• Turkhane Logo

Babacan'dan Erdoğan'a ağır yanıt, Albayrak'a karne notu

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, son günlerde hemen her gün bir programda izleyicinin karşısına çıkıyor.

13:09 26 Mayıs 2020 Salı
Babacan'dan Erdoğan'a ağır yanıt, Albayrak'a karne notu
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, son günlerde hemen her gün bir programda izleyicinin karşısına çıkıyor.



Başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere iktidarın ortağı MHP’ye ve Devlet Bahçeli’ye açıktan tepkisini göstermeye başlayan Babacan, Erdoğan’ın kendisi hakkındaki eleştirilerine cevap verdi.

Erdoğan, “Düşünün Başbakanlığım döneminde görev verdiğim bazı kişiler şimdi farklı bir şekilde bize saldırıyor. Yahu sen bakansın. Atılan bir adımda Başbakanın onayı olmadan sen o adımı atabilir misin? Şimdi nasıl oluyor da o işleri ‘Ben ben ben…’ Ne ben’i yahu? Bir başbakan onay vermeyecek, sen kalkacaksın adım atacaksın. Bunu kime yutturuyorsun” demişti.


Gazeteci Cüneyt Özdemirin YouTubedaki yayınına konuk olan Babacan ise, Erdoğan’a bir minnet borcu olmadığının altını çizerek, “Hiçbir zaman ‘ben’ demedim. Aksine hep ‘Biz’ diyerek kazandığımız başarıların bir ekip çalışması olduğunu vurguladım” dedi ve ekledi:

“Biliyorsunuz şu anda Türkiye adına sistem bile diyemeyeceğimiz bir usulle yönetiliyor. Şu anda tüm yetki tek elde toplandı. Ama eskiden öyle değildi, bakanlar seçilmiş siyasi kişiliklerdi ve kendilerine ait geniş bir inisiyatif alanları vardı. Atılan her adımın Başbakan’ın onayına sunulması gerekmiyordu. Benim geçmişle ilgili ifadelerimde ‘Ben şunu yaptım ben bunu yaptım’ böyle bir ifade yok. Hep yaptık derim. Tekil dili kullananın kim olduğunu herhalde vatandaşlarımız takdir eder ve görürler. Hiç kimsenin kendinden kaynaklı bir keramet aramaması önemli. Süper kahramanlar ancak fantastik çizgi filmlerinde olur.”

Babacan’ın katıldığı canlı yayın programı yine Erdoğan’ı öfkelendirecek türden bir ilke imza attı. Cüneyt Özdemir, canlı yayın sırasında tarihi anlar yaşandığını belirterek, anlık 100 bin kişiye ulaşan bir izleyici kitlesinin yayını takip ettiğini belirtti. 



Erdoğan, Ali Babacan’ın partisinin kuruluş hikâyesini belgeselleştiren 140Journos’un 2 milyona yakın izlenme sayısına ulaşan videosuna gönderme yaparak, “Böyle kalkıp YouTube’larda topladığınız adımlarla netice almanız mümkün değil. Biz şu an takdir edecek insan arıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Babacan, ekonomide Covid-19 salgını ile çok daha ağır bir tablonun beklediğine vurgu yaparken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın performansını nasıl bulduğu sorusuna isim vermeden cevap verdi.
Babacan, “Ekonomi yönetiminin karnesindeki tüm notlar zayıf” ifadesini kullandı. 

Özellikle Gezi olaylarından sonra parti içinde birçok noktada eleştirilerini dile getirdiğini söyleyen  Babacan, AKP ile gönül bağının kopuş sürecinin o dönemlerde başladığını ifade etti ve şunları söyledi:

Ülkenin şartları çok kötüleşmişti. Bana bir davet geldi ve siyasete girdim. 2012 ve 2013e kadar güzel çalışmalar yaptık, ama ondan sonra bozulmalar başladı. Öncelikle insan kaynağı kalitesi bozulmaya başladı. İlk başta daha dürüst insanlar karar mekanizmasında iken daha sonra amaçları farklı olan insanlar sisteme girmeye başladı.”

Kararların da istişare ile alınmamaya başladığına değinen siyasetçi, Daha önce kararlar heyetler halinde ve ortak akıl üretmeye çalışılarak alınırken, daha sonra küçük bir grubun hatta tek bir karar mercinin aldığını gördük. Böyle bir ülkeyi yönetiyorsanız bu ancak ortak akılla ve katılımcı bir demokrasiyle yapılmalı şeklinde konuştu.

Türkiyenin en önemli sorunlarından birinin özgürlük olduğunu dile getiren DEVA Partisi Genel Başkanı, Bunu oluşturmak da siyasi irade meselesi. Bir parmak şıklatmadır, o kadar. Ve basın... Gazetecilerimiz, köşe yazarlarımız, Arkadaşlar bundan sonra özgürsünüz, evrensel hukuk kuralları içinde istediğinizi yazın, çizin diyeceğiz. Biz artık size karışmayacağız, bu kadar basit dedi.

İktidara gelmeleri durumunda sadece düşünce suçu sebebiyle hapiste olanların derhal çıkarılacağını söyleyen Babacan, Meclisin birinci günü birinci madde budur. Düşünce suçlularının özgür bırakılması... Bunu görsünler ki başkaları özgür düşünmeye başlasın ifadelerine yer verdi.

DEVA Partisini engelleme yönünde bir hazırlık olduğunu düşündüklerini de sözlerine ekleyen Babacan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekili transferi teklifine kapıları kapatmadığını bir kez daha yineledi.

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

İktidarın devamı için kuralları değiştirmezlerse, bu iktidarın bir kez daha seçilmesini çok zor görüyoruz. İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin nasıl kaybedildi? Oyun kurallarına göre oynanırsa ki DEVA partisini nasıl engelleriz onu düşünüyorlar. Şu an bu yönde bir hazırlıkları var. Umarız ki bunlar olmaz.”

Babacan, Madem işler kötü gidiyordu, bunları AKPdeyken neden söylemediniz? şeklinde yöneltilen soruya ise şöyle yanıt verdi:

İçeride eleştirilerimizi sürekli dile getirdik ve düzeltme adına çaba harcadık. Ama çalışma etiğinden dolayı aile içi meseleleri dışarıya yansıtmadık.
 

Son güncelleme: 13:09 26.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı