• Turkhane Logo

'AKP'nin Kürt bölgesindeki oyları 3-4 puan düşüşte'

Diyarbakır merkezli Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER) Koordinatörü Yüksel Genç, AKP'nin Kürt bölgesindeki oy oranlarında üç-dört puanlık bir azalma olduğunu söyledi.

14:57 11 Haziran 2018 Pazartesi
'AKP'nin Kürt bölgesindeki oyları 3-4 puan düşüşte'
Diyarbakır merkezli Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER) Koordinatörü Yüksel Genç, AKP'nin Kürt bölgesindeki oy oranlarında üç-dört puanlık bir azalma olduğunu söyledi.



Evrenselden Serpil İlgünün haberine göre, Genç, Kandile operasyonun bölgede bir seçim yatırımı olarak görüldüğü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile AKPnin iktidarda kalmak için son kozlarını oynadığı görüşünde.

Ancak Genç, Kandile yapılan hiçbir operasyonun Türkiye hükümetlerine başarı getirmediğine dikkat çekiyor ve ekliyor:


Aksine Kürt sorununun daha da ağırlaşmasına yol açtı. Bugün de Kandil’e yapılacak operasyondan başka bir şey ummak akıl kârı değil. Kandil çok geniş bir yer. Bölgesel ve uluslararası ittifaklarla, ağır savaş silahlarıyla saldırılsa dahi iktidarın sonuç alması güç görünüyor.

Operasyonunu, İYİ Parti ve MHPye kaçan oyları geri döndürme amacına matuf olduğunu dile getiren Genç, diğer yandan da Kürt oylarının sandıkla buluşmasını engellemek için bir süreç işletildiğine değiniyor.

Kürtlerin oy tercihleriyle ilgili konuda ise, Genç şu yorumu yapıyor:

...bu seçimin en belirgin özelliği insanların stratejik oy kullanacak olması. Seçmenler adaylarla, vaatlerle çok fazla ilgilenmiyor. Türkiye’nin geleceği meselesinde taraf belirliyorlar. Aynı durum bölge için de geçerli. Kürtler de stratejik oy kullanma kaygısı içinde. O nedenle HDP’nin kimi aday gösterdiği ya da hangi söylemlerde bulunduğu ile çok ilgilenmiyor.

Özellikle batıdaki stratejik oy kullanmayı kırabilmek için Kürt siyasetini, Kürt aktörlerini hedef göstermek, öcüleştirmek işe yarar mı, emin değilim. Bu da çok denenmiş bir yol ve sanırım artık batıda herkes olmasa da belli bir kesim bu tip hedef göstermeler üzerinden oy tercihini değiştirmiyor. Ama bu tip tartışmaları bir savaşla, operasyonla desteklemek ya da Kobani olayları gibi acı hikayelerini maniple ederek aktarmak kısmen işe yarayabilir. Muhtemelen önümüzdeki günlerde daha fazla asker cenaze töreni göreceğiz ne yazık ki. Çünkü stratejik oy kullanmanın yönünü değiştirmek sadece söylemle olmuyor.

Kürt seçmenin gözünde, Erdoğanın, Kürt Sorununu çözeceğim dese bile pek bir inandırıcılığı olmadığına dikkat çeken Genç, bu vaadin bölgede kinayeli, mizahi yorumlara konu olduğunu hatırlatıyor.

Pek çok Kürdün kızgınlık ve kırılmanın etkisiyle, kendi partisine oy verme eğilimi içinde olduğunu, bölgede çok güçlü şekilde HDPyi sahiplenme duygusu oluştuğuna değinen Genç, tespitlerine şu sözlerle devam ediyor:

Nitekim, HDP’nin oy oranlarında birkaç puan yükseliş tespit ettik. İkincisi, eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa ki neredeyse seçmenlerin yarısı böyle olacağını düşünüyor, çok büyük bir kısmı ikinci turda yeniden Demirtaş’a oy vermek istiyor. Şunu da belirtelim, seçmen Demirtaş kalır mı kalmaz mı tartışmasına da izin vermiyor önemli oranda, ama olaki kalmazsa, ikinci turda İnce’nin kendilerine dönük daha pozitif bir yönelim içinde olduğunu ifade eden seçmende İnce’ye  oy verme eğilimi artış gösteriyor.

AKPnin bir önceki seçimde aldığı oy oranına kıyasla bölgede üç-dört puanlık bir düşüşe geçtiğini kaydeden Genç, Bu açıdan 7 Haziran’a benziyor. Bu da belirttiğim gibi AKP’nin kimi bölgelerde vekil çıkarmasının ciddi anlamda zayıfladığını gösteriyor. AKP’nin örneğin üç vekil çıkardığı yerde, iki vekil çıkaracağını, bir vekil çıkardığı yerde artık çıkaramayacağını ölçüyoruz yorumunu yapıyor.

Son güncelleme: 14:57 11.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı