• Turkhane Logo

AİHM'den HDP'li Filiz Kerestecioğlu kararı: İfade özgürlüğü ihlal edildi

AİHM, HDP'li Filiz Kerestecioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması üzerine yaptığı başvuruda Türkiye'yi mahkum etti. Mahkeme, Kerestecioğlu'nun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

17:49 04 Mayıs 2021 Salı
AİHM'den HDP'li Filiz Kerestecioğlu kararı: İfade özgürlüğü ihlal edildi
AİHM, HDP'li Filiz Kerestecioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması üzerine yaptığı başvuruda Türkiye'yi mahkum etti. Mahkeme, Kerestecioğlu'nun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlunun dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili yaptığı bireysel başvuru hakkında kararını açıkladı.

Mahkeme bire karşı altı oyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkını düzenleyen 10uncu maddesinin ihlal edildiğine karar verdi ve Kerestecioğluna 5 bin euro manevi tazminat, 4 bin euro mahkeme masrafı ödenmesine hükmetti.


DİĞER BAŞVURULARDA DA UYGULANMASINI BEKLİYORUZ

2016 yılında dokunulmazlıkları kaldırılan HDP milletvekilleri, kararla ilgili AİHMye bireysel başvurularda bulunmuştu. Bugün açıklanan kararın, bu başvurular içerisinde verilen ilk karar olduğunu belirten Kerestecioğlu, aynı kararın diğer başvurularda da uygulanmasını beklediklerini ifade etti. 

ATIF YAPILAN BÜYÜK DAİRE KARARININ GERİSİNDE BİR KARAR

AİHM kararında, Büyük Daire tarafından 22 Aralık 2020 tarihinde verilen Selahattin Demirtaş kararına atıf yapılmasını değerlendiren Kerestecioğlu, Selahattin Demirtaşın dokunulmazlıkla ilgili yaptığı başvuru da henüz sonuçlanmadı. Daha önce Selahattin Demirtaş için verilen Büyük Daire kararı, tutukluluk sonrası ihlallerle ilgiliydi ve gerçekten çok kapsamlı ve nitelikli bir karardı. Bugün açıklanan ihlal kararı, Büyük Dairenin o kararının gerisinde bir karar. Büyük Daire kararında dokunulmazlıkların kaldırıldığı anayasa değişikliğinin bizim politik görüşlerimizi ve ifade özgürlüğünü hedef aldığını belirtiliyordu. O kararda AİHSde özgürlük ve güvenlik hakkını düzenleyen 5inci madde ile bağlantılı olarak haklara getirilecek kısıtlanmaların sınırlanmasını kapsayan 18inci maddenin de ihlal edildiğine hükmetmişlerdi. Bu kararda da aslında 10uncu maddeye dayanarak 18inci maddenin de ihlal edildiğine karar verebilirlerdi ama öyle yapmadılar. Bu açıdan eksik bir karar ama yine de ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirtmesi açısından önemli diyebiliriz diye konuştu.

Kerestecioğlunun başvurusunda, daha önce Büyük Daire tarafından verilen Selahattin Demirtaş kararına atıf yapan AİHM, 20 Mayıs 2016da yapılan anayasa değişikliğinin milletvekilleri tarafından öngörülemez olduğunu ve siyasi fikirlerini açıklamaktan ötürü vekillerin bu yasalar kapsamında mahkum edilemeyeceğini belirtmişti. Kerestecioğlunun başvurusunda da aynı karara dayanarak bire karşı altı oy ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verildi. Karara sadece Türk Yargıç Saadet Yüksel karşı çıktı.

NE OLMUŞTU?

Haklarında fezleke hazırlanmış tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir kereliğine kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi, 20 Mayıs 2016da Mecliste yapılan oylama ile kabul edilmişti. Kararın ardından hakkında dava açılan Kerestecioğlu davalardan iki kez beraat etmiş, iki beraat kararına da savcılık tarafından itiraz edilmişti. Kerestecioğlu, dokunulmazlıkların kaldırılması kararı ile ilgili 11 Kasım 2016 tarihinde AİHMye başvuruda bulunmuştu. (Duvar)

Son güncelleme: 17:49 04.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı