• Turkhane Logo

​Ahmet Türk: Kürtleri dışlayan siyasetin başarılı olmayacağı açığa çıktı

Kürt siyasetinin duayen ismi Ahmet Türk 2014 yerel seçimlerinde BDP'nin desteğiyle bağımsız girdiği seçimleri kazanıp, Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin ilk başkanı olmuştu. Ancak AKP iktidarının kayyım atamalarıyla Ahmet Türk görevden alındı.

15:40 01 Nisan 2019 Pazartesi
​Ahmet Türk: Kürtleri dışlayan siyasetin başarılı olmayacağı açığa çıktı
Kürt siyasetinin duayen ismi Ahmet Türk 2014 yerel seçimlerinde BDP'nin desteğiyle bağımsız girdiği seçimleri kazanıp, Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin ilk başkanı olmuştu. Ancak AKP iktidarının kayyım atamalarıyla Ahmet Türk görevden alındı.




Türk, bu seçimlere HDPnin adayı olarak girdi ve resmi olmayan sonuçlara göre Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı oldu. 


Ahmet Türk, sonuçlar için “İnsanlar dur ihtarını yaptı” değerlendirmesi yaptı.

Kayyım politikalarına halkın cevap verdiğini söyleyen Türk, batıdaki sonuçlar için de “Kürtleri dışlayan bir anlayış ile siyasetin başarılı olamayacağı da açığa çıktı” dedi. 

HDPnin yüzde 55’in üzerinde bir oy ile aldığı kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde sabah saatlerinden bu yana yoğun hareketlilik yaşanıyor. Çevik kuvvet polislerinin, zırhlı araçların ve TOMA’ların konuşlandırıldığı belediye önündeki  hareketliliğin yanı sıra seçim günü dahi çalışan belediye personeli bugün çalışmalarına çıkmadı.

Belediyedeki iş makinelerinin dahi çıkmasına izin verilmeyen Mardin’deki hareketliliğin nedenine dair şu ana kadar resmi bir açıklama gelmedi. 

HDP’nin Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Ahmet Türk, Mezopotamya Ajansı’na (MA) hem seçim sonuçlarını hem de belediyede yaşanan hareketliliği değerlendirdi. 

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde şu an itibariyle yaşananları değerlendiren Türk, şöyle dedi:

“Şu anda belediyeye girmek çıkma yasak. Makinelerin işe gitmesi de yasaklanmış. Tabi ki; biz şu anda orada neler döndüğünü bilmiyoruz. Ama bu hayra alamet değil. Bir şeyleri saklamaya çalışıyorlar, bir şeyleri değiştirmeye çalışıyorlar” dedi. 

Bölgedeki sonuçların kayyım politikalarına bir cevap olduğunu dile getiren Türk, şunları söyledi:

“O cevabı bugün itibariyle vermiş olduk. Halkın iradesine ipotek konulduğu zaman bu ipoteğin antidemokratik olduğunu hükümetin görmesi lazım, siyasetin görmesi lazım, dünyanın görmesi lazım. Bir yerde halkın iradesinden söz ediliyor ama bir yerde de halkın iradesinin üzerine ipotek konuluyor. Hatta çok enteresan ki Cumhurbaşkanı Venezuela’da olduğu zaman ‘Maduro halkın iradesi ile seçilmiş ancak halkın iradesi ile değişir.’ Ama burada olduğu zaman 94 belediyeye kayyum atandığı zaman bu iradeyi yok sayıyor. Bu iradeden söz etmiyor. Bunlar siyaset açısından üzerinde düşünülmesi gereken şeylerdir.” 

İktidarın tüm devlet kaynaklarını kullanmasına rağmen istediği sonucu alamadığını vurgulayan Türk, “Devletin tüm kaynaklarını kullanarak, istediğiniz sonucu alamıyorsanız, o zaman halkın artık bu anlayışa karşı ‘dur’ deme zamanı mesajı verdiği ortaya çıkıyor. Bence de halk bu seçimde bir ‘dur’ ihtarı yaptı ifadelerini kullandı. 

Bölgedeki sonuçların yanı sıra İstanbul ve Ankara’daki sonuçların da önemli olduğuna değinerek, demokrasi mücadelesi verdiklerini kaydeden Türk, şöyle dedi: 

“Demokratik gelecek, özgürlükler için mücadele ediyoruz. Bizim bu demokrasi mücadelemiz elbette devam edecek. Ama Türkiye’de de bir değişim dönüşümün gündeme geldiğini görüyoruz genelde. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Hatay, Antalya gibi önemli yerlerin iktidar tarafından kaybedilmesi önemli bir gelişmedir. Şunu da görüyoruz ki; Kürtleri dışlayan bir anlayış ile siyasetin başarılı olamayacağı da açığa çıktı.” 

Son güncelleme: 15:40 01.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı