• Turkhane Logo

Enis Berberoğlu, 8 ay sonra Meclis'e dönüp yasama çalışmalarına başlayacak

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurunun sonucu beklenmeden milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu 8 ay sonra Meclis’e dönüyor.

21:16 09 Şubat 2021 Salı
 Enis Berberoğlu, 8 ay sonra Meclis'e dönüp yasama çalışmalarına başlayacak
Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurunun sonucu beklenmeden milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu 8 ay sonra Meclis’e dönüyor.


Gazete Duvardan Nergis Demirkayanın haberine göre, hakkında kesinleşmiş yargı kararı olduğu gerekçesiyle milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “hak ihlali” kararının ardından, 8 ay sonra Meclis’e dönüp yasama çalışmalarına başlayacak.

Berberoğlu’nun daha önce kullandığı oda yeniden kendisine tahsis edilirken geçmişe dönük özlük haklarıyla ilgili durum ise belirsizliğini koruyor.


CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliği, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru beklenmeden hakkında kesinleşmiş yargı kararı Meclis’te okunarak düşürüldü.

4 Haziran 2020 tarihinde milletvekilliği düşürülen Berberoğlu hakkında 3.5 ay sonra AYM “hak ihlali” kararı verdi. Ancak yerel mahkeme bu karara uymadı. Bunun üzerine Berberoğlu tekrar AYM’ye başvurdu. AYM ikinci kez “hak ihlali” kararı vererek TBMM ve HSK’yı da göreve davet etti. Bu ikinci kararın ardından yerel mahkeme karara uydu, Berberoğlu hakkında yeniden yargılama kararı verdi. Karar doğrultusunda daha önce verilen kesinleşmiş hüküm kaldırıldı, yeniden yargılama kapsamında yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis Başkanlığına sunulmak üzere Adalet Bakanlığına fezleke gönderildi.

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ile Adalet Bakanlığından TBMM Başkanlığına sunulacak kararın sonuç bölümünde, “Hakkında devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama” suçundan yargılama yapılmakta iken milletvekili olması sebebiyle hakkındaki yargılamanın CMK 223/8 maddesi uyarınca durmasına karar verilen sanık Enis Berberoğlu hakkında yargılamaya devam olunmasının Anayasanın 83/2 maddesi uyarınca TBMM’nin adı geçen milletvekili hakkında yasama dokunulmazlığının kaldırılması kararına bağlı olduğu anlaşılmakla, TBMM’nin takdirlerine tevdi olunmak üzere fezleke ve ekindeki dava dosyası ilişikte sunulmuştur” denildi.

ÇARŞAMBA YA DA PERŞEMBE OKUNACAK

Meclis kaynaklarından edinilen bilgiye göre bu karar Meclis Genel Kurulu çalışmaya başladıktan sonra, “Başkanlığın Meclis Genel Kuruluna sunuşları vardır” denilerek okunacak. Bu kararın okunmasının ardından başka bir işlem yapılmadan Berberoğlu milletvekili olarak Genel Kurul salonuna girerek yeniden yasama çalışmalarına katılacak. Bu sürecin çarşamba ya da en geç perşembe günü tamamlanması bekleniyor.

TEKRAR YEMİN EDECEK Mİ?

Meclis tarihinde ilk kez yaşanacak bu durumla ilgili farklı görüşler de ileri sürülüyor. Bir görüşe göre Berberoğlu’nun yasama çalışmalarına yeniden katılması için tekrar yemin etmesi gerekiyor. Ancak Meclis Başkanlığının buna gerek olmadığı görüşünü savunduğu biliniyor. Bir tartışma da Berberoğlu’nun özlük haklarıyla ilgili. Bir görüşe göre Berberoğlu’nun Meclis dışında kaldığı yaklaşık 8 aylık haklarının ödenmesi gerekiyor. Ancak bu hakkın yasama çalışmalarına yeniden katıldığı günden sonra geçerli olacağını savunanlar da var. Bu konularla ilgili kararların da hukukçuların görüşleri alınarak kesinleştirilmesi bekleniyor.

BERBEROĞLU’NA ESKİ ODASI VERİLECEK

Bu hafta Meclis’e dönmesi beklenen Berberoğlu’nun kullanacağı oda ile ilgili de hazırlık yapıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından boşalttığı oda yeniden kendisine tahsis edilecek.

YASAMA DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILABİLİR Mİ?

AYM kararı doğrultusunda Berberoğlu hakkında yeniden yargılama kararı verildi, ancak bu karar milletvekili olduğu için durdu. Berberoğlu’nun yargılamasının devam etmesi için yasama dokunulmazlığının kaldırılması amacıyla Meclis’e gönderilen fezlekenin Karma Komisyon’da gündeme alınması ve dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlık komisyonu kurulması burada alınan kararın Meclis Genel Kurulu’nda oylanması gerekiyor. Komisyonda çoğunluğu oluşturan AKP ve MHP eğer böyle bir süreç işletirse Berberoğlu’nun yasama dokunulmazlığı kaldırılıp yargılamanın önü açılabilir. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bu sürece dikkat çekerek bu durumda oylarının “evet” olacağını açıkladı.

Son güncelleme: 21:16 09.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı