• Turkhane Logo

Yüz binlerce kişi kanser olabilir

İzmir depremi sonrası hasarlı binaların yıkımı, katil toz olarak bilinen asbest tehlikesini gündeme getirdi.

12:59 10 Nisan 2021 Cumartesi
Yüz binlerce kişi kanser olabilir
İzmir depremi sonrası hasarlı binaların yıkımı, katil toz olarak bilinen asbest tehlikesini gündeme getirdi.


İzmirde 118 yurttaşın yaşamını yitirdiği 30 Ekim 2020 depremi sonrası 680 ağır ve 800 orta hasarlı binada süren yıkım çalışmaları İzmirlileri kanser riskiyle karşı karşıya getirdi.

Binalarda 2010 yılına kadar kanserojen içeren asbest kullanıldığını hatırlatan uzmanlar, yıkım sırasında yüz binlerce kişinin hayatının risk altına girdiğini söyledi.


Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, “İzmirde yıkım yapılan yerlerin yakınında parkta oynayan çocuklar 30lu yaşlarda kanser olabilir” dedi. Ensari sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle eski binaların yapımında kullanılan birçok malzemede asbest var. Boyadan çatıya, parkelerden izolasyon malzemelerine kadar her kısımda asbest bulunur. Yıkım sırasında açığa çıkan asbest rüzgar ile her yere gidebilir. Yani sadece yıkım yapılan alanlar değil İzmirin tüm ilçeleri bu tehlike ile karşı karşıya. Asbest Türkiyenin Çernobili olmasın. İzmirde bina yıkımları kontrolsüz şekilde devam ediyor. Bina yıkımı yapılırken yakında çocuklar parkta oyun oynuyor. Bu çocuklar 25-30lu yaşlarda kanser olabilir. İzmirde yüz binlerce kişi kanser olabilir. Çıkan molozlar da döküm alanlarına bırakılıyor. Burada asbestin içme suyuna karışma riski bile var.

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal ise asbestin kansere neden olabileceğine dikkat çekerek, “Zaman içerisinde solunum yolu hastalıkları, bronşitten akciğer kanserine kadar sorunlar yaratıyor” diye konuştu.

SÖKÜM İÇİN GETİRİLEN GEMİDE 600 TON ASBEST VAR İDDİASI

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Brezilya donanmasında 21 yıl hizmet veren Uçak gemisi NAe Sao Paulo’nun Aliağa’ya getirilip sökülmesine tepki gösterdi. İKK Sekreteri Aykut Akdemir, geminin madde envanteri hakkında kamuoyunun bilgilendirilmediğini belirtti. Gerekli belgelerin kamuoyuyla paylaşılmadığına dikkat çeken Akdemir, geminin 600 ton asbest barındırdığı iddialarına da değinerek, “Bu belgeler olmadan bu geminin karasularımıza girmesine izin veren her türlü kamu çalışanı suç işlemiş olacak. Çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar verecek” dedi.

Son güncelleme: 12:59 10.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı