• Turkhane Logo

Vaka sayısı artıyor... Sokağa çıkma yasağı yeniden gelecek mi?

Koronavirüs vakalarında son günlerde tekrar başlayan artış akıllara normalleşmenin ardından sokağa çıkma yasağı yeniden mi gelecek? sorusunu getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından bu soruya cevap verdi.

21:51 17 Haziran 2020 Çarşamba
Vaka sayısı artıyor... Sokağa çıkma yasağı yeniden gelecek mi?
Koronavirüs vakalarında son günlerde tekrar başlayan artış akıllara normalleşmenin ardından sokağa çıkma yasağı yeniden mi gelecek? sorusunu getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından bu soruya cevap verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, normalleşme sürecinde vakaların artmasını ve alınacak tedbirleri basın açıklamasında değerlendirdi.  

Bilim insanlarının sık sık gündeme getirdiği “sokağa çıkma yasağı tekrar gelebilir” açıklamaları üzerinde gündeme gelen soruları cevaplayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önümüzdeki dönem için sokağa çıkma yasağı düşünmediklerini bildirdi. 

/


Koca’nın açıklamaları şöyle:  

Ülkemiz 1 milyon kişi başına 2 bin 151 vaka ile 51. sırada yer almaktadır. Ülkemiz, toplam vaka sayısına kıyasla yüzde 2,67 ölüm oranıyla 81’inci sırada yer almaktadır. 

Gencimiz, yaşlımız, maskeye mesafeye temizliğe dikkat ederek bu sürece destek oldu, sonuç aldık. 

Daha önce dediğim gibi, kara göründü ama deniz hala dalgalı. Bilinçli, istikrarlı adımlarla ilerledikçe, dalgalardan ve dalgalanmalardan korkmayız. 

Bu zorunlu dönüşümü ne kadar dikkatli yaparsak neticeye o kadar kesin ulaşırız. Son günlerde vaka sayımızdaki değişmeler bu dalgalanmaların yansımasıdır. Sürpriz yok, beklenen sınırdayız. Bu sınırı aşmamak sizin elinizde. 

Maskesiz dışarı çıkmayan, mesafeyi korumak için elinden geleni yapın. Korona hala iş başında ama hastalık kontrol altında. 

Mart ayı sonunda günde 1500 civarı vakamız varken bunların yarısı pinomoni oluyor ve yoğun tedavi gerektiriyor. Şimdi ise yüzde %9,4‘ü pinomoni oluyor. 

Yoğun bakımda geçirilen süre ortalaması ise 18.2 günden 2.7 güne indi. Virüsün etkisinde henüz bir azalma yok ama hekimlerin tedavi etme gücünde yükseliş var. 

Yoğun bakıma giren hasta sayısı da 330 civarından 34’e düşmüş durumdadır. 

Salgın boyunca vefat edenlerin içinde 60 yaş üzeri ve en az bir alt hastalığı olanların oranı yüzde 71,70‘dir. 

Son günlerde dalgalanmarın seyri, farklı illerimizde farklı olmaktadır. Vaka sayısına göre vefat oranının en yüksek olduğu il yüzde 12,4 ile Gümüşhane’dir. En düşük olduğu il ise yüzde 0,33 ile Kilis’tir. 

Son 1 ayda Ankara’da günlük ortalama vaka sayısı 127, son 1 haftada günlük ortalama sayısı 155, Son 3 günde ortalama vaka sayısı 177. 

Son 1 ayda İstanbul’da günlük ortalama vaka sayısı 653, son 1 hafada günlük ortalama sayısı 620, son 3 günde ortalama vaka sayısı 616. 


BUGÜNKÜ VERİLER AÇIKLANDI 



Bügünkü test sayısı 52. 901, bugünkü vaka sayısı 1.429, bügünkü vefat sayısı 19, bügünkü iyileşen sayısı 1.261 

Kontrollü sosyal hayat dediğimiz yeni normalleşmenin en önemli kontrol mekanizması 1,5 metreden aşağı olmayan mesafe, maske ve el hijyeni. Bu virüs insandan insana bulaşıyor. Dolayısıyla gerekli tedbir yapılırsa tehdit de ortadan kalmış olur. 

İSTANBUL, ANKARA VE BURSA İÇİN MASKE ZORUNLULUĞU ÖNERİSİ 

Maske kullanımı ile ilgili şuan 45 ilde görüldüğü için karar alındı. Benzer şekilde ilave olabilecek illerimizin de olabilir. Bilim Kurulumuzun 3 il önerisi oldu. Bunlar İstanbul, Ankara ve Bursa’dır.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI? 

Önümüzdeki dönemde genel anlamda sokağa çıkma kısıtlaması gibi bir durumu düşünmüyoruz. Bilim Kurulunda gündeme gelmedi. 


 

Son güncelleme: 21:51 17.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı