• Turkhane Logo

İsviçreli ilaç devi, Covid-19 aşısı için karamsar bir tarih verdi

Yeni tip koronavirüs salgını (Covid-19), dünya genelinde yayılmaya ve can almaya devam ediyor.

17:43 14 Mayıs 2020 Perşembe
İsviçreli ilaç devi, Covid-19 aşısı için karamsar bir tarih verdi
Yeni tip koronavirüs salgını (Covid-19), dünya genelinde yayılmaya ve can almaya devam ediyor.





Bilim insanları, dünyanın dört gözle beklediği koronavirüs aşısı için çalışmalarını sürdürürken en erken tarih olarak yıl sonu ve bir sene gibi sürelerden bahsediliyor.


İsviçreli ilaç devi Novartis’in İcra Kurulu Başkanı Vas Narasimhan, Covid-19 aşısının 2021’in sonuna kadar uzanan bir zaman diliminde hazır olabileceğini açıkladı. 

Bloomberg’in geçtiği habere göre Narasimhan, ilaç endüstrisinin çoğunda bu yönde bir görüşün hâkim olduğunu söyledi.

Bu pandemi ile başa çıkmanın nihai yolu muhtemelen Covid-19’a karşı bir aşı olacak” diyen Novartis’in tepe ismi, “Bu daha fazla zaman alacak. Tahminim yaklaşık bir buçuk ila iki yıl” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliğine bağlı Avrupa İlaç Kurumu(EMA) ise iyimser bir tahminde bulunması hâlinde dahi yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen bir aşının yaklaşık bir yıl içinde onay alabileceğini açıkladı.

EMAnın aşı departmanının başı Macro Cavaleri, aşının eylül ayına kadar hazır olabileceği iddialarını inandırıcı bulmadığını ifade etti.

Koronavirüs aşısı, insan üzerinde ilk olarak ABDde denendi. İlerleyen süreçte ilk sonuçların olumlu olduğuna dair bilgi notu paylaşıldı.Dünya genelinde yeni tip Koronavirüs (Covid-19) vaka sayısı 4 milyon 340 bini aştı. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 297 bini geçti. 

İngiltere’de aşı çalışmalarının merkezinde bulunan Oxford Üniversitesi ekibi, yeni tip aşının altı ay içinde hazır olabileceğini duyurmuştu.

Araştırmacılar, 18 ile 55 yaşları arasındaki 500den fazla kişinin testler için gönüllü olduğunu ve eylül sonuna kadar çalışmaların tamamlanabileceğini ifade etmişti.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump da geçtiğimiz günlerde bu yıl sonuna kadar 300 milyon aşı üretmeyi amaçlayan “Warp Speed Operasyonu” projesini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Almanyada koronavirüse karşı bağışıklık kazandıracak aşının ilk test iznini alan Türk doktor Prof. Uğur Şahin ise, sene sonunda aşının piyasaya sürülme ihtimalinin olduğunu açıkladı.

Vakfı Covid-19 ile savaşmaya odaklanan Bill Gates ise aşı yapmanın dokuz ay ile iki yıl arasında bir zaman alacağını beklediğini söyleyenlerden.

Novartis İcra Kurulu Başkanı Narasimhan, klinik çalışmalarda veya geliştirmede yaklaşık 90 aşı adayı olduğunu söyledi. Ancak Novartis bir aşı üzerine çalışmıyor.

İsviçreli ilaç devi Novartis, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığına karşı sıtma ilacı hidroksiklorokininin denenmesi için ABD Sağlık Bakanlığına bağlı Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ile anlaşma imzalayan firmalardan.

Dünya Sağlık Örgütünden de perşembe günü kritik bir açıklama geldi.

DSÖ Baş Bilim İnsanı Soumya Swaminathan koronavirüsü (Covid-19) kontrol almanın beş yıl sürebileceğini söyledi.

DSÖ Acil Durumlar Birimi Başkanı Dr. Mike Ryan ise hastalığın ne zaman sona ereceğini kimsenin tahmin edemeyeceğini belirtirken, “İnsan vücuduna ilk kez giren yeni bir virüs. Bu nedenle virüsü ne zaman kontrol altına alacağımızı tahmin etmek çok zor” ifadesini kullandı.

Aynı zamanda virüsün HIV gibi kalıcı olabileceğini belirterek, Bu virüs toplumlarımızda endemik olarak kalabilir dedi.

Ryan, “HIV gitmedi, virüsle anlaştık, tedavileri ve önleme yöntemlerini bulduk. İnsanlar bu hastalıktan daha önce olduğu kadar korkmuyorlar ve HIV’li insanlara uzun ve sağlıklı yaşamlar sunuyoruz diye de ekledi.

Ryan, virüse karşı en büyük umutlarının tüm dünyanın eşit şekilde yararlanabileceği çok etkili bir aşının bulunması olduğunu da belirtti.

Kovid-19a yönelik aşı çalışmaları hakkındaki bir soru üzerine ise Ryan, Şunu masaya koymanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu virüs toplumlarımızda endemik olarak kalabilir. Bu virüs çekip gitmeyebilir uyarısını yaptı.

Ryan, HIVli insanlara uzun ve sağlıklı yaşam sunuyoruz ancak bu iki hastalığı karşılaştırmıyorum. Bence gerçekçi olmamız önemli ve kimsenin bu hastalığın (Kovid-19) ne zaman veya yok olup olmayacağını tahmin edebileceğini sanmıyorum değerlendirmesinde bulundu.

Son güncelleme: 17:43 14.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı