• Turkhane Logo

Hangi etkinlik? Türkiye’nin aldığı Sinovac aşısında üç ülke, üç farklı sonuç

Türkiye’nin 50 milyon doz sipariş ettiği ve 3 milyon dozunu aldığı Çinli Sinovac şirketinin aşısında üç ülkenin Faz-III denemeleri de birbirinden farklı sonuçlar verdi.

17:12 11 Ocak 2021 Pazartesi
Hangi etkinlik? Türkiye’nin aldığı Sinovac aşısında üç ülke, üç farklı sonuç
Türkiye’nin 50 milyon doz sipariş ettiği ve 3 milyon dozunu aldığı Çinli Sinovac şirketinin aşısında üç ülkenin Faz-III denemeleri de birbirinden farklı sonuçlar verdi.


Türkiye, 3 milyon dozu 30 Aralık’ta ülkeye getirilen Çinli Sinovac şirketinin koronavirüs aşısının incelemelerinin sonuçlarını beklerden Brezilya’nın ardından Endonezya da aşının Faz-III sonuçlarını açıkladı.

Endonezyada Gıda Güvenliği Ajansı (BPOM) Covid-19 vakalarında görülen sert artışın ardından Çinli Sinovac şirketi tarafından üretilen aşıya onay verdi.


Ülkede yapılan testlerde aşının yüzde 65,3 oranında etkili olduğu sonucuna varıldı.

BPOM Başkanı Penny K. Lukito ileri safha insan denemelerinden elde edilen geçici verilerin Dünya Sağlık Örgütü’nün gerekli gördüğü yüzde 50lik etkinlik sınırının üzerinde olduğu için aşıya onay verildiğini söyledi.

Buna karşın Türkiye, aşı denemelerinin ara sonuçlarında yüzde 91,25 oranında etkinlik tespit edildiğini açıklamıştı. Veriler, bin 322 katılımcı ile yapılan denemelere dayanıyordu.

Türkiye’nin ardından, aşının etkinlik verisi açıklamasını üç kez erteleyen Brezilya da, aşının etkinlik oranını yüzde 78 olarak duyurdu.

Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 7 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Brezilya’daki yüzde 78’lik etkinlik oranının orta şiddetteki vakalara ait olduğunu, aşının ağır vakalarda ise yüzde 100 etkinlik sağladığını öne sürdü.

Brezilyadaki aşı çalışmalarına 13 bin gönüllü katılmıştı. Türkiyede 7 bin, Endonezyada ise bin 600 katılımcı vardı.

Sinovac, son raporlamasını yapmak için Endonezya, Türkiye ve Şili dahil küresel testlerin sonuçlarını beklediğini söylüyor.

Eylül ayında Nature dergisinde yayınlanan bir makalede, aşının ilk iki faz testlerinde deneklerin yüzde 90ından fazlasında antikor oluştuğu yer alıyordu.

Akademik tıp dergisi The Lancette yayımlanan bir makalede ise, ilk iki denemede, Covid-19a yakalanan ve iyileşen hastaların vücudunda üretilen antikor oranının, Sinovacın geliştirdiği aşının yapıldığı sağlıklı insanların kanında oluşan antikolardan daha fazla olduğu açıklanmıştı.

Son güncelleme: 17:12 11.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı