• Turkhane Logo

Dünya Sağlık Örgütü'nden uyarı: Virüs bütün ülkelere yayılabilir

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) koronavirüsün hızla yayıldığını ve artık hemen tüm ülkelerin salgına hazırlıklı olması gerektiğini açıkladı.

22:06 28 Şubat 2020 Cuma
Dünya Sağlık Örgütü'nden uyarı: Virüs bütün ülkelere yayılabilir
Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) koronavirüsün hızla yayıldığını ve artık hemen tüm ülkelerin salgına hazırlıklı olması gerektiğini açıkladı.


Son verilere göre Çin dışında hastalığın yayılışının en vahim boyutlarda olduğu iki ülke İtalya ve İran ama 55 ülkede koronavirüs vakaları tespit edildiği açıklanmış bulunuyor.

İran bugün ülkenin tamamında okulların üç gün kapanacağını ilan ederken birçok bölgede Cuma namazları iptal edildi.

Bugün Nijerya, Estonya, Danimarka, Hollanda ve Litvanya da ilk koronavirüs vakalarının görüldüğünü açıklarken Avrupada Almanya ve İsviçredeki vakalarda artış gözleniyor. En çok yeni vaka tanısı bildiren ülke ise Güney Kore.

Çin ise ilk kez tedavi görüp iyileşen, taburcu olanların sayısının 10 gündür üstüste yeni hastalananların sayısını geçtiğini bildiriyor.BBC Türkçenin aktardığına göre, Cenevrede bir açıklama yapan WHO Sözcüsü Christian Lindmeier salgının boyutlarının büyüdüğünü söyleyerek bir süredir koronavirüsün bütün ülkelere değilse bile hemen hemen tüm ülkelere yayılacağı senaryosu üzerinde çalıştıklarını ve hükümetleri önlem almaya çağırdıklarını söyledi.
 Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre Çinde Hubeyi eyaletindeki Vuhan kentinde ilk vakaların ortaya çıkışından bu yana geçen iki ay içinde yaklaşık 80 bin kişinin virüsten etkilendi. Bunların yüzde 10u hastalığı ağır geçirdi ve toplam 2 bin 791 kişi yaşamını yitirdi.

Çin dışındaki 49 ülkede hastalanan 4 bin 351 kişiden 67 kişi öldü. Şimdi bu ülkelerin sayısı 55e ulaşmış bulunuyor.

WHO Sözcüsü Christian Lindmeier, bir kez koronavirüs bulaşan ve Covid-19 hastası olan bir kişinin bir süre virüse bağışıklığı olacağının varsayıldığını ama bunu kesin olarak da bilemediklerini kaydetti.

İran şu anda Körfez bölgesinde Koronavirüs nedeniyle ölüm vakası yaşanan tek ülke fakat komşusu Afganistan, Pakistan, Irak, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ummanda da hastalık görüldü.

Şu ana kadar herhangi bir vakanın görülmediği Suudi Arabistan, seyahat sınırlamaları koydu.

Hastalığın ortaya çıktığı ilk Sahra altı Afrika ülkesi Nijerya oldu. Nijerya yetkilileri kamuoyuna itidal çağrısı yaptı.

Güney Afrika daha önce hastalığın ortaya çıktığı Diamond Princess lüks yolcu gemisinde mürettebat olarak çalışan iki vatandaşında Koronavirüs çıktığını bildirdi.

Yeni Zelanda yetkilileri, İrandan dönen bir kişide koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

Güney Korede ortaya çıkan 256 yeni vakayla toplam hasta sayısı 2 bine çıktı. Çinde ise hastalığın yayılma hızı yavaşlamışa benziyor.

Yetkililer Çinde çoğu Hubei eyaletinde olmak üzere 327 yeni vaka açıkladı. Bu son bir ay içinde görülen en düşük günlük yeni vaka sayısı oldu. Bir gün içinde hastalıktan ölenlerin sayısı ise 44 olarak bildirildi.

Avrupada ise virüsün en çok görüldüğü ve yayıldığı ülke hâlâ İtalya ama bugün Belarus, Hollanda ve Litvanya da birer vaka saptandığını açıklayarak virüsün yayıldığı Avrupa ülkelerine katıldılar. Hollanda daha sonra ikinci bir vaka bildirdi.

Hastaların yakında İtalyaya seyahat ettikleri açıklandı. İtalyanın komşusu İsviçrede de vakalarda artış gözleniyor. 15 vaka tespit edilen ve 100 kişinin karantinaya alındığı İsviçrede konserler, spor yarışmaları gibi 1000 kişinin üzerinde katılımlı kamusal faaliyetler iptal ediliyor.

Halen Japonyada Yokohamada karantinada tutulan Diamond Princess adlı lüks yolcu gemisindeki bir İngiliz yolcunun bugün Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.

Aynı gemideki 30 İngiliz ve iki İrlanda vatandaşı geçen Cumartesi Japonyadan İngiltereye tahliye edilmiş ve iki haftalık bir karantinaya alınmıştı.

İngilteredeki vakalara ise bugün üç kişi daha eklendi ve toplam hasta sayısı 19a çıktı.

Son güncelleme: 22:06 28.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı