• Turkhane Logo

Doç. Dr. Altındiş: Aşı seferberliği başlatmalıyız, 10 bin kişi hayatını kaybedecek

Harvard Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altındiş, Türkiye'nin acil 4 haftalık karantina sürecine girmesini ve aşılamanın hızlandırılması gerektiğini söyledi.

19:22 11 Nisan 2021 Pazar
Doç. Dr. Altındiş: Aşı seferberliği başlatmalıyız, 10 bin kişi hayatını kaybedecek
Harvard Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altındiş, Türkiye'nin acil 4 haftalık karantina sürecine girmesini ve aşılamanın hızlandırılması gerektiğini söyledi.



Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ve Boston College Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan mikrobiyolog Doç. Dr. Emrah Altındiş, Türkiye’nin acil olarak 4 haftalık karantina sürecine girmesi gerektiğini ifade etti. Altındiş, nüfus oranına göre Türkiye’nin koronavirüs sıralamasında dünyada ilk sırada yer aldığını kaydetti.

Altındiş, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye’de koronavirüs vaka sıralamasında nüfus oranına göre dünyada ilk sırada olduğun işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Her gün bir şehirde deprem olsa ve 250 kişiyi kaybetsek toplum şoklanır. Her gün yüzlerce insan ölüyor ve ana gündem bu değil. İnsan hayatı hükümetin zaten önceliği değil. Bunu aklım almıyor. Toplumun da, muhalefetin de ana gündemi bu aşıyla, önlemle önlenebilir ölümler olmalı.”


Altındiş, sadece son 40 günde resmi rakamlara göre 5 bin, gerçekte muhtemelen 10 bin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini dikkat çekerek, “Basın neden neden bu insanların hikayelerini yayınlamıyor? Kayıpların sayıya dönüşmesi toplumun yaşanan trajediyle empati kurmasını engelliyor. Her bir ‘sayının” çak acı bir hikayesi var.” dedi.

‘1 MART SONRASINDA 1 MİLYON 100 BİN KİŞİ HASTALANDI’

Altındiş, hiçbir bilimsel dayanağı olmayan 1 Mart açılımı ardından son gün içerisinde resmi sayılara 1 milyon 96 bin 745 kişinin hasta olduğuna işaret ederek, “Yine resmi sayılara göre 5 bin 133 kişi vefat etti. Son 5 haftada toplam 14 aydır tespit edilen vakaların yüzde 30’unu tespit edildi. Gercek bir trajedi!” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin günlerdir dünyada çok vaka görülen ilk 5 ülke arasında olduğuna dikkat çeker Doç. Dr. Altındiş, “Ancak Hindistan’in nüfusu Turkiye’nin 12 katı, Brezilya ve ABD’nin nüfusu ise yaklaşık 4 katı civarında. Vaka sayılarını nüfusa oranladığımızda Türkiye benzeri ülkeler arasında vakalarda maalesef 1 numaraya yükseliyor!” ifadesini kullandı.

‘TÜRKİYE’NİN AŞI SEFERBERLİĞİNE İHTİYACI VAR’

Aşı olmamış her kesin virüsün hedefi olduğunu söyleyen Altındiş, “Bir aşı seferberligine ihtiyacımız var” dedi. Altındiş, 1.1 milyon hastadan 10 bin insanı önlenebilir bir hastalıktan dolayı kaybedileceğini ifade etti.

Ramazan ayı kapsamında alınan önlemlerin bulaşının en yoğun olduğu iş yerlerini kapsamadığını vurgulayan Altındiş, “Türkiye’ye ozgü yeni varyantlar oluşabilir. Toplumu halen olum sayıları üzerinden manipüle etmeye çalışıyorlar. ‘Vakalar artıyor ama ağır hastalar artmıyor’ diye bir argümanla. Bu doğru dahi olsa COVID-19’un insanlarda uzun suren ağır etkileri var, milyonlarca insani bu dertle uğraştırmak neden?” sorusunu yöneltti.

Altıntış, Türkiye’nin acil olarak 4 haftalık bir karantina sürecine girmesi gerektiğini belirterek, “Karantinadan zarar görecek herkese ek gelir sağlanmalı. Bu 4 haftada yaygın testleme süreci olmalı. Aşılama hızlandırılmalı. Yurtdışında girişler kontrol edilmeli”

Son güncelleme: 19:22 11.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı