• Turkhane Logo

Aşı yok: Randevuları iptal olanlar için en erken tarih 2 Haziran

Sağlık Bakanlığı aşı randevusu iptal olanlara en erken 2 Haziran için yeni tarih verdi. İstanbul’un Sarıyer İlçesinde ikamet edenlere aşı için “en yakın hastane” olarak da yaklaşık 60 km mesafedeki Tuzla gösterildi.

15:34 29 Nisan 2021 Perşembe
Aşı yok: Randevuları iptal olanlar için en erken tarih 2 Haziran
Sağlık Bakanlığı aşı randevusu iptal olanlara en erken 2 Haziran için yeni tarih verdi. İstanbul’un Sarıyer İlçesinde ikamet edenlere aşı için “en yakın hastane” olarak da yaklaşık 60 km mesafedeki Tuzla gösterildi.



Türkiye’de Covid-19 aşısıyla ilgili muamma devam ediyor. 65 yaş ve üstü için uygulanan Sinovac aşısının ardından Alman Biontech’in de devreye girmesiyle yaş gruplarına kademeli olarak aşı uygulanmaya başladı. İlk sırada bulunan 65 yaş ve üzeri kişilerin sadece yüzde 76.4’ü ilk doz aşısını yaptırdı. Ancak aşının hemen ardından eklem ağrıları, aşı yapılan kolda şişme, hemen herkeste görülen 3-4 günlük baş ağrısı ve halsizliğin ardından söz konusu yaş grubunun yüzde 23.6’sı ikinci doz aşısını yaptırmadı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı kademeli olarak yaş sınırlamasını aşağı doğru çekti. Önce 60 yaş ve üzeri, son olarak da 55 yaş ve üzerine aşı yapılmaya başlandı.

KOCA, ‘8 MİLYON DOZ AŞI VAR’ DEDİ


Her gün televizyonlarda milyonlarca aşının yapıldığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise açıklamalarında sadece ilk doz aşının rakamını verdiği için bilim insanları tarafından eleştirildi. Tüm dünyada 14 gün arayla ikinci doz aşının yapıldığı dönemde Türkiye aşılamayı 28 günde ikinci doza çıkardı. Bilim insanları ise bu kez tartışmayı Türkiye’de aşı olup olmadığı noktasına çekti. Sağlık Bakanı Koca ise önceki gün bu tartışmalara aşı miktarını söyleyerek noktayı koydu. Koca, Türkiye’de halen 8 milyon doz aşı olduğunu belirtti. Rakamla birlikte aslında Türkiye’nin aşı sıkıntısının Almanya ve sözünü tutmayan Çin’den kaynaklandığını söyledi.

AŞILAR HAZİRAN SONUNDA GELECEK

Koca, “Şu ana kadar elimizde 28 milyon doza yakın bir aşı var. Bunun 20 milyonu vatandaşlarımıza yapıldı. Elimizde 8 milyon doz aşı kaldı. Bu sebeple aşılanma yaşını 55’e indirdik. Biontech de ise biliyorsunuz 4.5 milyon doz almıştık. 30 milyona tamamlayacağız. Haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz gelmiş olacak. Bu sayıyı 60 milyona revize etmeye çalışıyoruz. (Biontech’in sahibi) Uğur Şahin hoca ile sürekli temas halindeyim. Pazartesi tekrar görüşeceğim” dedi. Hatta haziran sonuna kadar 40 yaş üstü nüfusun tamamının aşılanacağını söyledi.

14’TÜ, 28’E ÇIKTI ŞİMDİ 8 HAFTA

Sağlık Bakanı, Prof. Dr. Şahin’le yaptıkları görüşmeden sonra Biontech’in ikinci dozunun ise 6-8 hafta aralıkla yapılacağına karar verildiğini açıkladı. Açıklamadan birkaç saat sonra ikinci dozu için randevu alanlara Sağlık Bakanlığı tarafından randevusunun iptal edildiğine ilişkin bilgi gitti. İlk doz aşısını 7 Nisan’da olan ve 28 gün baz alınarak ikinci doz için 5 Mayıs tarihine gün verilen kişiye, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen mesajda şu ifadeler yer aldı: Bilim Kurulumuz mevcut tecrübe ve kanıtlara dayanarak Covid-19 Biontech aşısının birinci doz ile ikinci doz arasındaki sürenin 6-8 haftaya uzatılmasının uygun olduğu yönünde karar almıştır. Bu itibarla yeni randevunuzu yeniden planlayabilirsiniz.”

SARIYER’E EN YAKIN HASTANE TUZLA

Sağlık Bakanlığı’nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne (MHRS) girildiğinde ise randevusunun hemen iptal olduğunu gören kişi en yakın tarihin ise 2 Haziran’da olduğu bilgisine ulaştı. İstanbul’un Sarıyer İlçesinde ikamet eden kişiye “en yakın hastane” olarak da Tuzla gösterildi. ALO 182’yi arayan ve randevusunun neden iptal edildiğini sormak isteyen aşızede cevap olarak “Sistemlerimiz arızalı bu konuda cevap veremeyeceğiz. Birkaç saat sonra arayın” cevabını aldı. Bu da akıllara “Kalan 8 milyon doz aşı nerede” sorusunu getirdi.

Son güncelleme: 15:34 29.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı