• Turkhane Logo

İsveçli bakan ile Çavuşoğlu arasında tartışma

İşveçli mevkidaşıyla kameraların karşısına geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveçli bakanın Türkiye'ye yönelttiği Suriye ile ilgili ifadeleri eleştirirken, İsveç Dışişleri Bakanı Linde de Türkiye'deki ifade özgürlüğü durumunu dile getirdi.

22:47 13 Ekim 2020 Salı
İsveçli bakan ile Çavuşoğlu arasında tartışma
İşveçli mevkidaşıyla kameraların karşısına geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveçli bakanın Türkiye'ye yönelttiği Suriye ile ilgili ifadeleri eleştirirken, İsveç Dışişleri Bakanı Linde de Türkiye'deki ifade özgürlüğü durumunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveçli mevkidaşı Ann Linde ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında Linde, Türkiyenin Kuzey Doğu Suriyeden çekilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiyeyi Kuzey Doğu Suriyeden çekilmeye davet ediyoruz
Türkiye ile AGİT konularını görüşmekten dolayı memnun olduğunu dile getiren Linde, Türkiye’nin komşu bölgelerinde bazı zorluluklarla karşı karşıya kaldığını kabul ettiklerini dile getirdi ve ekledi:
Toplantıda aynı zamanda Kuzey Doğu Suriye konusunda pozisyonumuzu ifade ettim. Bu anlamda AB’nin güçlü pozisyonu aynı olmaya devam ediyor. Türkiye’yi geri çekilmeye davet etmeye devam ediyoruz. Ayrıca Doğu Akdeniz’le ilgili olarak AB Konseyi bir hafta önce karar aldı. Türkiye’yi demokrasi ve insan hakları konusunda desteklemeye devam ediyoruz
Siz kimden aldığını yetkiyle Türkiyenin Suriyeden çıkmasını istiyoruz
Bakan Çavuşoğlu ise Diplomaside urge kelimesini kullanmak tepeden bakmaktır. Bunu diyemezsininz diyerek Lindeye tepki gösterdi. Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
Siz kimden aldığını yetkiyle Türkiyenin Suriyeden çıkmasını istiyoruz? Suriye, İsveç yönetimine veya ABye böyle bir yetki mi verdi? Biz Suriyeyi bölmek istemiyoruz ama siz PKKya destek olmak için çekil diyorsunuz. İdlibden de çekilmemizi istiyor musunuz? İstemiyorsunuz çünkü 3 milyon mülteci gelecek çekilirsek. İnsani konularda duyarlılığını takdir ediyoruz. İnsani yardımda da öncü ülkelerden birisiniz ama teröristlerle Suriyeli kardeşlerimizi ayırt edelim.
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ çatışması için konuşan Çavuşoğlu şunları söyledi:
Uluslararası toplumun ateşkes çağrılarını makul karşılıyoruz. Buna ilaveten Ermenistana da Azerbaycanın topraklarından çekil diye çağrı olursa o zaman uluslararası topumun gerçekten bu sorunu çözme arzusunu görebiliriz. Ama bu çağrı maalesef yapılmıyor.
Umarım Türkiyedeki herkes tıpkı sizin gibi görüşlerini samimi bir şekilde ifade etme özgürlüğüne sahip olur
Bakan Çavuşoğlunun bu çıkışı sonrasında söz alan Lince ise Burada sizin misafirinizim. O yüzden bu tartışmaya girmek istemiyorum. Ama sanırım gazeteci arkadaşlarımız samimi ve açık bir tartışma yaptığımızı anlamıştır. Umarım Türkiyedeki herkes tıpkı sizin gibi görüşlerini açıkça ve samimi bir şekilde ifade etme özgürlüğüne sahip olur sayın bakan ifadelerini kullandı.
İsveçin AGİT dönem başkanlığını destekleyeceğiz
Ayrıca Bakan Çavuşoğlu İsveç’in AGİT dönem başkanlığı ve faaliyetlerini destekleyeceklerini duyurdu.

Son güncelleme: 22:47 13.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı