• Turkhane Logo

"Zaman Gazetesi'nde çalışmak terörist olmak için yeterliydi"

Gazeteci Erkam Tufan Aytav, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle Sürgün Gazeteciler Cevheri Güven ve Sevinç Özarslan'la program yaptı.

19:08 03 Mayıs 2020 Pazar
Gazeteci Erkam Tufan Aytav, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle Sürgün Gazeteciler Cevheri Güven ve Sevinç Özarslan'la program yaptı.




Türkiyede sahnelenen 15 Temmuz darbe sonrasında gazetecilerin büyük bir kısmı gözaltına alınarak tutuklandı. Gazetecilerin bir kısmı da yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Bunlardan Gazeteci Cevheri Güven ve Sevinç Özrslan şu an BOLD Medyada Türkiyede hak ihlalleri yaşayan kesimin sesi olmaya çalışıyor. Gazeteci Erkam Tufan Aytav, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla iki gazeciyle ropörtaj yaptı. 


Meriç nehrinden botla çıkmak zorunda kaldığını belirten Gazeteci Cevheri Güven, Avrupaya ilk geçtiğini Türkiyeyle ilgili haber yapabilmenin çok zor olduğunu söyledi.

Türkiyeden birilerine ulaşıp haberlerini yapabilmenin zor olduğunu, haberleri yayınlamak için bir mecra bulabilmenin de çok zor olduğunu aktardı. Avrupadan Türkiyeyle ilgili haber yapabilmenin zorluklarını anlatan Güven şunları söyledi; Türkiye’deki normal gazeteciliğe göre, normal yaptığımız gazeteciliğe göre uzaktan gazetecilik yapmak daha zor. Daha fazla efor sarf etmek zorunda kalıyoruz. Mesafeler uzak ve Türkiye’yle ilgili haber yapmak istediğimizde hele ki videolu-görüntülü haber yapmak istediğimizde insanlara ulaşmak o kadar zor ki. Ama sonuç itibariyle boş alan var. Şu an Türkiye’deki meslektaşlarımız baskı altındalar ve ister istemez bizim kadar rahat yazamıyorlar. Yani bize rahat yaklaşamıyorlar bile. Bu Avrupa’da olmanın verdiği rahatlıkla en ezanıdan güvenli bir yerde olduğumuz için bir şeyler yapmaya çabalıyoruz. Fakat tabi ki eskiden kurumlar içerisinde meslektaşlarımızla falan daha hızlıydı işler. Buraya ilk geldiğimizi zamanlar. 2016’da Avrupa’ya geçtim. Türkiye’den birilerine ulaşabilmek. Haberlerini yapabilmek, haber yazabileceğin bir mecra bulabilmek o kadar zordu ki. OHAL darbesiyle her şey yerle bir olmuştu. Ama adım adım sürgündeki gazeteciler olarak ilk önce Twitter’dan yazdık. Facebook sayfalarımızda yazdık. Web sayıları açabildik beraber. Adım adım ilerlettik. Şu anda Türkiye’den erişim yasağı getirilse de mesleğimizi yapmaya bir şekilde devam ediyoruz.



Gazeteci Sevinç Özarslan da Zaman Gazetesi Kültür Sanat sayfasında çalıştığını belirterek, Zaman Gazetesi’nde çalışmak terörist olmak için yeterliydi. dedi. 

Zaman Gazetesi’nde çalışan şoför, bilgi işlem ve kurumda çalışan herhangi birine bile dava açıldı. diyen Özarslan, Mesela bir garson arkadaş vardı. Ona örgüte üyelikten dava açıldı. Ben de Zaman’da çalıştığım için dava açılmıştı. Bunu biraz da buraya gelince fark etmiştim. Türkiyeden ayrıldım. Dil öğrenirim sonra geri dönerim diye düşünüyordum. 15 Temmuzla ilgili davalarda sonuçlar. Sonra dönerim o duygularla birazcık gelmiştim. Kafamdaki düşüncelerden biri buydu. Sonra buraya gelince hiç böyle değil. Birden bire çoluk çocuk bebekler filan, yani her şey karmakarışık kaos bir ortam olunca tam o zaman ben de terörist ilan edildiğimle karşılaşınca şok olmuştum. Aslında ilk zamanlara pek farkında değildim. Evet yıllarca kültür sanatla ilgilenip haberlerini yaptım. Şimdi kültür sanatın yanında insan haklarını yapıyorum. Daha çok hak ihlalleri, cezaevindeki hak ihlalleriyle, cezaevindeki öğrencilerle ilgileniyorum. Onları takip etmeye çalışıyorum. ifadelerini kullandı.
   

Gazeteci Güven ve Özarslanın hikayelerinin yer aldığını video; 


 

Son güncelleme: 19:08 03.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı