• Turkhane Logo

Yeni Şafak'tan 'şaka gibi' manşet: Guardian'ın 1 Nisan şakasını manşet yaptılar

Türk basınında The Guardian'ın 1 Nisan için hazırladığı 2'nci 'Süveyş Kanalı' projesi haberi pahalıya patladı. Haberler silindi manşetler geri çekildi.

18:50 02 Nisan 2021 Cuma
Yeni Şafak'tan 'şaka gibi' manşet: Guardian'ın 1 Nisan şakasını manşet yaptılar
Türk basınında The Guardian'ın 1 Nisan için hazırladığı 2'nci 'Süveyş Kanalı' projesi haberi pahalıya patladı. Haberler silindi manşetler geri çekildi.


İngiliz basın kuruluşu The Guardianın Süveyş Kanalıyla ilgili 1 Nisan şakası, Türk basınında gerçek haber gibi geniş yer buldu.

İngiliz gazetesinin 1 Nisan şakaları özel bölümünde yayımlanan haber, Türkiyede başta Hürriyet, Milliyet, Sabah gibi bir çok internet sitesinde BBC Türkçe kaynaklı olarak gerçekmiş gibi sunuldu. 


Oda TVde yer alan habere göre haber, internet sitelerinin ardından gazetelerde de yer aldı. Yeni Şafak gazetesi bugün Savaş erken çıktı manşetiyle çıktı.

Haberde İsrail ve İngiltere bypass edecek kanal içim harekete geçti ifadeleri yer aldı. Gazetenin internet sitesi haberi daha sonra sildi.

KARTOĞLU KÖŞESİNE TAŞIDI

Akşam yazarı Mustafa Kartoğlu da parodi haberi köşesine gerçek gibi taşıdı.

Kartoğlu gazetenin haberini hatırlatarak şu ifadelere yer verdi:

Bugünlerde BMnin üzerinde çalıştığı projenin İsrail sınırı boyunca yeni bir hat açacak olması üzerinde önemle düşünülmelidir. 193.3 kilometre uzunluğundaki Süveyş Kanalından 2020 yılında 18.500den fazla gemi geçti, yani günde yaklaşık 52 gemi... Ancak mesele gemi trafiğinden, ticaret yolundan çok daha önemlidir. Kanal İstanbul Projesinin ne anlama geldiğini bu tarihi derslerden yola çıkarak bir kez daha düşünmek gerekiyor.

HABER DE NE YAZILMIŞTI?

The Guardian haberinde Ever Given adlı kuru yük gemisinin karaya oturarak Süveyş Kanalını kapatmasının ardından Mısır-İsrail sınırında ikinci bir kanal açılmasının görüşüldüğü ve konuyla Birleşmiş Milletlerin (BM) Ekonomileri Birleştiren Ticaret Rotaları Komitesinin ilgilendiği yazıldı. 

Haberde projenin Mısırdan Kuzey İrlandaya tünelleri de içerebileceği ama Akdenizdeki su seviyelerinin düşmesine de yol açacağı ifadeleri de yer alıyordu.

Haberde OFP Lariol adında aslında var olmayan bir şirkete ve bu şirketin yetkilisi olarak  Iver Shovel isimli bir isme yer verildi. Shovel İngilizcede kürek anlamına geliyor.
 

Son güncelleme: 18:50 02.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı