• Turkhane Logo

Tutuklu gazteci Aziz Oruç’un eşi Hülya Oruç: Kantinler kapalı, hijyen yok

Cezaevlerindeki durumu paylaştığı için hakkında soruşturma açılan Hülya Oruç, tutuklu gazeteci eşinden aldığı bilgileri aktardı. Kantinlerin kapatıldığını, karantinaya alınanlar olduğunu söyledi.

11:46 07 Nisan 2020 Salı
Tutuklu gazteci Aziz Oruç’un eşi Hülya Oruç: Kantinler kapalı, hijyen yok
Cezaevlerindeki durumu paylaştığı için hakkında soruşturma açılan Hülya Oruç, tutuklu gazeteci eşinden aldığı bilgileri aktardı. Kantinlerin kapatıldığını, karantinaya alınanlar olduğunu söyledi.



Tüm dünyada koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı ölümler artarak devam ediyor. Vaka ve ölüm sayısı gittikçe artan Türkiye’de salgın nedeniyle tartışmaların odağında ise infaz yasası bulunuyor. Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen infaz düzenlemesinde siyasi tutuklular kapsam dışında bırakıldı. Düzenlemeye tutuklu aileleri tepki gösteriyor. Ağrı’nın Patnos ilçesinde bulunan L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Gazeteci Aziz Oruç’un eşi Hülya Oruç, cezaevlerinde herhangi bir önlem alınmadığını söyledi.

“ZATEN LAĞIM KOKUSUNDA YAŞIYORUZ”


Son görüşmenin 4 Mart’ta gerçekleştiğini kaydeden Oruç, koğuşlarda hiçbir tedbirin alınmadığını aktardı. Tutukluların başlı başına bir hijyen problemi yaşadıklarını ifade eden Oruç, eşinin son görüşmede kendisine, “zaten bizim koğuşta korona dışında hijyen problemi var. Sürekli lağım kokusu ile yaşıyoruz. İstifra, mide bulantısı, ateşlenme ve halsizlikten yatıyoruz’ dediğini aktardı. Salgından kaynaklı hala tedbirlerin alınmadığını aktaran Oruç, “Aylardır hiçbir önlem, tedbir yok. İki haftada toplam 20 dakika konuşmuş oluyorum. Durumu nasıl, ne yapıyorlar, ne haldeler bilmiyoruz. Aziz’in 2 buçuk aydır doktor talebi var. Kabul etmiyorlar. Doktora çıkarılmayan insanların hasta olduğunu nasıl kontrol edilecek. Cezaevleri hiçbir şekilde güvenli değil” diye konuştu.

/
Tutuklu gazeteci Aziz Oruç

CEZAEVİNDEKİ DURUMU PAYLAŞTI DİYE SORUŞTURMA

Cezaevlerine önlem alınmadığına dair sosyal medyada paylaşım yaptığı için hakkında soruşturma başlatıldığını aktaran Oruç, “Bu devlet hasta tutukluları ölürken bıraktı. Mevcut durumda da bunu yapacaklar. Bu şekilde saklanmak için ‘salgını biz mi getirdik’ diyecekler. Salgını siz getirmediniz ama tutukluları korumak için hiçbir şey yapmadınız” dedi.

KANTİNDEN HİÇBİR ALIŞVERİŞ YAPAMIYORLAR

Eşi Oruç ile dün telefonla görüştüğünü aktaran Oruç, tutukluların 10 günden fazla hiçbir şekilde alış veriş yapamadıklarını belirtti. Sürekli alışveriş fişlerinin geri çevrildiğini dile getiren Oruç, “Aziz ile konuştuğumda durumlarının çok kötü olduğunu söyledi. Bir kalp hastası tutuklunun rahatsızlandığını, 10 gündür kendisinden haber alınamadığını söyledi. Cezaevinde karantinaya alınmış olabileceği düşünülüyor. Aziz cezaevinde hastalık söylentilerinin olduğunu, birkaç kişinin karantinada olduğu duyumu aldıklarını söyledi. Kaç aydır hiçbir önlemin alınmadığını, hijyenik olmayan koşullar içinde yaşadıklarını sürekli tekrarlıyordu” diye belirtti.


Aziz ve Hülya Oruç

SUSKUN KALMAYACAĞIZ

İnfaz yasasından yine siyasi tutukluların yok sayıldığının altını çizen Oruç, şunları söyledi: “Dünyanın her yerinde eleştirilen İran gibi bir ülkede ayrım yapılmadan tutuklular serbest bırakıldı. Yıllardır demokratik bir ülkeden bahsediyor. Fakat kendi kurallarını çizen iktidarlar tarafından yönetiliyoruz. Bizler tutukluların sesi olmaya devam edeceğiz. Susarsak hiç etkili olmayacağız. Herkes cezaevlerindeki sorunların çözümü için sesini yükseltmelidir.”

Son güncelleme: 11:46 07.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı