• Turkhane Logo

Times, manşetlik hamleler yapan Erdoğan'ın dikkatleri dağıttığını yazdı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'dikkatleri kötü haberlerden uzak tutmayı umduğunu' yazan Times gazetesi, "Ekonomi ucuz kredilerle turboya alınıyor" yorumunu yaptı.

20:07 30 Mart 2021 Salı
Times, manşetlik hamleler yapan Erdoğan'ın dikkatleri dağıttığını yazdı
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'dikkatleri kötü haberlerden uzak tutmayı umduğunu' yazan Times gazetesi, "Ekonomi ucuz kredilerle turboya alınıyor" yorumunu yaptı.


İngilterede yayımlanan Times gazetesi, Erdoğan Türkiyenin tekleyen ekonomisine güveniyor başlıklı yazıda, artan enflasyonun, ana caddelerde işlerin yoğunluğuyla, dikkatleri diğer kötü haberlerden uzak tutmayı uman bir cumhurbaşkanı için hayra alamet olmadığı yorumunda bulundu. Times İstanbul Muhabiri Hannah Lucinda Smithin imzasını taşıyan yazıda, İstanbulda günlük temizlik işlerine giden Ayşe Öztürkün markete her gittiğinde, alışveriş sepetinden neyi çıkartabileceğini düşündüğü belirtildi. 

Haftada altı gün çalışan Öztürkün gündeliğini her yıl yükselttiği ve bu yıl 200 liradan 250 liraya çıkardığı kaydedildi. Ancak ücretine zam yapar yapmaz, gıda ve temel tüketim maddelerinin fiyatının bu artışı geçtiğine dikkat çekildi. 49 yaşındaki iki çocuk annesi Öztürk, Markete gidiyorum ve üç şey alıyorum ve sonra ödediğim fiyata bakıyorum ve çok büyük oluyor. Bir sonraki dükkana gittiğimde, almayı düşündüğüm her şeyi almama yetecek kadar param kalmamış oluyor dedi.


TAHMİNLERE GÖRE ENFLASYON ORANI DAHA YÜKSEK

Gazetenin internet sitesindeki haberde, Türkiyede resmi enflasyon oranının yüzde 15.6 olduğu, ancak gayriresmi tahminlerin çok daha büyük olduğu ifade edildi. AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın 10 gün önce gece yarısı çıkarttığı bir kararnameyle Öztürk ile milyonlarca Türkün durumunun daha da kötüleştiği belirtildi. Haberde, şu ifadeler kullanıldı: Görev süresi beş ayı bulmayan Merkez Bankası Bakanı Naci Ağbal, faiz oranlarını artırdıktan sonra görevden alındı. Ağbalın yerine gelen Şahap Kavcıoğlu, Erdoğanın partisinden eski bir milletvekili ve Cumhurbaşkanının alışılmışın dışındaki ekonomi felsefesine, yüksek faiz oranlarının yüksek enflasyonu beraberinde getirdiğine inanıyor. Türkiyenin ana caddelerinde ise tersi kanıtlar gözler önünde.

Haber, Ayşe Öztürkün Yumurta, yemeklik yağ, her şey pahalanıyor. Maaşım yetmiyor. Salgın döneminde 3 ay çalışamadım ve kocam da işsiz. Devlet yardımına başvurdum ama hiçbir şey alamadım sözleriyle devam etti. 

DİKKATLERİ KÖTÜ HABERLERDEN UZAKLAŞTIRIYOR

Ağbalın görevden alınması görünürde anlaşılmazdı diyen Times, Ağbalın kısa görev süresinde TLyi güçlendirdiğini ve yabancı yatırımcıların Ağbala güvenin bir göstergesi olarak Türkiyeye geri dönmeye başladığını ifade edildi. Muhalif bir gazetenin de Cumhurbaşkanının ne düşündüğünü sadece Cumhurbaşkanı biliyor manşetiyle çıktığı kaydedildi.

Ancak gazete, son günlerdeki diğer gelişmeler ışığında bir tür stratejinin ortaya çıkmaya başladığını vurguladı ve bu stratejiyi de ekonomiyi ucuz kredilerle turboya alırken, destekçilerini ve müttefiklerini memnun edip, dikkatleri diğer alanlardaki kötü haberlerden uzaklaştıracak, manşetlik hamleler yapmak diye tanımladı. Uzmanların da bu durumu erken seçime gidilebileceğinin işareti olarak yorumladığı belirtildi. 

KADINA KARŞI ŞİDDET HARARETLE TARTIŞILIYOR

HDPye açılan kapatma davasını, HDPli Ömer Gergerlioğlunun milletvekilliğinin düşürülmesini ve sabaha karşı gözaltına alınmasını, ayrıca aynı gün Erdoğanın bir kararnameyle Türkiyeyi İstanbul Sözleşmesinden çekmesini hatırlatan gazete şöyle devam etti: Erdoğan ve partisinin İslamcı kanadı, LGBT yaşam biçimini normalleştirdiği gerekçesiyle sözleşmeye karşı çıkmaya başladı. Oy tabanının önemli bir kısmının, kızı Sümeyyenin başkanlığını yaptığı bir kadın vakfının sözleşmeden çekilmeye karşı çıkmasına rağmen. Kadına karşı şiddet son aylarda, bazıları kurbanların haklarında polise şikayette bulunmuş olan onlarca kadının erkeklerce öldürüldüğü Türkiyede hararetle tartışılan bir konu. İnsan hakları örgütleri kadınların faydalandığı çok az korumadan birini aldığı gerekçesiyle, sözleşmeden çekilmeye karşı çok sayıda eylem yaptı.

İLİŞKİLERİ DONDURUCUYA SOKTU

Gazete, Erdoğanın son günlerde Türkiyenin Avrupa ve ABDyle ilişkilerini düzeltmek istediği işaretini verdiğini ancak kararnamelerin yine ilişkileri derin dondurucuya soktuğunu savundu ve AB Dış Politika Temsilcisi Josep Borellin Ankaranın İstanbul Sözleşmesinden çekilmesi karşısında söylediği dünyaya tehlikeli bir mesaj veriyor sözlerini sayfalarına taşıdı.  ABDnin de Gergerlioğluna karşı hamleleri kaygı verici diye tanımladığı, HDPnin kapatılmasının da Türkiyede demokrasinin altını daha da oyacağını söylediği hatırlatıldı. 

Erdoğanın Ağbalı kovmasının da, piyasalar açılır açılmaz TLnin ABD Doları karşısındaki değerini yüzde 16 düşürdüğü vurgulandı. Haberde görüşlerine yer verilen eski diplomat ve İstanbul Ekonomi Danışmanlığı adlı şirketin Başkanı Sinan Ülgen, Erdoğanın seçimlere kadar içeride azalan desteğini, bir yandan kimlik siyaseti yapıp, diğer yandan özellikle inşaat sektörü üzerinden ekonomik büyümeyi devam ettirmek için ucuz kredi akışını devam ettirmeye çalışıyor gibi göründüğünü söyledi.

Gazete, seçimlerin 2023te yapılacağını, ancak erken seçim spekülasyonların da yapıldığını aktardı. HDP kapatılırsa, 600 sandalyeli parlamentoda, HDPnin 54 sandalyesi için ara seçim yapılabileceği ve kamuoyu yoklamalarına göre AKPnin yüzde 29 ile 19 yıllık tarihinin en düşük destek oranlarına gerilediği ve HDPnin kapatılması için bastıran aşırı milliyetçi MHPnin desteğiyle parlamento çoğunluğuna sahip olduğu kaydedildi.

Ülgen de Borç verme politikasını rahatlatmak ve ucuz krediler vermek yapay bir refah atmosferi yaratıyor. Bu durum aldığı desteği artırırsa, erken seçimlere gidebilir. Ama bu strateji daha büyük olasılıkla gözyaşlarıyla sonuçlanır. Kemikleşmiş Türk siyasi ortamında, kimlik siyasetinin aşırı bir versiyona dayanıyor. Bunu seçmenlerini konsolide etmek için kullandı, ancak aynı zamanda yeni destekçiler çekmeyi imkansız hale getirdi dedi. 

ERDOĞANIN UZAKLAŞTIRDIĞI SEÇMENLERİ MUHALEFET ÇEKEMEDİ

Times, kamuoyu yoklamalarının Erdoğanın LGBTİ+ karşıtı söylemlerinin ve Kürt siyasetine yönelik kovuşturmalarının, uzaklaşan seçmenlerini harekete geçirmediğini, aynı zamanda muhalefetin de bu seçmenleri çekmeyi başaramadığını gösterdiğini söyledi ve şöyle devam edildi: Yüzde yedilik bir kısım, boş oy vereceğini söylerken yüzde 13 kararsız. Az sayıda seçmen de, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Ekonomi Bakanı Ali Babacanın kurduğu partilere geçti. Ülgene göre ekonomi hala önemli ve seçmen davranışındaki itici güç. Daha fazla krediyle olsa da, ekonomi iyileşirse, bazı kararsızları AKPye geri döndürebilir. Ancak ufukta, Erdoğan gibi yetenekli bir taktisyenin bile aşamayacabileceği bir sorun var: Covid.

ÜLKEYİ YABANCI TATİLCİLERE AÇMAYA NİYETLİ

Turizmin Türkiye ekonomisinin yüzde 11ini oluşturduğu ve 2.2 milyon istihdam sağladığını belirten Times, Türkiyenin mümkün olduğu kadar kısa sürede yabancı tatilcilere ülkeyi açmaya niyetli olduğunu belirtiyor. Turizm Bakanı Nuri Ersoyun bu ay, turistlerin aşı sertifikası ya da negatif test olmadan ülkeye girebileceğini söylemesiyle, rezervasyonların zirve yaptığını belirten Times, Ancak o günden bu yana İngiltere hükümeti, vatandaşlarının ülke dışında tatil yapabileceği tarihi ileri attı, Türkiyede de vakalar attı. Turizmde durum 2020den iyi olsa da Erdoğanın umduğu kadar iyi değil dedi.

Marmaristeki Emre Otellerinin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deliveli de Özellikle İngiltereden her gün iptal geliyor. İngiliz tur operatörleri Temmuzda bir açılmayı gözlüyor ve o tarihlerdeki uçuşlar ve rezervasyonlar artı. Avrupa ülkeleri konusundaysa hiç iyimser değilim diye konuştu. Haber, Delivelinin şu sözleriyle sona erdi: Geçen yıl mali anlamda hayatta kalmaya çalıştık. Zamanımızın çoğunu bankalarla kredi geri ödemelerini müzakere ederek geçirdik. Bu yıl işlerimizi ikiye katlarız diye umuyorduk. 2020 gibi bir yıl daha geçirirsek, hayatta kalamayız. (BBC Türkçe)

Son güncelleme: 20:07 30.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı