• Turkhane Logo

‘İstihbarat yamağı’ değil gazeteci

"'Türkiye'de son dönemde gazeteciliği 'istihbarat yamaklarına' yaptırıyorlar... Hem gazete patronları hem de 'yamaklar' da bundan memnun...” demişti tutuklu gazeteci Bayram Kaya. İste istihbarat yamakları dışarıda ve Bayram Kaya 45 aydır tutuklu..."

16:02 10 Mayıs 2020 Pazar
‘İstihbarat yamağı’ değil gazeteci
"'Türkiye'de son dönemde gazeteciliği 'istihbarat yamaklarına' yaptırıyorlar... Hem gazete patronları hem de 'yamaklar' da bundan memnun...” demişti tutuklu gazeteci Bayram Kaya. İste istihbarat yamakları dışarıda ve Bayram Kaya 45 aydır tutuklu..."





Gazeteci Kayanın arkadaşı Musa Taşın yazdığı portre yazısı şöyle;


“Soğuk beton bloklar arasında yaşamak zordur… Kapalı bir tabut içinde… Nefes alamazsınız… Bir anda can damarınızın kesildiğini hissedersiniz…” Bu satırların yazarı gazeteci Bayram Kaya tam 45 aydır cezaevinde. Üstelik aldığı 6 yıl 3 aylık ceza nedeniyle cezaevinde bulunması gereken süre dolduğu halde. Dosyası iki yıldır Yargıtay’da ve sonuçlandırılmayı bekliyor. Ve Bayram Kaya’nın tahliyesi bu nedenle engelleniyor. Birçok başka gazeteci gibi… Cezaevinde kalsınlar ve unutulsunlar istiyor iktidar…

Gazetecileri cezaevinde unutuşa terk etmemek için yazalım. TRT kökenli bir gazeteci Kaya. Mesleğe orada başladı. Ardından dil öğrenimi için İngiltere’ye gitti. Dönüşte Zaman Gazetesi’nin ekonomi servisinde muhabir olarak çalıştı. Sonra Ankara’da güvenlik haberlerine imza attı. Mesleği bilenler bilir gazetecilikte alan değişikliği zordur. Ekonomi muhabirliği başka, güvenlik muhabirliği başka şeydir. Bayram Kaya, bu geçişte hiç zorlanmadı. Kısa sürede güvenlik muhabirleri arasında dikkate alınan bir gazeteci oldu.

HABERLERİ TEYİTLİDİR, YALANLANAMAZ

Sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlara bakın, Türkiye’nin adım adım 15 Temmuz sürecine doğru nasıl götürüldüğünü görürsünüz. Bayram Kaya’nın haberleri istihbarat savaşına malzeme değil gazeteciliktir. Riskli güvenlik haberine imza atmasına rağmen neredeyse hiç yalanlanmamıştır. O dönemde başka meslektaşlarının birçok haberinden duyduğu rahatsızlığı da “Türkiye’de son dönemde gazeteciliği ‘istihbarat yamaklarına’ yaptırıyorlar… Hem gazete patronları hem de ‘yamaklar’ da bundan memnun…” diye dile getirmiştir.

Bayram Kaya, 15 Temmuz’un hemen öncesi MİT’in Yargıtay ve Danıştay üyelerini fişlediğini yazdı. Darbe girişimi sonrası operasyonlar haberi teyit etti. İstanbul Havalimanı’na yönelik terör saldırısı sonrası yakalanamayan canlı bombalarla ilgili “Ya yakalayın ya istifa edin” başlıklı haberine iktidar tepkisi Yenihayat Gazetesi’nin internet sitesine ulaşımı engellemek oldu.

KİTAPLARIYLA PEK ÇOK SAKLI GERÇEĞİ İFŞA ETTİ

Ankara’da çalışırken başkentin derin koridorlarındaki istihbarat tezgahlarını da gün yüzüne çıkardı. Hrant Dink cinayetini “Kördüğüm”de anlattı. Cinayetle ilgili ihbar bilgilerinin niçin değiştirildiği sorgulayan birçok habere imza attı.

28 Şubat sürecinde istihbarat kayıtlarına “sakıncalı bürokrat” olarak geçen isimleri de yazdı Bayram Kaya, “Sakıncalı Bürokratlar”da. Bu isimlerden çoğunun 17/25 Aralık sonrasında iktidarın kurşun askerine dönüşmesi kaderin bir ironisi olsak gerek. Ve Bayram Kaya, uğradıkları haksızlıkları yazdığı bürokratların bakan olduğu ülkede cezaevinde. Evet 45 aydır.

17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrasında istifa etmek zorunda kalan bakanlarla ilgili gelişmeleri önce haberleştirdi, daha sonra kitaplaştırdı. “Babam Sağolsun” kitabında yolsuzluklarını unutulmasının önüne geçti.

IŞID SALDIRILARINDA İSTİHBARAT ZAFİYETLERİNİ YAZDI

Bayram Kaya, birçok terör saldırısında yaşanan istihbarat zafiyetini ortaya koyan haberlere de imza attı. Ankara ve Şanlıurfa’daki IŞİD saldırılarını organize eden IŞİD yöneticisinin Türkiye’ye nasıl girip çıktığını “IŞİD militanına VIP koruma” manşetiyle o dönem çalıştığı Yeni Hayat Gazetesi’nde okuyucuya ulaştırdı. Haberin doğru olduğu Ankara Tren Garı saldırısı davasının mahkeme sürecinde ortaya çıktı. Teröristlerin istihbarat birimlerinin koruması ve gözetiminde olduğunu yıllar önce yazmıştı.

15 Temmuz öncesinde gözünü korkutmak amacıyla gözaltına alındı. Yeterli delil olmadığı için serbest bırakıldı. “Allah’ın bir lütfu” olarak görülen 15 Temmuz sonrasında gözaltına alınacak gazeteciler arasında Bayram Kaya’nın ismi de vardı. Listelere dayanılarak tutuklandı.

YARGITAY KARARI OLMADIĞI İÇİN TAHLİYE EDİLMİYOR

İlk duruşmada tahliye edildi ama “istihbarat yamağı” gazeteci takımının kampanyası sonunda diğer 20 gazeteci gibi tekrar tutuklandı. Ve bugün verilen cezanın infazı dolmasına rağmen tahliye edilmiyor. İki senedir karara dosyayı bağlamayan Yargıtay’ın kararı bekleniyor.

Bayram Kaya, gazetecilik refleksleri çok iyi, haberi iyi koklayan muhabirlerdendir. Alanı güvenlik olmasına rağmen, ekonomi başta olmak üzere yakaladığı her habere imzasını atmaktan çekinmez. Onun için kamuoyunun haberdar edilmesi her şeyden önemlidir.

İnsani ilişkileri güçlüdür Bayram Kaya’nın. Yüzünde gülümseme asla eksik olmaz. Gazeteciliğe yeni başlamış genç gazetecilere yardımcı olmak için elinden geleni yaptı. Stajyer genç gazeteci adayları Kaya ile sahaya çıkarak haberin toplanması, hazırlanması süreçlerine birinci elden tanıklık etmiştir. Genç gazeteci adaylarıyla bilgisini paylaşmaktan asla geri durmaz Bayram.

Bayram iyi gazetecidir, iyi bir eş ve iyi bir baba olduğu gibi.

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz...

Kaynak: Kronos

Son güncelleme: 16:02 10.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı