• Turkhane Logo

İnternet sansüründe rekor Türkiye'nin: 206 bin 351 siteye erişim engeli

İfade Özgürlüğü Derneği, Türkiye’deki İnternet sansür uygulamaları çarpıcı seviyelere ulaştığını açıkladı.

13:18 09 Aralık 2019 Pazartesi
İnternet sansüründe rekor Türkiye'nin: 206 bin 351 siteye erişim engeli
İfade Özgürlüğü Derneği, Türkiye’deki İnternet sansür uygulamaları çarpıcı seviyelere ulaştığını açıkladı.

 Derneğin, Kasım 2019 tarihli BM 2020 Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (EPİM) Kapsamında Hazırlanan Türkiye Raporu ve Tavsiyeler başlıklı belgesine göre; Türkiye’de erişime engellenen internet sitesi sayısı 2015 senesine kadar 80 bin 553 iken, Kasım 2019 itibariyle bu rakam  206 bin 351e ulaştı. 2014 senesi itibariyle 48 bin 000’den fazla URL bazlı erişim engelleme kararı verilirken,şimdiki rakam 150 bin URL.

5651 sayılı Kanunun 8/A maddesinin Milli Güvenlik ve Kamu Düzeninin Korunması amacıyla yürürlüğe girdiğinin hatırlatıldığı raporda, 8/A maddesi kapsamındaki kararlar genellikle Kürt ve sol haber sitelerini olduğu kadar pek çok Kürt gazeteci, aktivist ve muhaliflerle bağlantılı sosyal medya hesaplarını ve içeriklerini hedeflemektedir denildi. 8/A maddesinden sonra uygulanan sansür yöntemleri ise şöyle anlatıldı:

22 Temmuz 2015 tarihinden bugüne kadar 10 farklı Ankara sulh ceza hakimliğince içlerinde yaklaşık 2000 İnternet sitesi, 3000 Twitter hesabı, 2200 tweet ve 660 haberin bulunduğu 11.000’den fazla İnternet adresinin olduğu 363 farklı 8/A kararı verilmiştir. Bu kararlar kapsamında Dicle Haber Ajansı, Azadiya Welat, Özgür Gündem, Rudaw, RojNews, ANF, Jin News haber siteleri düzenli olarak Türkiye’de erişime engellenirken Sendika.org5 ve SiyasiHaber.org da erişime engellenmiştir. Benzer şekilde 8/A maddesi kapsamında düzenli olarak Türkiye’nin askeri operasyonlarına ilişkin haberler ve içerikler de erişime engellenmektedir.


Vikipedi yasağının da 8/A maddesi gereğince halen sürdüğünün hatırlatıldığı raporda, şu tespitler yapıldı:

Türkiye’deki İnternet sansür uygulamaları çarpıcı seviyelere ulaşmıştır. Bu durum ayrıca sosyal medya platformları tarafından yayımlanan yıllık şeffaflık raporlarında da görülmektedir. Türkiye’nin Twitter Şeffaflık Raporu’ndaki sıralaması diğer ülkelerle karşılaştırıldığında da şaşırtıcı derecede yüksektir. Twitter, Türkiye’de politik tartışmalar ve ifadeler açısından diğer sosyal medya platformlarından daha çok kullanıldığından dolayı, tweet içeriklerinin ve Twitter hesaplarının kaldırılma ve görünmez kılınma talebi sayıları sıralamada Türkiye’yi takip eden Rusya ve Fransa’dan çok daha fazladır.

Türkiye’deki ifade özgürlüğü sorunu, yargı alanındaki sorunlarla birlikte genel susturma politikasının bir sonucu olarak ortaya çıktığı belirtilen raporda, Her ne kadar bu çok yönlü bir kriz olsa da sorunun en büyük bölümü hukukun üstünlüğü ilkesinin tamamen erozyona uğramasından kaynaklanmaktadır. Bu durum ayrıca hükümetin internete erişimin şiddetli bir şekilde engellemesi politikasının da göstergesidir. Sonuç olarak, 5651 sayılı Yasa ile yaşamaya başladığımız 13. yıla girerken, devletin karmaşık İnternet Sansür Mekanizması daha önce olmadığı kadar canlı ve aktif şekilde işlemeye ve gelişmeye devam etmektedir ifadeleri yer aldı.

Son güncelleme: 13:18 09.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı