• Turkhane Logo

‘Gazetecileri talimatla tutukladılar, bilsinler ki yıldıramazlar’

Yeni Yaşam Gazetesi, gazetecilere dönük tutuklamalara karşı açıklama yaptı. İHD'de düzenlenen basın toplantısına gazete çalışanları, basın meslek örgütleri ile HDP Milletvekilleri Ahmet Şık ve Züleyha Gülüm katıldı.

18:39 09 Mart 2020 Pazartesi
‘Gazetecileri talimatla tutukladılar, bilsinler ki yıldıramazlar’
Yeni Yaşam Gazetesi, gazetecilere dönük tutuklamalara karşı açıklama yaptı. İHD'de düzenlenen basın toplantısına gazete çalışanları, basın meslek örgütleri ile HDP Milletvekilleri Ahmet Şık ve Züleyha Gülüm katıldı.



Açıklamada “Üç gündür Çağlayanda tuhaf şeylerin olduğunu biliyoruz dendi.

Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser’in yanı sıra Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, serbest bırakıldıkları dosyada yeniden gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.


GAZETECİLERE YÖNELİK GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR 

Türkiye’nin Libya’da yürüttüğü operasyonlar sırasında MİT mensubunun hayatını kaybettiğine dair bilgileri haberleştiren Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabir Hülya Kılınç’ın tutuklanmasının ardından gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalar devam etmişti.

Geçtiğimiz hafta cuma günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifadeye çağrılan Oda Tv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan çıkarıldığı 8. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanmış, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel serbest bırakılmış ancak daha sonra çıkarılan gözaltı kararlarından sonra üç isim de tutuklanmıştı.

TUTUKLAMALARA KARŞI YENİ YAŞAM’DAN BASIN TOPLANTISI

Yeni Yaşam Gazetesi gazetecilere dönük tutuklamalara karşı bir açıklama yaptı. İnsan Hakları Derneği’nin İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına gazete çalışanları, Yeni Yaşam Gazetesi yazarı Ender Öndeş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, sendika.org yazarı ve DİSK Basın İş Sendika yöneticisi Ali Ergin Demirhan’ın yanı sıra HDP Milletvekilleri Ahmet Şık ve Züleyha Gülüm katıldı.

‘ARKADAŞLARIMIZ TUTUKLANDI’ 

Açıklamayı gazete adına Zana Kaya okudu. Kaya, serbest bırakılmalarına rağmen gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser’in “savcılık itirazı” gerekçesiyle 8 Mart 2020 Pazar sabahı evleri basılarak yeniden gözaltına alınmak istendiğini belirterek “Aydın Keser evinden gözaltına alınırken, Ferhat Çelik, adliyeye ifade vermeye gitti ve bu kez, aynı dosyadan, aynı ifadeler verildiği halde, arkadaşlarımız tutuklandı” dedi.

‘TUTUKLAMA GEREKÇESİ OLAN HABER GİZLİ BİLGİ DEĞİL’ 

Tutuklama gerekçesi olan MİT mensubu haberinin gizli bir bilgi olmadığına dikkat çeken Kaya,

“Haber gazetemizden önce TBMM ve bir dizi medya organında açıklanıp işlenmiş, artık kamuoyuna mal olmuş bir bilgiydi. Dolayısıyla bir devlet sırrının açıklanması da söz konusu değildi. Kaldı ki, gazetemizin haberinde söz konusu kişinin bir MİT mensubu olduğu ibaresi bile yer almıyordu. Dahası, gazeteci arkadaşlarımız 5 Mart 2020 Cuma günü adli kontrolle bırakılırken mahkemenin serbest bırakma gerekçelerinden biri, “Haberde ‘MİT üyesi’ konusunda açık bir bilginin yer almaması olarak belirtiliyordu.

‘MİT ÜYELERİNİ AÇIKLAMA’ BAHANESİ

Ancak bütün bunlara rağmen, nöbetçi mahkeme dün “MİT üyelerini açıklama” bahanesiyle arkadaşlarımızı tutukladı” ifadelerini kullandı.

‘HAKİM KARAR DEĞİŞTİRMEYE ZORLANDI’ 

“Üç gündür Çağlayan’da tuhaf şeylerin olduğunu biliyoruz. Önce ilk serbest bırakma kararını veren hakimin ‘karar değiştirmeye’ zorlandığını, daha sonra ikinci bir hakimin aranıp bulunduğunu ve onun da bu vazifeyi reddettiğini, ancak üçüncü bulunan hakim eliyle bu tutuklamaların çıkartıldığını biliyoruz” diyen Kaya şöyle devam etti:

‘KARARLARIN YUKARIDAN VE ÖNCEDEN VERİLDİĞİNİN KANITIDIR’ 

“Aynı sebepten, aynı kapsamda 2 gün önce bırakılıp pazar günü yeniden alınan Yeniçağ yazarı Murat Ağırel’in dosyası ise durumun ne kadar vahim olduğunun göstergesidir. Ağırel’in tutuklama karar metninin bir yerinde, ‘serbest bırakılmasına’, bir başka yerinde ‘tutuklanmasına’ ibarelerinin yer alması, kararların önceden matbu yazılarak yukarıdan telefon beklendiğinin açık kanıtıdır. Biz bütün bunların özgür basının sesini kısmak, gerçeklerin duyulmasını önlemek için yapıldığını biliyoruz. Ama uzun yıllara dayanan tarihimiz boyunca bizim hiçbir koşulda gerçeği yazmaktan imtina etmediğimiz de biliniyor. Ferhat arkadaşımızın da dediği gibi, biz elimizde Musa Anter’in meşalesini taşıyoruz ve onu asla yere düşürmeyeceğiz.”

‘BİLSİNLER Kİ GAZETECİLER SUSMAYACAK’

Gazetecilerin bu baskılar karşısında susmayacağının altı çizen Kaya “Gazetemizin çeşitli kademelerinde görev alan arkadaşlarımızı cezaevlerine atarak, onları sindirmeye çalışanlar bilsinler ki, ne onları girdikleri yoldan döndürmek mümkündür ne de onların yerlerini dolduracak olan arkadaşlarımızın gözünü korkutmak mümkündür. Yeni Yaşam gazetesi olarak yolumuza dimdik devam ediyoruz, edeceğiz. Bu tutuklama kararı, bizim değil, onların alnında bir leke olarak kalacaktır” dedi.

YENİ YAŞAM GAZETESİ’NDEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Kaya okurlarına gazetelerine sahip çıkma çağrısının yanı sıra bütün basın meslek örgütlerini ve sendikaları, mesleğini dürüstçe yapmakta kararlı bütün gazetecileri de dayanışmaya çağırdı.

Basın açıklamasının ardından söz alan HDP’den Züleyha Gülüm, Ahmet Şık, HDK’nin Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Evrensel gazetesinden Fatih Polat, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve DİSK Basın İş’ten Ali Ergin Demirhan, yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekerek, dayanışma çağrısında bulundu.

Son güncelleme: 18:39 09.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı