• Turkhane Logo

TDK'dan tartışmalı kelimelerin incelenmesine yeşil ışık

TDK siyahlara yönelik ırkçılık olarak algılanabilecek bazı kelimelerin incelenmesi için yeşil ışık yaktı. İncelenmesi beklenen kelime ve ifadeler arasında "arap olmak" ve "arapsaçı" gibi sözcük ya da sözcük öbekleri var.

20:23 07 Ocak 2021 Perşembe
TDK'dan tartışmalı kelimelerin incelenmesine yeşil ışık
TDK siyahlara yönelik ırkçılık olarak algılanabilecek bazı kelimelerin incelenmesi için yeşil ışık yaktı. İncelenmesi beklenen kelime ve ifadeler arasında "arap olmak" ve "arapsaçı" gibi sözcük ya da sözcük öbekleri var.


Hem ABDli George Floydun polis tarafından öldürülmesi, hem de geçen ay Başakşehir Futbol Kulubünün Afrikalı antrenörü Pierre Weboya yapılan ırkçılığın ardından tüm dünyada siyahlara yönelik ayrımcılığa tepki olarak gösterilen dayanışma ve hassasiyet, gözlerin bir kez daha tüm dillerdeki ırkçı ve ayrımcı ifadelere çevrilmesini sağladı.

Türkiyede de Türk Dil Kurumunun (TDK) resmi sözlükleri de siyahlara yönelik ırkçılık olarak algılanabilecek ifadeler içerip içermediği tartışmasıyla gündeme geldi.


TDK Başkanı Gürer Gülsevin, bu kapsamdaki bazı kelime ve kelime gruplarıyla ilgili DW Türkçeye açıklamada bulundu.

Prof. Dr. Gülsevin, söz konusu kelimelerin incelenmek üzere Sözlük Kuruluna iletileceğini söyledi. Geçmişte bazı kelimelerin siyahlara yönelik ırkçılık içerdiği gerekçesiyle TDK sözlüğünden çıkarıldığını kaydeden Gülsevin, önceki yıllarda kaldırılan sözcüklerin hangileri olduğunu belirtmedi.

DW Türkçenin edindiği bilgilere göre, incelenmesi beklenen ifadeler arasında arapsaçı, arap olmak, arap gibi olmak, anladımsa arap olayım gibi sözcük ya da sözcük öbekleri var.

Türkiyede halk ağzında arap tabiri siyahlar için kullanıldığından bu ifadeler de siyahlara yönelik ırkçılık olarak kabul ediliyor.

TDKnın resmi internet sitesindeki Güncel Türkçe Sözlükte arapsaçı kelimesinin mecaz anlamı, çözümlenemeyecek kadar karışık durum olarak ifade ediliyor.

TDKnın Atasözleri ve Deyimler Sözlüğünde ise arap gibi olmak; simsiyah olmak, kararmak diye tanımlanırken arap olayım deyimi için de söylenen bir şeyin doğruluğuna inandırmak için söylediğim söz doğru değilse kararayım, esmerleşeyim anlamında kullanılan bir söz tanımı yapılıyor.

Anladımsa arap olayım deyimininse Hiçbir şey anlamadım anlamında kullanılan bir söz olduğu belirtiliyor.

IRKÇI BİR İFADE OLDUĞU YAZILMALI

Peki, uzmanlara göre bu ifadeleri sözlüklerden çıkarmak mı yoksa başka bir uygulamaya gitmek mi daha doğru?

DW Türkçeden Cengiz Özbeke konuşan siyasal iletişim uzmanı Prof. Dr. Ülkü Doğanay, bu tip ifadeleri sözlükten çıkarmak yerine, yanlarına bunların ırkçı ifadeler olduğuna dair uyarılar koyulmasının daha doğru olacağı görüşünde.

Doğanay, Bir sözcüğü sözlükten çıkarmak o sözcüğü yok etmek anlamına gelmez. Onun ardındaki zihniyeti yok etmek anlamına da gelmez. Çünkü o sözcükler dilde yaşamaya devam ederler. Yapılması gereken sözlükten çıkarmak değil, tam tersine o sözcüğün ırkçı bir ifade olduğu, ayrımcı bir ifade olduğu ya da cinsiyetçi bir ifade olduğu bilgisini sözlüğe sokmak gerekir dedi.

Bunun çok daha doğru bir mücadele yolu olacağını belirten Doğanay, dilin ancak böyle dönüştürülebileceğini, bir ifadeyi silerek ya da yok sayarak değil, onun ırkçılık olduğunun adı koyularak yol alınabileceğini söyledi.

Arapsaçı örneğini değerlendiren Doğanay, Bu kelimenin TDK sözlüğündeki mecaz anlamı aslında ırkçılık içeriyor. Orada yapılan benzetmede, insanların fiziksel özelliklerinin çözümlenemeyecek kadar karışık bir durumla özdeşleştirilmesi var. Burada Kelimenin mecazi kullanımı ırkçı bir gönderme içermektedir denilebilir mesela. Sözlükte yanına eklenebilir. Dolayısıyla insanlar da o ibareyi gordüklerinde aslında bu sözcüğü kullandıkları zaman ırkçılık yaptıklarının ya da bunun ırkçı olarak yorumlanabileceğinin farkında olurlar diye konuştu.

YENİ IRKÇILIK UYARISI

Ancak sadece siyahlara yönelik ırkçı kelimelerin sözlükten temizlenmesinin yeterli olmayacağının altını çizen Doğanay, şu ifadeleri kullandı:

Bizim ırkçılık dediğimiz şey artık sadece ten rengi ya da soya çekim üzerinden yapılan bir şey değil. Türkiyedeki temel yanılgılardan biri aslında bu. Çünkü Bizde siyah yok veya varsa da biz onlara zaten iyi davranıyoruz gibi bir noktaya getiriliyor. Ama bu doğru değil. Siyahlara yönelik ırkçılık tüm dünyada çok ağır sonuçlar doğurdu. Maalesef hâlâ var. Ama ırkçılık sadece bu değil. Irkçılık aslında kimlikler, inançlar, cinsiyet, cinsiyet kimliği, hepsinin üzerinden yapılan bir şeye dönüştü. Biz buna yeni ırkçılık diyoruz.

Prof. Dr. Doğanay, Bunların hepsi söylemsel olarak birlikte yaşayan ve dilin içinde de birbirine eklenerek yürüyen ayrımcılık türleri diye ekledi.

Yeni ırkçılık üzerine çalışmalar yürüten ve kalabalık bir akademisyen grubuyla beraber bir ayrımcılık sözlüğü hazırlayan Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Çoban Keneş de değişen ırkçılık biçimiyle ilgili uyarıda bulundu:

Irkçılık günümüzde biçim değiştirdi ve gündelik olarak dilde, söylemde işliyor. Kelimeler, cümleler aracılığıyla işliyor. Bu noktada da bu kavramların hâlâ resmi bir kurumun yayımladığı bir sözlükte var olması ciddi bir sorun. Çünkü ilkokuldan itibaren insanlar bilmediği kavramlara, deyimlere, atasözlerini nereden bakıyor? En yetkili kurum olarak algıladığı TDKdan bakıyor.

SÖZCÜKLER MASUM DEĞİL

DW Türkçeye konuşan Keneş, Dolayısıyla küçüklükten itibaren bu kavramları duya duya zihnimiz belli bir ön yargıya sahip oluyor. Bu ön yargılar da bir noktadan sonra kafamızdaki, zihnimizdeki şeyle ilişkili olarak şiddet eylemlerine, linçlere de varabiliyor. O yüzden sözcükler masum değil. TDK bu anlamda da düşünmeli diye ekledi.

TDKnın belli bir kesimi, topluluğu topyekûn etiketleyen, damgalayan kavramları ve açıklamaları kesinlikle gözden geçirmesi gerektiğini belirten Keneş, Prof. Dr. Doğanayın önerisine katılarak TDKda bulunan bazı kavramlar, yanına eklenecek açıklamayla Bu ifade şu kesimler icin aslında aşağılama, ikincilleştirme ya da ayrımcılık içermektedir gibi yer alabilir. Böyle bir adım, hem öğretici olur hem de bu ifadeleri kullanmamaya özendirebilir dedi.

Son güncelleme: 20:23 07.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı