• Turkhane Logo

Beren Saat: İnsanlar bastırıldıkça VPN’le bağlanmaya devam etti

Sanatçı Beren Saat: İnsanlar, gençler bastırıldıkça birtakım başka ‘VPN’ adresleriyle bağlanmaya devam etti. Ve böyle kararlar ülke adına sadece utanç kararları olmaya başladı.

11:55 29 Aralık 2019 Pazar
Beren Saat: İnsanlar bastırıldıkça VPN’le bağlanmaya devam etti
Sanatçı Beren Saat: İnsanlar, gençler bastırıldıkça birtakım başka ‘VPN’ adresleriyle bağlanmaya devam etti. Ve böyle kararlar ülke adına sadece utanç kararları olmaya başladı.





Oyuncu Beren Saat, dijital platformların denetim altına alınması çabaları ve ifade özgürlüğü ile ilgili konuştu. İnternet ansiklopedisi Wikipedia’ya erişimin engelli olmasını eleştiren Saat, “Twitter’ın kapatılmasının gündeme gelmesi, Wikipedia’ya ulaşılamıyor olması… Ama insanlar, gençler bastırıldıkça birtakım başka ‘VPN’ adresleriyle bağlanmaya devam etti. Ve böyle kararlar ülke adına sadece utanç kararları olmaya başladı” diye konuştu.


Hürriyet‘te konuşan Beren Saat, Netflix’te cuma günü yayına giren dizisi Atiye’yi anlattı. Saat, “Son yıllarda televizyon ekranlarında da sinemada da çoğunlukla edilgen bir Türk kadını figürü tercih ediliyor ama mesela ‘Atiye’ bu anlamda ezberimizi bozacak bir hikâye.” dedi.

“MANTIKLI BİR YOL BULUNABİLİR”

Türkiye’deki baskı ve sansür uygulamalarına değinen sanatçı şunları söyledi:

Türkiye’de sansür konusunda epey grotesk inatlaşmalar yaşandı. Twitter’ın kapatılmasının gündeme gelmesi, Wikipedia’ya ulaşılamıyor olması… Ama insanlar, gençler bastırıldıkça birtakım başka ‘VPN’ adresleriyle bağlanmaya devam etti. Ve böyle kararlar ülke adına sadece utanç kararları olmaya başladı. Ülkenin muhafazakâr bir duruşu olabilir, mantıklı bir yol da pekâlâ bulunabilir.

“HERKES ERİŞMEK İSTEDİĞİ ŞEYE ERİŞİYOR”

Zaten herkes erişmek istediği şeye erişiyor. Bunu yalan söyleyerek ya da doğrudan yapmak arasında ülkenin ideolojik bir seçim yapması gerek. Biz gerçekten bütün dünya bunları kullanırken ‘Twitter’ı kapatan ülke’ olmayı kendimize yakıştırıyor muyuz?

“YUMRUK SAHNESİ DEĞİL YAKINLAŞMA SAHNESİ SANSÜRLENİYOR”

Kadehin daha dikkat çekici hale geldiğini düşünüyorum. Yumruk sahnesi değil de yakınlaşma sahnesi sansürleniyor. Biri öfke, biri sevgi… Bir şeyi örteceksek öfkeyi örtmeliyiz. Mesela birtakım önlemler alınmaya çalışıldı. Tüketimi azaltmak için kadeh buzlandı ya da içki fiyatları yükseltildi. Ama biliyor musun insanlar evde rakı üretir oldu. İçen insan vazgeçmedi.

Son güncelleme: 11:55 29.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı