• Turkhane Logo

Manisa'da tutuklular darp edildi: 'Gerekirse sizi öldürürüm'

Manisa T Tipi Kapalı Cezaevi'nde ayakta sayımı reddeden tutuklular, gardiyanlar tarafından feci şekilde darp edildi. Cezaevi Müdürü’nün tutukluları ölümle tehdit ettiği iddia edildi.

12:20 15 Mart 2020 Pazar
Manisa'da tutuklular darp edildi: 'Gerekirse sizi öldürürüm'
Manisa T Tipi Kapalı Cezaevi'nde ayakta sayımı reddeden tutuklular, gardiyanlar tarafından feci şekilde darp edildi. Cezaevi Müdürü’nün tutukluları ölümle tehdit ettiği iddia edildi.


Manisa T Tipi Kapalı Cezaevinde geçtiğimiz Perşembe günü 20 kişilik koğuşta ayakta sayımı reddeden tutukluların, gardiyanlar tarafından yerde sürüklenerek götürüldükleri karanlık bir odada darp edildiği iddia edildi. Vücutlarında bir çok  darp izi olan tutuklular ise sağlıklı bir şekilde tedavi edilmediği aktarıldı.

Mezopotamyanın haberine göre olay, 24 yıldır tutuklu bulunan Mehmet Tekin’in (46) kardeşi Hacı Tekin ile yaptığı haftalık telefon görüşmesinde ortaya çıktı. Tekin, ağabeyinin elmacık kemiğinde kırık, ayağından kan geldiğini ve  kaburgalarının parçalandığını kendisine aktardığını ifade etti.

Tutukluların koğuşlarına baskın yapılarak kitaplarını, günlük defterlerini, bir çok eşyalarını alıp gözlerinin önünde kırdıklarını aktaran Tekin, yapılanları zulüm olarak değerlendirdi.

Ağabeyinin cezaevinde yaşananları kendisine aktardığını dile getiren kardeş Tekin, şunları anlattı:

Orada bütün tutukluları dövmüşler. Abimin şu an elmacık kemiği kırık, ayağından sürekli kan geliyor, kaburgalarının parçalanmış durumda. Hatta cezaevi müdürü tutuklulara gerekirse sizi öldürürüm diyerek ölümle tehdit etmiş. Telefonla konuştuğumuzda kardeşim ayağımdan hala kan geliyor dedi.  Bu duruma bir çare bulunmalı ve üzerine gidilmelidir. Bir tek koğuş var, onlarda kaç aydan beridir üzerlerinde büyük bir baskı var. Kaç zamandır onun sevkiyle uğraşıyorduk. Birçok kere Adalet Bakanlığına, cezaevine dilekçe yazıp gönderdik. Bize dönüşü sizin dilekçeleri kaile almıyoruz’ şeklinde. Daha önce maddi ve çok az fiziksel şiddet yaşanıyordu. Bu sefer yaşanan şiddet çok ciddi. Cezaevi koridorunda kameralar var. Eğer o görüntüler silinmemişse yerde sürüklendikleri an yansıyordur.

Ayrıca ağabeyinin hasta tutuklu olduğunu dile getiren Tekin, beynindeki kistten dolayı bir çok kez hastaneye götürüldüğü söyledi. Yaşanan gardiyan şiddetinin ardından tutukluların sadece revire götürüldükleri aktaran kardeş Tekin, revirdeki doktorun da tutuklularla ilgilenmediğini ifade etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri başta olmak üzere cezaevlerindeki hak ihlalleriyle ilgilenen tüm kurumlara başvuru yapacağını belirten Tekin, “Gerekirse Ankaraya giderim. Tutukluların üzerindeki baskının bir an önce kaldırılması, bir an önce durdurulması gerekiyor. İnsan hakları suçu işleniyor. Kardeşimle konuştuğumdan beri durumundan tedirginim ifadesinde bulundu.

Örgüt üyeliği gerekçesiyle  Diyarbakırda tutuklanan Mehmet Tekin, 24 yıllık tutukluluk sürecinde sürekli farklı cezaevlerine sevk edilir. Tekin, Diyarbakır D Tipi Cezaevi, Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi, Gaziantep L Tipi Cezaevi,  Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi, Antalya Döşemealtı L Tipi Kapalı Cezaevi, İzmir Aliağa Şakran Cezaevinde kaldı. Her gittiği yerde cezaevi yetkililerinin baskısına maruz kalan Tekin, iki yıl önce Manisa T Tipi Kapalı cezaevine sevk edilir. 2008 yılından bu yana hasta tutuklu olan Tekinin başında kist var.

Son güncelleme: 12:20 15.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı