• Turkhane Logo

Yönetmelik çıkalı iki ay oldu: Mahpuslarla ‘görüntülü görüşme’ hala yapılamıyor

TBMM’de yasalaşarak yürürlüğe giren İnfaz Yasası’nda hükümlü ve tutukluların aileleriyle haftada 30 dakika görüntülü konuşabileceği belirtilmesine rağmen bu olanak bir türlü sağlanamadı.

15:30 28 Mayıs 2020 Perşembe
Yönetmelik çıkalı iki ay oldu: Mahpuslarla ‘görüntülü görüşme’ hala yapılamıyor
TBMM’de yasalaşarak yürürlüğe giren İnfaz Yasası’nda hükümlü ve tutukluların aileleriyle haftada 30 dakika görüntülü konuşabileceği belirtilmesine rağmen bu olanak bir türlü sağlanamadı.




Salgın nedeniyle kapalı ve açık görüşler de yapılamadığı için aileler, aylardır yakınlarını göremiyor.


Koronavirüs nedeniyle kapalı ve açık görüşlerin yasaklandığı cezaevlerinde, Adalet Bakanlığı’nın görüntülü görüşme yapılacağı şeklindeki açıklamasına rağmen henüz bu görüşmeler gerçekleşmedi. Üzerinden iki ay geçmesine rağmen, aylardır yakınlarını göremeyen mahpus yakınları ise durumdan endişeli. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, konuyu bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşıyarak, Adalet Bakanlığı’na, görüntülü görüşmelerin neden gerçekleştirilmediğini sordu.

BAKANLIK, ‘GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME OLACAK’ DEMİŞTİ

Covid-19’a ilişkin alınan tedbirler kapsamında cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların aileleri ile yaptıkları açık ve kapalı görüşler daha önce yasaklanmıştı. Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise 29.03.2020 tarihinde yürürlüğe giren ‘Ceza ve İnfaz Kurumlarının Yönetimi ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik’te gerekli teknik altyapının bulunduğu cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların aileleri ve yakınlarıyla ile haftada 30 dakika görüntülü konuşabileceği ve görüntülü görüşme sisteminin odalara, koğuşlara veya idarece uygun görülecek yerlere kurulacağı belirtilmişti. Ayrıca tutuklu ve hükümlülerin haftalık telefonla görüşme süresine de 30 dakika ilave edileceği, sesli ve görüntülü konuşma olmak üzere aynı haftada bu görüşmelerin toplam üç görüşmeyi aşmayacağı vurgulanmıştı.

‘AYLAR ÖNCE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ AMA HENÜZ SİSTEM KURULMADI’

Adalet Bakanı Abdülmahit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis’te soru önergesi veren HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, “Bilindiği üzere mahpusların temel haklarından biri de aile ve yakınlarıyla temas hakkıdır. Bu hak mahkûmun olduğu kadar aile ve yakınlarının da hakkıdır. Cezaevleri yönetimleri bu hakkın sağlanması ve geliştirilmesiyle sorumludur. Dolayısıyla ziyaret hakkının yasaklandığı salgın sürecinde mahkûmların ve ailelerinin bu temel haktan yoksun bırakılmaları kabul edilemez. Ancak aylar önce yürürlüğe girmiş yönetmeliğin 74. maddesinde yer alan ‘görüntülü görüşme’ cezaevlerinde henüz uygulanmaya başlanmamıştır. Uzun süredir aile ve yakınları mahpuslarla görüşememekte, salgın tehlikesi ve cezaevlerindeki kötü koşullar sebebiyle mahpusların sağlığından endişe duymaya devam etmektedirler” ifadelerini kullandı.

‘BUNCA ZAMANDIR NEDEN GEREKLİ ÇALIŞMALARA BAŞLANMADI?’

HDP’li Züleyha Gülüm’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara cevap arandı:

1) Yönetmeliğin yürürlüğe girmesine rağmen cezaevlerinde ‘Görüntülü Görüşme’ olanağı neden sağlanmamaktadır? Bu görüşmelerin sağlandığı herhangi bir cezaevi mevcut mudur?

2) Görüşmeleri sağlayacak teknik altyapı ve kurulum hangi cezaevlerinde bulunmaktadır? Bu imkânın bulunmadığı cezaevleri için gerekli altyapı ve çalışmayı ne zaman yapacaksınız?

3) ‘Görüntülü Görüşme’ salgın sürecine dönük bir uygulama olarak öngörülmüşken bunca zamandır neden gerekli çalışmalara başlanmamıştır?

4) Mahpusların aileleri ve yakınlarıyla görüş hakkının sağlanmaması tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelere ve anayasaya aykırı değil midir?

Son güncelleme: 15:30 28.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı