• Turkhane Logo

Yargıtay ‘er’lere verilen cezayı bozdu; Ya Harbiyeliler!

argıtay 16. Ceza Dairesi çok önemli bir karara imza attı. Daire, 15 Temmuz (sözde) darbe girişimi sırasında 14 ere verilen müebbet hapis cezası, ‘askerlerin emirleri yerine getirmekten başka çaresi olmadığı’ gerekçesiyle bozdu.

09:13 24 Temmuz 2020 Cuma
Yargıtay ‘er’lere verilen cezayı bozdu; Ya Harbiyeliler!
argıtay 16. Ceza Dairesi çok önemli bir karara imza attı. Daire, 15 Temmuz (sözde) darbe girişimi sırasında 14 ere verilen müebbet hapis cezası, ‘askerlerin emirleri yerine getirmekten başka çaresi olmadığı’ gerekçesiyle bozdu.



KaranlıktakiAydınlıkten İlker Doğanın haberine göre Söz konusu karar akıllara tıpkı erler gibi emri yerine getirmekten başka çaresi olmayan askeri öğrencileri getirdi. Zira ‘terör eylemi var’ denilerek, Yalova’daki kamptan otobüslerle İstanbul’da farklı noktalara taşınan çok sayıda askeri öğrenci müebbet ve onlarca yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Harbiyeliler 4 yıldır adaletin gelmesini bekliyor.Askeri öğrencilerin masumiyeti daha önce de gündeme gelmişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Amerikalı Rahip Brunson’ın tahliyesinin ardından yaptığı bir konuşmada, “Darısı harp okulu öğrencilerinin başına.” ifadelerini kullanmıştı. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de askeri öğrencilerin tutuklu kalmasına tepkisini, “Emir kulu askerin, öğrencinin suçu ne? Tamam komutanını al, cezasını ver ama gariban öğrencinin, erin suçu ne?” diyerek göstermişti. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da, ”Çok açık söylüyorum; tıpkı Bylock meselesinde olduğu gibi askeri okul öğrencilerinde de ciddi mağduriyetler söz konusu. Kurunun yanında yaş, suçlunun yanında masum yakılıyor.” demişti.

Yargıtay, 15 Temmuz TRT Harbiye Davası’nda 14 ere verilen müebbet cezasını bozdu ve beraat istedi. Yargıtay, TCK’nın 30/4 maddesindeki, ‘İşlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişi, cezalandırılmaz’ maddesini uygulayarak beraate hükmetti. Erlerin ‘gecikmeli’ de olsa darbeye teşebbüsü fark ettikleri, üstleri tarafından verilen ‘halka ve güvenlik görevlilerine ateş etme emrine uymadıkları’, ‘amirlerin ısrarlı kanunsuz emirleri karşısında’ ise ‘hal ve koşullara göre başka şekilde davranma olanağının bulunmadığı düşüncesiyle’, ‘silahla havaya ateş etmenin bir haksızlık oluşturmayacağı sonucuna vardıkları’ vurgulandı.


BERAAT YOLU AÇILDI

Bozma kararı çok kritik ve önemli. Erlere ‘beraat’ yolunu açan karar, ‘tatbikatֹ’ ya da ‘terör saldırısı’ gerekçesi ile 15 Temmuz gecesi TV izleyip olaylardan haberdar olma imkanları bulunmayan, ayrıca üstlerinden aldıkları emirleri yerine getirmek için silahlanarak sokağa çıkarılan askeri öğrenciler için de emsal niteliğinde. Zira hiç bir şekilde darbeye karışmamış, silahını kullanmamış, komutanlrın emrini yerine getirmekten başka suçu olmayan yüzlerce askeri öğrenci somut hiç bir delil gösterilmeksizin müebbet hapis cezalarına çarptırıldı.

DARBEDEN HABERLERİ YOKTU

Yargıtay kararında çok önemli tespitler yer alıyor. Kararda, “Uyumaya hazırlanan sanıkların da aralarında bulunduğu askerlerin, içtimaya çıkartıldığı, komutanların askerleri gece atışı bahanesi ile silahlandıkları; internete bağlanma özelliği olan telefonları kullanmaları yasak olan askerlerin ilk bilgilerden haberdar olamadığı; darbe girişimini bilen rütbelilerin askerlere hiçbir bilgilendirme yapmadığı; erlerin terör örgütüne mensubiyeti tespit edilemediği, zorunlu askerlik hizmeti nedeniyle er olarak görev yapmakta iken, suç işlemek kastı olmaksızın, üstlerinden aldıkları emrin hukuka uygun olduğu zannı ile tatbikat veya terör saldırısına müdahale edileceği gerekçesi ile olay gecesi silahlanarak, araçlarla kışladan ayrıldıktan sonra gecikmeli de olsa darbeye teşebbüs suçunun icrai hareketlerinin gerçekleştirildiğini farketmişlerdir.” deniliyor.



ASKERİ ÖĞRENCİLER DE ADALET BEKLİYOR

Yargıtay’ın bozma kararına gerekçe yaptığı her şey askeri öğrenciler için de geçerli. Askeri öğrenciler de tıpkı erler gibi darbeden habersizdi. Hava Harp Okulu Komutanlığı, 10 Temmuz 2016’da bütün öğrencilere ‘Hava Harp Okulunda toplanma’ emri vermişti. 13 Temmuz’da aynı öğrenciler yaz kampı yapılacağı talimatıyla, Yalova’daki kamp yerine götürüldü. Söz konusu öğrencilerin bir kısmı 14 Temmuz’da paraşüt eğitimi için Ankara’ya sevk edildi. 15 Temmuz’da geri kalan öğrencilerin büyük bölümü ise ‘toplumsal olay var’ denilerek Yalova’dan helikopter ve otobüslerle İstanbul’a getirildi.

TELEVİZYON YOK, TELEFON YOK, RADYO YOK!

Askeri öğrencilerin ve komutanlarının ifadeleriyle sabit; kampta televizyon, radyo yok. Telefon kullanmak da yasak! Darbeden haberleri olması mümkün değil. Komutanlarının da öğrencilerin darbeden haberi olmadığına dair ifadeleri var. 15 Temmuz gecesi Yalova’daki kampta 22.00’da yat içtiması yapılıyor. Olağanüstü hiç bir şey yok. Ancak yaklaşık 30 dakika sonra nöbetçilerin bağırışı ile herkes yataktan fırlıyor; Gece içtiması… Bütün öğrenciler apar topar kalkıp giyiniyor. Silahlar alınıp, sıraya giriliyor.

GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN YOLA ÇIKILIYOR

Saatler 23.00’ı gösterdiğinde bütün öğrenciler hazır bir şekilde bekliyor. O sırada 9 otobüs içtima alanına yanaşıyor. Filo Komutanları, öğrencilere hitaben, “Terör saldırısı var, güvenliği sağlamak amacıyla Hava Harp Okulu’na İstanbul’a dönüyoruz.” diyor. Ancak öyle olmuyor! İstanbul’da Sultanbeyli, Orhanlı Gişeleri, Boğaz Köprüsü ve TRT gibi noktalara bırakılan çocuklar, darbe söylentilerini duyunca silah bırakıyor ve teslim oluyor. Yaşları 17-20 arasında değişen yüzlerce öğrenci götürüldükleri emniyette işkenceye uğruyor. Yargılamalar sonunda çok sayıda öğrenci hiç bir somut delil olmaksızın müebbet hapis cezasına çarptırılıyor. Darbeden haberi bile olmayan, 17-18 yaşındaki çocuklar tam 4 yıldır tutuklu ve adaletin gelmesini bekliyor.


Kaynak: KaranlıktakiAydınlık

Son güncelleme: 09:13 24.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı