• Turkhane Logo

Wuhan'dan haber verdiler ve sonra kayboldular

Çin'de korona krizi zamanında üç vatandaş gazeteci yaptığı paylaşımlarından sonra ortadan kaybolması ülkede gündem geldi.

16:14 24 Mayıs 2020 Pazar
Wuhan'dan haber verdiler ve sonra kayboldular
Çin'de korona krizi zamanında üç vatandaş gazeteci yaptığı paylaşımlarından sonra ortadan kaybolması ülkede gündem geldi.

Çinin basın özgürlüğü liginde korona krizinden önce de  180 ülke arasında  177. sırada .  Corona virüsü salgını sırasında baskılar daha arttı. 

Wuhandaki Covid 19 salgının derecesi belgelemeye çalışan ve dünyaya duyuran  üç vatandaş gazeteci - blog yazarı ortadan kayboldu. 
Hastanelerden raporlar
Şubat ayı başlarında Çinli girişimci ve video blog yazarı Fang Bin, cep telefonu ile Wuhandaki hastanelerden dramatik sahneler çekmiş  ve internetten paylaşmıştı . Paylaşılan fotoğraflarda hastanedeki hayatını kaybedenlerin tabutları, cansız bedenlere eğilmiş ağlayan akrabalar virüsün dehşetini herkese göstermişti Fang  uluslararası medyaya da  Facetime röportajı ile resmi söylemden farklı bir tabloyu ortaya koydu 
Bu röportajların ardından bir akşam , koruyucu kıyafetli birkaç adam, sağlık departmanından geldiklerini söyleyerek Fangın kapısını çaldı. Daha sonra dizüstü bilgisayarını ve cep telefonunu alarak karakola götürdüler . Kendisine casusluk iddiasıyla soruşturma açıldığı duyuruldu Ancak Fangtan o tarihten sonra kadar hiçbir iz bırakmadan ortadan kayboldu.Bir daha kendisinden haber alınamadı.

100 günden fazla bir süre kayboldu
Bir başka kayıp sosyal medya kullanıcısı Chen Qiushinin de haber yok. Eğitimli avukat bir insan hakları avukatı olan  Qiushi  geçtiğimiz yıl Hong Kongdaki demokrasi yanlısı protestoları bildiren bir vatandaş gazeteciydi . Bu nedenle Çin makamlarının takibinde olan  Chen yine de Wuhandan da haber geçmeye başlayınca yöneticilerin tepkisini çekmişti . Qiushi Şubat ayının başından bu yana kendisinden haber alınamadı Ailesi bir arkadaşına polisin Chen Qiushin karantinaya alındığını bildirdiğini söyledi.
Wuhandaki dramı sosyal medyaya taşıyan vatandaş gazetecilerden biri de  Li Zehua dı . Yoğun paylaşımlarından sonra Zehua ortadan kaybolmuştu. Kaybolmasından iki ay sonra YouTubea yüklenen bir videoda güvenlik güçleri tarafından karantinaya alındığ duyurulmuştu . Ancak o zamandan beri, Li den de haber yok .
İngiliz Daily Mail, Çinde, Corona salgınının ilk birkaç haftasında, bu konuda bilgi sosyal medyada paylaşım yapan 5.000den fazla kişinin tutuklandığını duyurdu 

Son güncelleme: 16:14 24.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı