• Turkhane Logo

Türkiye’nin Libya’da üs kurmayı planladığı bölge bombalandı

Libya’da Türkiye’nin üs kurmayı planladığı kritik Watya Hava Üssü, gece 9 kez bombalandı. Bombardıman Hulusi Akar’ın ziyaretinin hemen ardından gerçekleşti.

10:38 06 Temmuz 2020 Pazartesi
Türkiye’nin Libya’da üs kurmayı planladığı bölge bombalandı
Libya’da Türkiye’nin üs kurmayı planladığı kritik Watya Hava Üssü, gece 9 kez bombalandı. Bombardıman Hulusi Akar’ın ziyaretinin hemen ardından gerçekleşti.


Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri tarafından kısa süre önce Hafter’den alınan ve Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının da bulunduğu kritik Watya Hava Üssü’ne 5 Haziran 2020 gecesi kimliği belirsiz uçaklarca operasyon yapıldı. Türkiye’nin üs kurmayı planladığı Watya Hava Üssü’nü bombalayan uçakların Fransız yapımı Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait savaş uçakları olduğu iddia ediliyor.

Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu (LNA) hesapları üssün yaklaşık 9 kez vurulduğunu ve TSK tarafından konuşlandırılan MIM-23B Hawk sistemlerinin bazılarının imha edildiğini ifade ettiler.


Libya’daki faaliyetleri yakından gözlemleyen ve aktaran OSINT Editor sayfası Watya Hava Üssü’ne ait 5 Temmuz 2020 tarihli uydu görüntülerini yayınlayarak bahsi geçen hava saldırılarının yaşanmamış dahi olabileceğini ifade etti. Kimi kaynaklar ise saldırıyı Birleşik Arap Emirlikleri bağlısı uçakların gerçekleştirdiğini ifade etti.

/

SALDIRIYI TÜRK YETKİLİLER DE DOĞRULADI

Middle East Eye haber kuruluşu Türkiye Muhabiri Ragıp Soylu tarafından aktarılan bilgiye göre, Türk yetkililer Libya’daki Watya Hava Üssü’ne saldırı düzenlendiğini doğruladı.

Bir Milli Savunma Bakanlığı yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre, “Hava üssünde yer alan Türkiye’ye ait bazı sistemler zarar gördü.” Ragıp Soylu aldığı bilgiler ışığında saldırının Hafter güçlerince gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı.

Hafter ordusundan Tuğgeneral Mahcoub ise yaptığı açıklamada 9 hava saldırısı gerçekleştirildiğini; Watya askeri hava üssünde konuşlu TSK’ya ait radarların ve savunma sistemlerinin vurulduğunu ifade etti. Mahcoub’un açıklamasından Watya saldırısını beklenmedik bir anda uygun bir vakitte gerçekleştirdiklerini de belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri Siyasal Bilimler Profesörü Abdulkhaleq Abdulla paylaştığı twitte “BAE, tüm Araplar adına Türkiye’ye hak ettiği dersi verdi.” yazdı. Daha sonra gelen tepkiler üzerine Abdulkhaleq Abdulla ilgili tweeti sildi.

ABD UÇAKLARDAKİ AMBLEMLERİN SÖKÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLAMIŞTI

Watya’ya saldırı düzenleyen uçakların kimliklerini gizlemeleri ABD’nin geçen ay yaptığı açıklamayı hatırlattı.

ABD’li yetkililer, Rusya’nın Suriye üzerinden LNA üslerine en az 14 MiG29 ve Su-24 savaş uçağı gönderdiğini, jetlerin üzerinde bulunan Rus Hava Kuvvetleri’ne ait amblemlerin ise kaldırıldığını bildirmişti.

Halife Hater liderliğindeki LNA, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Mısır tarafından destekleniyor.

LNA’nın geçen yıl başkent Trablus’a doğru ilerlemesi sırasında, Mısır ve BAE savaş uçakları, hava saldırıları ile destek sağlamıştı.



TÜRKİYE’NİN ÜS KURMAYI PLANLADIĞI KRİTİK BÖLGEYDİ

Geçen ay Reuters’a açıklama yapan bir Türk yetkili, Ankara’nın Libya’da iki askeri üs kurmayı planladığını belirtmişti.

Üslerden birinin ‘kimliği belirsiz jetlerce’ gece bombalanan Watya’da olması planlanıyor.

Libya’nın bütün batı bölgelerini kontrol altında tutabilen hava üssü, buradan kalkan savaş uçaklarının gerektiğinde Tunus ve Cezayir’de de yakıt ikmali olmadan operasyon yapabilmelerine imkan sağlıyor.

Amerikalılar tarafından 1942 yılında yapılan üs, 7 ila 10 bin asker kapasitesinde bir altyapıya sahip.

Son güncelleme: 10:38 06.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı