• Turkhane Logo

Türkiye’den binlerce kişi göç etti: Ankara Anlaşması sona eriyor

Türkiye’de son 20 yılda yaklaşık 30 bin kişinin faydalandığı Ankara Anlaşması sona eriyor.

09:42 28 Ekim 2020 Çarşamba
Türkiye’den binlerce kişi göç etti: Ankara Anlaşması sona eriyor
Türkiye’de son 20 yılda yaklaşık 30 bin kişinin faydalandığı Ankara Anlaşması sona eriyor.



İngiltere Başkonsolosluğu, Ankara Anlaşması’na başvuru süresinin bu yıl sona ereceğini ve yeni başvuru alınmayacağını duyurdu. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması (AB) nedeniyle Ankara Anlaşması’yla Türkiye’de son 20 yılda yaklaşık 30 bin kişi, 2019’un son altı ayındaysa 3 bin 250 kişi İngiltere’ye göç etti. Başkonsolosluk, Ankara Anlaşması’na başvuru süresinin 31 Aralık 2020’de sona ereceğini duyurdu.

Birleşik Krallık, 31 Ocak 2020’de Avrupa Birliği’ne 47 yıllık üyeliğini resmen sona erdirdi. 11 aylık geçiş sürecinin ardından yoluna artık tek başına devam edecek.


Ankara Anlaşması’na ilişkin sosyal medya hesabından duyurulan Başkonsolosluk açıklamasında, “31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapacak vatandaşlarımız, Ankara Anlaşması’na bağlı vize kategorileri kapsamında değerlendirilmeye devam edecek, daimi oturum izni alana kadar aynı kurallara tabi olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, yeni başvuru yapılamayacağını bildirildi.
  DUYURU pic.twitter.com/8G2xdcMEd6 — T.C. LONDRA BK (@TurkConsLondon) October 27, 2020
Kısaca “Ankara Anlaşması” olarak adlandırılan Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) ile Türkiye vatandaşları İngiltere’de iş kurabiliyor. Ankara Anlaşması’na ilgi son yıllarda o kadar arttı ki her sene binlerce Türk vatandaşı İngiltere’ye göç ediyor.

Ankara Anlaşması Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında 1963’te imzalanan ancak en yaygın olarak İngiltere’de kullanılan bir ticaret anlaşması. Son 20 yılda yaklaşık 30 bin kişi Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere’ye gitti. 2019’un son altı ayındaysa 3 bin 250 Türkiyeli göç etti.

Ankara Anlaşması’na 18 yaşını aşmış bütün Türkiye vatandaşları başvuru yapabilir.

ANKARA ANLAŞMASI NEDİR?

Eğitim, sermaye ve dil şartı yok. Başvuru yapacağınız alandaki tecrübeli olduğunuzu göstermeniz yeterli. Tek önemli şart İngiltere’de maaşlı ve bordrolu çalışamazsınız. Küçük de olsa bir iş kurmanız ve fatura karşılığı para kazanmanız gerekiyor. Beyaz yakalı işlerden hayatın her alanıyla ilgili iş yapabilirsiniz. Berber, temizlikçi, tercüman, fotoğrafçı, gazeteci, ulaşım.. Aklınıza ne gelirse her türlü meslek için iş kurabilirsiniz. Ofis açmanız gerekmiyor. Evinizden de çalışıp para kazabilirsiniz.

6 SENEDE VATANDAŞLIK

5 yıl sonunda süresiz (kalıcı) oturum alabilirsiniz. Bir yıl sonra ise yani toplam 6 yıl İngiltere’de iş yaptıktan sonra hemen İngiliz pasaportu alabilirsiniz.

Son güncelleme: 09:42 28.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı