• Turkhane Logo

'TSK operasyonda sivilleri öldürdü' iddiası

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde PKK'ye yönelik başlattığı operasyon kapsamında yapılan hava saldırılarında sadece son 10 günde dokuz sivil hayatını kaybetti.

21:07 26 Haziran 2020 Cuma
'TSK operasyonda sivilleri öldürdü' iddiası
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde PKK'ye yönelik başlattığı operasyon kapsamında yapılan hava saldırılarında sadece son 10 günde dokuz sivil hayatını kaybetti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, daha öncekiler gibi sivillerin zarar görmediği savunuldu. Sivillerin hedef olduğu son hava saldırısı dün akşam saatlerinde de yaşandı. Süleymaniye kentine bağlı Şarbajer ilçesinde yer alan Kunemasi bölgesindeki piknik alanın yakınına düşen bombalar sonucu üç sivil yaşamını yitirdi.
Yaşanan olay bölgede çocukları ile birlikte piknik yapan ve girdikleri derenin içerisinde eğlenen bir ailenin o anları kaydettiği cep telefonu görüntülerine de yansıdı.
Bu saldırıda yaşanan ölümlerle son 10 günde dokuz sivil ölüm yaşanmasına ve bu durum hem Irak merkezi hükümeti hem de bölge hükümetinin tepkilerine yok açsa da Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “sivillerin zarar görmediği” ileri sürüldü.
Bakanlık’tan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Başarıyla devam eden Pençe-Kaplan Operasyonu’nda kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tek hedefi teröristlerdir. Bundan önce olduğu gibi bu operasyonda da hiçbir sivil zarar görmemiştir, görmeyecektir. Sivil, masum kişiler ile çevre, tarihi, dini yapılar ve kültürel eserler Türk Silahlı Kuvvetleri için dokunulmazdır. Bugüne kadar olduğu gibi aynı dikkat ve hassasiyet, operasyonun gecikmesi pahasına da olsa Pençe-Kaplan Operasyonu’nda da devam etmektedir. Yedi iklim üç kıtaya barışı, adaleti ve huzuru götürmüş atalarımızın yolundan yürümeye devam eden kahraman ordumuz, asil milletimizin destek ve dualarıyla şanlı tarihimize yakışır şekilde insani, ahlaki ve uluslararası değerlere göre terörle mücadelesini sürdürmektedir.”
Yapılan açıklamada bölgeye yönelik geçmiş yıllarda yapılan operasyonlarda da sivil ölümlerin yaşanmadığını ileri sürülse de gerçekler farklı. Bölgeye yönelik yapılan saldırılar sonucu yaşanan sivil ölümlerden bazıları şöyle:
– 21 Ağustos 2011’de Kortek-Ranya karayolu üzerinde seyir halinde olan iki araç Türk savaş uçakları tarafından hedef alındı. Araçta bulunan dördü çocuk yedi kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren çocuklar arasında henüz zekiz aylık olan Solin bebek de vardı.
– 1 Ağustos 2015’te Zergelê köyüne yönelik gerçekleştirilen hava saldırısında biri hamile dört kadın ile birlikte toplam sekiz sivil insan hayatını kaybetti, 27 sivil de ağır yaralandı.
– 23 Ocak 2019 günü Amediye’nin Dêralok beldesine yönelik yaptığı hava saldırısında dört sivil katledildi.
– 27 Haziran 2019 günü Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik “Pençe Operasyonu” devam ederken, savaş uçakları ile yapılan bombardımanda Kortek Dağı’nda bulunan Berd Kuran köyünde yaşayan sivillere ait iki araç hedef alındı. Saldırıda aynı aileden üç kişi hayatını kaybetti, beş kişi de yaralandı. Savaş uçaklarınca hedef alınan iki araçta bulunan Abdula ailesi fertlerinden baba Abdulla Alî Mîne (53) ile çocukları Kurdistan Abdula (30) ve Heryad Abdula (19) yaşamlarını yitirdi.  Anne Rabî Mihemed ile Mihemed Abdula, Taybet Mihemed Abdula, Benaz Abdula ve bir kişi de yaralandı.
– 17 Haziran 2020’de Hewlêr kırsalındaki Sîdekan bölgesinde yönelik yapılan hava saldırısında Ebas Mexdîd isimli Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) pêşmergesi hayatını kaybetti.
– 19 Haziran 2020 günü Türkiye’ye ait savaş uçakları Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Şeladizê Belde kırsalındaki sivil yerleşim alanlarını bombaladı, 5 sivil yaşamını yitirdi.
– 24 Haziran 2020’de Süleymaniye kentine bağlı Şarbajer ilçesindeki piknik alanı yakınına düşen bombalar sonucu 3 sivil yaşamını yitirdi.

Son güncelleme: 21:07 26.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı