• Turkhane Logo

Times: Mülteci kartını elinde tutan Erdoğan daha çok para istiyor

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Brüksel'e yapacağı geziyi ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle mülteci krizinin çözümü için yapacağı görüşmeleri değerlendirdi.

13:11 09 Mart 2020 Pazartesi
Times: Mülteci kartını elinde tutan Erdoğan daha çok para istiyor
İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Brüksel'e yapacağı geziyi ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle mülteci krizinin çözümü için yapacağı görüşmeleri değerlendirdi.



Times, Erdoğanın, göçmenlerin ve mültecilerin Yunanistan sınırına akın etmelerini durdurmak için ABden yüz milyonlarca euro talep etmesinin beklendiğini yazdı.

Timesın dünya haberleri sayfasındaki haber, gazetenin Berlin muhabiri Oliver Moody ile Atina muhabiri Anthee Carassavanın imzalarını taşıyor. Haberin başlığı, Erdoğan göçmen akınını durdurmak için ABden daha fazla para istiyor.


Gazeteye göre Avrupalı liderler bir yandan mülteci sorununun anlaşmayla çözümü için kendilerini baskı altında hissediyor, bir yandansa AB diplomatlarının deyimiyle şantaja boyun eğmek istemiyor.

Sayın Erdoğan, Avrupa taleplerini yerine getirmezse yüz binlerce kişiye kapıları açma tehdidinde bulundu. ABnin 2016da varılan anlaşmanın koşullarını yerine getirmediğini söylüyor. Bu anlaşma, Türkiyenin 6 milyar euro yardım karşılığında sınırlarını daha sıkı kontrol etmesini öngörüyordu.

BBC Türkçenin çevirisiyle Timestaki haberden bazı satırlar şöyle:

Anlaşmayla Türklere, Türkiye hükümeti bir dizi koşulu (terörle mücadele yasalarında reform ve biyometrik pasaport uygulamasına geçilmesi gibi) yerine getirirse, Avrupada vize serbestisi vaat edilmişti. Bu vaat yerine getirilmedi.

AB, Türkiyeyi göçmenleri ve mültecileri müzakerelerde baskı aracı olarak kullanıp krize neden olmakla suçluyor. Dün Avusturya gazetesi Der Standarda konuşan Avrupa Komisyonunun bütçeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Erdoğanın Yunanistan sınırındaki çatışmaları, Türk Lirasının istikrarsız konumu ile yerel seçimlerde İstanbul ve Ankaranın kaybı gibi ülkesindeki sorunlarını unutturmak için kullandığını söyledi.

Yine de bir anlaşma sağlanması mümkün. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Türkiyenin Suriyenin İdlib kenti çevresinde insani bir güvenli bölge oluşturulmasına desteğe hazır olduklarının sinyalini verdi. Johannes Hahn, ABnin 500 milyon Euro ek yardımda bulunabileceğini ima etti. Ancak Hahn, Erdoğanın kendileriyle uzlaşmaması halinde, bu paranın Türkiye yerine Lübnan ya da Ürdüne de verilebileceğini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis geçtiğimiz yaz göreve gelmesinin ardından Avrupa dışı göç konusunda solcu selefine kıyasla uzlaşmaya daha kapalı bir tutum sergiledi. Miçotakis hükümeti geçen hafta sığınma başvurularını bir ay durdurduğunu açıkladı. Miçotakis hafta sonu Türkiyeyle mülteci anlaşmasının öldüğünü söyledi.

Atina gazetesi Proto Themada dün yayımlanan bir kamuoyu araştırması Yunanistanda her 10 kişiden dokuzunun Miçotakis yönetiminin mülteci krizini başarıyla yönettiğini düşündüğünü gösteriyor. Aynı araştırmaya göre Yunanistanda her 10 kişiden sekizi de bu konuda Türkiyeye karşı daha sert tavır takınılmasına destek veriyor.

Son güncelleme: 13:11 09.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı