• Turkhane Logo

“Temennim odur ki Fransa biran önce Macron belasından kurtulsun”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ilgili olarak “Fransa'nın başına beladır” diyerek “Temennim odur ki biran önce Macron belasından Fransa kurtulsun” şeklinde konuştu.

20:27 04 Aralık 2020 Cuma
“Temennim odur ki Fransa biran önce Macron belasından kurtulsun”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ilgili olarak “Fransa'nın başına beladır” diyerek “Temennim odur ki biran önce Macron belasından Fransa kurtulsun” şeklinde konuştu.


AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Camiinde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Fransada Senatonun ardından Ulusal Mecliste de kabul edilen Dağlık Karabağın tanınmasını talep eden kararın sorulması üzerine Erdoğan, Her şeyden önce Minsk grubu, bir arabulucu gruptur. Arabulucu olan bir grubun kalkıp da bağlayıcılığı olmayan böyle bir yola tevessül etmiş olması manidardır dedi. 


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronu da eleştiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: Yani Fransanın, bir defa arabulucu hüviyeti bu saatten itibaren zaten kaybolmuştur. Niye? Sen arabulucusun. Öbür tarafta arabuluculuk yaptığı yer ile alakalı kendi meclisinde, tabii bu meclisin bir defa devlete bir tavsiye kararıdır aynı zamanda. Fakat Macron tabii Fransanın başına beladır. Macron ile Fransa aslında  çok çok tehlikeli bir dönemi yaşıyor. Temennim odur ki bir an önce Macron belasından Fransa kurtulsun. Aksi takdirde sarı yeleklilerden kurtulamayacak.”

Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin Fransaya yönelik açıklamalarını da hatırlatarak, (Aliyev) Ne dedi? Ermenileri bu kadar seviyorlarsa, Marsilyayı Ermenilere versinler dedi. Aynı tavsiyede ben de bulunuyorum. Çok seviyorlarsa, Marsilyayı Ermenilere versinler” şeklinde konuştu.

ULUSAL MECLİS DE KARARI KABUL ETTİ

Fransa’da Senato’nun ardından Ulusal Meclis de dün Dağlık Karabağ Cumhuriyeti”ni hükümetin tanımasını talep eden kararı kabul etmişti.

Fransa Senatosunun 25 Kasımda kabul ettiği Dağlık Karabağın tanınmasını talep eden kararına da Ankara ve Baküden sert tepki gelmişti.

Fransa Senatosunun kabul ettiği kararda Fransız hükümetine bölgeye uluslararası güç gönderilmesi fikrini Minsk Grubu içinde savunması, Dağlık Karabağ’da işlenmiş savaş suçlarıyla ilgili uluslararası soruşturma yürütülmesini talep etmesi, 1994 yılında belirlenmiş sınırları yeniden tesis edecek biçimde soruna Minsk Grubu bünyesinde müzakere edilmiş kalıcı çözüm için çalışması ve Türk makamlarının oynadığı rolle ilgili tüm diplomatik sonuçları tartarak Avrupalı ortaklarıyla en uygun yanıtları öngörmesi çağrısında bulunuluyor.

Karar teklifinin açıklama bölümünde ise Dağlık Karabağ’daki krizin; Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Suriye ve Libyadan sonra Türkiyenin yeni güç gösterisi olduğu fikri savunuluyor. Ermeni medeniyetinin beşiği olarak tanımlanan Dağlık Karabağ’ın Ermenistan’dan keyfi biçimde sökülüp alındığı ileri sürülüyor.

Kararın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak sembolik bir önem taşıyor.

Son güncelleme: 20:27 04.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı