• Turkhane Logo

Suriyeli Ali’yi öldüren polis hakkında ‘kasten insan öldürme’ suçundan dava açıldı

Adana’da Suriyeli Ali El Hemdan’ı kalbinden vuran polis F. K. hakkında ‘kasten insan öldürme’ suçundan dava açıldı. İddianamede, olayda kovalamacanın olmadığı vurgulandı.

13:28 22 Mayıs 2020 Cuma
Suriyeli Ali’yi öldüren polis hakkında ‘kasten insan öldürme’ suçundan dava açıldı
Adana’da Suriyeli Ali El Hemdan’ı kalbinden vuran polis F. K. hakkında ‘kasten insan öldürme’ suçundan dava açıldı. İddianamede, olayda kovalamacanın olmadığı vurgulandı.



Adana’nın Seyhan ilçesinde 27 Nisan günü sokağa çıkma yasağı uygulaması sırasında polisin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis memuru F.K. tarafından 18 yaşındaki Suriyeli Ali El Hemdan kalbinden vurularak öldürülmüştü.  

Suriyeli Ali’nin öldüğü olay yandaş medyada ‘bacağından vuruldu’ veya ‘polisin silahı kazara ateş aldı’ gibi başlıklarla gerçeklikten uzak iddialarla haber yapılmıştı. Polis memuru F.K.’nın Ali Hemdan’ı öldürdüğü ana ait çevredekiler tarafından çekilen videonun ardından F. K. sevk edildiği Adana Sulh Ceza Hakimliği’nce “kasten öldürme” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 


Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında F. K. tarafından “kasten insan öldürme” suçundan iddianame hazırlandı. İddianameyi kabul eden Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi F.K. hakkında aynı suçlamayla dava açtı. İddianamede kamera kayıtları ve görgü tanıklarının beyanlarına yer verildi.  

POLİSİN İFADESİ ÖRTÜŞMÜYOR  

Hazırlık aşamasında ifade veren F.K., “Oruçluydum, sendeledim” diyerek kendisi aklamaya çalıştı ancak hem tanık beyanları hem de kamera kayıtları F. K.’yi yalandı. İddianamede kamera kaydı incelemesine şöyle yer verildi: “Sokağın başından içeriye doğru Ali El Hemdan’ın yürüdüğü, yaklaşık 15-20 metre arkasından da şüpheli polis memurunun yürüdüğü, kısa süre sonra Ali El Hemdan’ın yüzünü polis memuruna dönerek geri geri yürüdüğü, bu sırada şüpheli polis memurunun elinde bulunan silahın namlusuna mermiyi sürdüğü, ölene doğrultarak ateş ettiği aynı anda Ali El Hemdan’ın yere yığıldığı anlaşılmaktadır. Polis memurunun savunması hiçbir şekilde kamera görüntüleri ile örtüşmemektedir. Olayın görgü tanığının anlatımlarından ve görüntülerden polis memurunun sendelemesi, düşmesi gibi bir durumun ve herhangi bir koşma-kovalamacanın yaşanmadığı anlaşılmaktadır.” denildi.  

RAPOR İLE GÖRÜNTÜLER ARASINDA ÇELİŞKİ VAR

Mezopotamya Ajansının geçtiği habere göre göre iddianamede Adana Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü’nün 4 Mayıs 2020 tarihli raporunda “Ali El Hemdan’ın üzerinden çıkan tişörtün sol göğüs bölgesinde bulunan deliğin sert bir yüzeyden (taş-duvar-metal-cam vb) sekerek çarparak gelen mermi çekirdeği veya mermi çekirdeğine ait parçanın oluşturduğu delinme olduğu ve söz konusu delinme üzerindeki atış artıklarının oluşturduğu renk dağılımı göz önünde bulundurulduğunda delinmenin aşağıdan yukarıya doğru gerçekleştiği fikir ve kanaatine varılmıştır. Ancak atış mesafesi hakkında kesin bir kanıya varmak mümkün değildir diye belirtmiş ise de kamera görüntüleri, merminin isabet ettiği yerin göğsün sol üst kısmında olması, tanık beyanları ile birlikte değerlendirildiğinde merminin sektiğini kabul etmenin zor olduğu, bu nedenle raporla kamera görüntüleri arasında çelişki oluştuğu değerlendirilmekle, Ali El Hemdan’a ait kıyafetlerin bir kez de İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Fizik İncelemeleri İhtisas Dairesi Balistik Şube Müdürlüğüne gönderilmesine” diye karar verildiği belirtildi. 

Son güncelleme: 13:28 22.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı