• Turkhane Logo

Rusya ikinci S-400 anlaşması için Ankara'nın kararını bekliyor

Rus haber ajansı TASS'a göre Rus savunma sanayi şirketi Rostec'in yöneticisi Çemezov, S-400 hava savunma sistemiyle ilgili ikinci anlaşmada Ankara'nın kararını beklediklerini söyledi.

16:21 07 Aralık 2020 Pazartesi
Rusya ikinci S-400 anlaşması için Ankara'nın kararını bekliyor
Rus haber ajansı TASS'a göre Rus savunma sanayi şirketi Rostec'in yöneticisi Çemezov, S-400 hava savunma sistemiyle ilgili ikinci anlaşmada Ankara'nın kararını beklediklerini söyledi.

Rus devletine bağlı savunma sanayi şirketi Rostecin başkanı Sergey Çemezov, hava savunma sistemi S-400ün Türkiyeye satışıyla ilgili Rusyanın anlaşmadaki tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğine ve sistemin sevkiyatının da tamamlandığına işaret ederek ikinci S-400 anlaşmasıyla ilgili olarak Ankaranın onayını beklediklerini söyledi.
Rus haber ajansı TASSta yer alan bilgilere göre gazetecilerle bir brifing toplantısı için buluşan Çemezov sözlerini, Top şimdi Türkiyenin sahasında, ortağımızdan vereceği kararı bekliyoruz şeklinde sürdürdü.
Sıfırdan üretim mümkün değil
Türkiye ile işbirliğinin nasıl ilerleyeceğine ilişkin müzakerelerin sürdüğü bilgisini veren Çemezov, sistemin bazı parçalarının Türkiyede üretilmesi olasılığını da tartıştıklarını ifade etti. Rus yetkili Çemezov, S-400 hava savunma sisteminin karmaşık teknolojiler içerdiğini ve sistemin sıfırdan yeniden üretiminin bu nedenle mümkün olmadığını vurguladı. 
Savunmanın farklı alanlarında da Türkiye ve Rusya arasında umut veren ortaklıklar olabileceğini ve başka askeri teçhizatlar konusunda da görüşmeler yapıldığını söyleyen Çemezov, S-400 anlaşmasının bir NATO ülkesiyle yapılan ilk anlaşma olduğuna da dikkat çekti.
ABD Kongresinden yaptırımlara onay çıktı
Türkiye ve Rusya, 2 milyar 500 milyon dolarlık S-400 anlaşmasını 2017de imzalamış, Haziran 2019da da hava savunma sistemleri Türkiyeye nakledilmişti. S-400 hava savunma sisteminin testleri de geçen Ekim ayında deneme atışları yapılarak gerçekleştirildi.
Türkiyenin Rusyadan S-400 satın almasının ABD ile ilişkilerde yarattığı gerilimse sürüyor. Bu sistemin NATO sistemleriyle uyuymlu olmadığını gerekçe göstererek Ankarayı uyaran ABD, Ankaranın S-400lerden vazgeçmemesi üzerine Türkiyeyi F-35 savaş uçağı programından çıkarmış ve S-400lerin kullanılmaya başlaması durumunda da yaptırımla tehdit etmişti. ABD Kongresi de geçen hafta S-400 nedeniyle Türkiyeye yaptırım öngören bütçe yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya vardı. Trumpın tasarının kabul edilmesinden sonra 30 gün içinde imzalaması gerekiyor.
Tasarıda ABDnin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) uyarınca S-400ün satın alınmasında rol oynayan kişilere yaptırım uygulanması isteniyor.

Son güncelleme: 16:21 07.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı