• Turkhane Logo

Önlem almadan normalleşme salgını artırdı: Kontrolden çıkabilir

Salgınla mücadelede mayıs ayında bulunulan durumdan daha geride olunduğunu belirten Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Tacettin İnandı, bunun nedenini yeterli önlem almadan normalleşmenin zamansız başlatılması olduğunu kaydetti.

14:49 12 Ağustos 2020 Çarşamba
Önlem almadan normalleşme salgını artırdı: Kontrolden çıkabilir
Salgınla mücadelede mayıs ayında bulunulan durumdan daha geride olunduğunu belirten Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Tacettin İnandı, bunun nedenini yeterli önlem almadan normalleşmenin zamansız başlatılması olduğunu kaydetti.



İnandı, salgının kontrolden çıkabileceği ve sistemi tıkayabileceği uyarısında bulundu.

Koronavirüs vaka sayısı ağırlaşmaya başladı. Bilim insanları her ne kadar durumun kötüye gittiğini söylese de seslerini yetkililere duyuramadı. Halk virüsle mücadelede tek başına bırakıldı; 900’lü rakamlara kadar gerileyen vakalar tekrar yükselişe geçti.


HAZIRLIK YAPILMADAN NORMALLEŞİLDİ

BirGün’den İsmail Arı’ya konuşan Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) üyesi ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Tacettin İnandı salgını önlemeye yönelik bilim çevrelerinden gelen önerilerin yeterince dinlenilmediğini vurgulayarak, “Yeterince hazırlık yapılmadan, nesnel kriterler oluşturulmadan yapılan açılma bugünkü sonucu doğurdu” dedi.

MAYIS AYININ GERİSİNDEYİZ

Türkiye’nin pandemi yönetiminde başarılı ülkeler arasında yer alamadığını belirten Prof. Dr. İnandı, “Özellikle mart-nisan aylarında bazı önlemler aldı ve salgının artışını durdurarak azalma sürecine girmesine yol açtı. Ancak mayıs ayından itibaren erken ve hızlı bir açılma gerçekleştirdi. Bu da aşağıya inişin devam etmesini önledi. Bugün mayıs ayında bulunduğumuz durumdan daha gerideyiz. Buradaki sorun açılmanın erken ve zamansız olmasıydı” dedi.

SALGIN KONTROLDEN ÇIKABİLİR

Bugünkü durum virüsün üstünlüğü ile seyrettiğini söyleyen Prof. Dr. İnandı, “Toplumda risk algısı değişti, sağlık çalışanları yoruldu, pandemi yönetimi baştan bu yana bilim çevresinden gelen önerileri yeterince dinlemediğini görüyoruz. O nedenle bizler halk sağlığı uzmanları olarak halkın geleceğinden, sağlığından kaygı duyuyoruz. Salgın ilerleyebilir, kontrolden çıkabilir ve sistemi tıkayabilir. Bu olasılık hâlâ mevcut” dedi.

BAKANLIK DOĞRU BİLGİ PAYLAŞMALI

Sağlık Bakanlığı’nın salgına ilişkin verileri ayrıntılı biçimde paylaşmadığını söyleyen Prof. Dr. İnandı, “Paylaşımlar toplumun ve bilim insanlarının kullanabileceği bir biçimde olmalı. Doğru bilgi üretip paylaşmalı. Salgın yönetiminde ilçe, il, bölge ve ülke düzeyinde risk değerlendirmesi, risk yönetimi ve iletişimi yapılması gerekli. Bu risk düzeylerine göre önlemler değişiklik göstermeli. Açılmalar ve kapanmalar risk düzeylerine göre yapılmalı. Bugüne kadar bakanlık bir risk değerlendirmesini yaparak paylaşmadı” diye konuştu.

2. DALGA OLASILIĞI BÜYÜK

Kış aylarında ikinci dalganın gelme olasılığının büyük olduğunu belirten Prof. Dr. İnandı, “Sonbahar kış aylarında solunum yolu ile bulaşan hastalıklarda genellikle bir artış olur. Böyle bir olasılık var ve de zayıf değil. Ancak bu dalganın boyutu bizlerin yapacağı hazırlığa bağlı, toplumsal yanıta bağlı. İyi bir hazırlık, ikinci bir dalgayı önleyebilir. Yani ikinci dalga kaçınılmaz değil, önlenebilir bir durum. Hedefimizi böyle koyar, tercihlerimiz bu yönde yapar ve gerekli hazırlıkları gerçekleştirirsek ikinci dalgayı önleyebiliriz, ya da hafif atlatırız” dedi.

Son güncelleme: 14:49 12.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı