• Turkhane Logo

Libya'ya asker göndermenin riskleri: 'Hava desteği sağlanamayacak'

Ankara'nın dış politikada gerilimin yeni adresi Libya. Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme planıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Libyalı bir yetkili Türkiye'den resmi olarak askeri destek talebinde bulunduklarını açıkladı.

16:03 27 Aralık 2019 Cuma
Libya'ya asker göndermenin riskleri: 'Hava desteği sağlanamayacak'
Ankara'nın dış politikada gerilimin yeni adresi Libya. Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme planıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Libyalı bir yetkili Türkiye'den resmi olarak askeri destek talebinde bulunduklarını açıkladı.


Reuters haber ajansına konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağanın başkent Trablusta çatışmaların yoğunlaşması halinde Türkiyeden askeri destek isteyecekleri yönündeki açıklamasının ardından, Türkiyeden resmen hava, kara ve deniz desteği istendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Libyaya asker göndermek için gereken tezkerenin Meclis açılınca gündeme alınacağını duyurdu. 

Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Derneğinden (EDAM) Can Kasapoğlu, konuyla ilgili kaleme aldığı makalede Türkiyenin Libyaya özel kuvvetler, askeri istihbarat personeli, insansız hava aracı ve gelişmiş silahlar göndermeyi planladığını yazdı.

DW Türkçenin aktardığına göre, coğrafi kısıtlamalar ve F-16ların lojistiğiyle ilgili sorunlar nedeniyle Libyada bir hava desteği sağlayamayacağını vurgulayan Kasapoğlu, bu durumun da sahadaki Türk birliklerini korumasız bırakacağının altını çizdi.

Kasapoğlu ayrıca askeri hırsların Türkiyeye kendi sınırlarından kilometrelerce uzakta düşman kazandırabileceği uyarısında bulundu.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında 27 Kasım tarihinde Güvenlik ve İşbirliği Mutabakat Muhtırası ile Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalanmıştı.

Türkiyenin Libya ile yaptığı deniz yetki alanlarını belirleyen anlaşmaya Doğu Akdenizde kıyısı bulunan ülkeler ve önde gelen dünya güçleri de tepki gösteriyor.

Avrupa Güvenlik Politikası Enstitüsünden kıdemli araştırmacı Michael Tanchum, Ankaranın bir süredir Kıbrıslı Türklerin hakları da dahil olmak üzere Doğu Akdenizdeki çıkarlarını korumakta zorlandığını ifade etti.

Libyayla yapılan deniz mutabakatı bu çıkarları korumaya yönelik bir adım olsa da, Tanchum söz konusu mutabakatın Trablustaki hükümetin ömrüyle sınırlı olduğunu vurguladı.

Tanchum, Türk askerini Libyaya gönderilmesine imkan veren askeri işbirliği konusundaki mutabakatın ise Doğu Akdenizdeki mevcut gerilimin yanına, Türkiye açısından bir yenisini de Libyada eklediğini savundu.

2011de Muammer Kaddafinin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya, Birleşmiş Milletlerin de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda bulunuyor. Haftere bağlı güçler Nisan ayından bu yana Trablusta kontrolü ele geçirmek için mücadele ediyor.

Doğudaki hükümet Fransa, Rusya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablustaki Ulusal Mutabakat Hükümetine destek veriyor.

Son güncelleme: 16:03 27.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı