• Turkhane Logo

Köylüye dayak atmaya da başladılar

Malatya Dedeyazı köyünde kurulu maden ocağının yetkilileri, köylülerin mezra ve bahçelere gitmek için kullandığı yolu kapattı. Arazisine gitmek isteyen köylülere dayak atıldı.

11:21 22 Mart 2021 Pazartesi
Köylüye dayak atmaya da başladılar
Malatya Dedeyazı köyünde kurulu maden ocağının yetkilileri, köylülerin mezra ve bahçelere gitmek için kullandığı yolu kapattı. Arazisine gitmek isteyen köylülere dayak atıldı.



Malatya Akçadağ’a bağlı Dedeyazı köyünde bulunan maden ocağı kaynak sularına, tarım alanlarına zarar verdiğini duyuran Evrensel, uzun zamandır madene karşı direniş sürdüren köylülerin son olarak arazilerine girmek istedikleri için maden ocağı yetkililerinin saldırılarına maruz kaldığını duyurdu. Berfin Güler’in haberine göre Özgür Çelikkaya, arazisine girmek isterken darp edildiğini söyledi.

Uğradığı saldırıyı anlatan Çelikkaya, “Traktörüm ile arazime gitmek için yola çıktığımda yolun kapatıldığını gördüm. Yolu açmalarını söyledim, ‘Kapatmayın yolu’ dedim. Mezraya gitmeme izin vermediler. Sonrasında da madenin patronu ve çalışanı üzerime saldırdılar” dedi.


DAYAK MI MADEN TOZU MU ÖLDÜRECEK?

Saldırıya tepki göstermek için köylüler basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan köylülerden Nayde Erkan “Köyün havası, suyu, bahçesi gitti. Bir de buraya geldiğimiz için dayak yiyeceğiz. Dayak yiyerek mi yoksa maden tozu yutarak mı öleceğiz?” diye sordu.

Saldırının yargıya taşındığını söyleyen Dedeyazı Dayanışma Derneği Üyesi Recep Çakır, saldırıyla ilgili yapılmak istenen basın açıklamasının da şirketi yetkilileri ve kolluk kuvvetleri tarafından engellenmek istendiğini ifade etti. Kapatılan yolun maden ocağı açılmadan önce mezraya ve bahçelere giden yol olduğunu söyleyen Çakır, “Ülkemizdeki ‘Madencilerden yana takınılan tavır’ köylüleri büyük sıkıntıya sokuyor” dedi.

HUKUKSUZLUK ALABİLDİĞİNE DEVAM EDİYOR

Tüm Köy Sen Malatya Şube Başkanı Ali Gürel ise “Maden ulaşım yollarını, otlak alanları tahrip etti. Bugüne kadar verilen mücadeleler sonucu belli kazanımlar sağlansa da köklü bir şekilde çözüme ulaşılamadı” dedi. Saldırı sonrası gözaltına alınanların savcılıktan serbest bırakıldığını söyleyen Gürel, “Buradaki hukuksuzluk alabildiğine devam ediyor. Meralar, otlaklar daraldıkça üretici köylü zor durumda kalıyor. Bunun ilk nedeni uygulanan tarım politikaları” dedi. Dedeyazı köyü halkının yanında olduklarını söyleyen Gürel köylülere Tüm Köy Sen’de örgütlenme çağrısı yaptı.

Son güncelleme: 11:21 22.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı