• Turkhane Logo

Komisyondan geçen infaz yasası neler getiriyor?

AKP ve MHP'nin hazırlayıp Meclis'e getirdiği İnfaz Kanunu'nda değişiklik öngören 70 maddelik, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" dün Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçti.

11:40 05 Nisan 2020 Pazar
Komisyondan geçen infaz yasası neler getiriyor?
AKP ve MHP'nin hazırlayıp Meclis'e getirdiği İnfaz Kanunu'nda değişiklik öngören 70 maddelik, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" dün Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçti.

Düzenleme yasalaşırsa 90 bin kişinin cezaevlerinden tahliye olması bekleniyor. Ancak siyasi tutuklular yani terörle suçlananlara tahliye yolu kapatıldı.

Komisyondan geçen tasarıyı yorumlayan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, infaz yasasının hakkaniyetli olmadığına dikkat çekti ve, Yasayla tutukluların uslu mahpuslar olmaları istenecek. Bir sıkıntı yaşandığında tutuklu yandı demektir yorumunu yaptı.  

Gergerlioğlu, çıkan infaz yasasının beklentileri karşılamadığını söyledi. İnfaz yasasının hakkaniyete uygun olmadığına vurgu yapan Gergerlioğlu, Şimdi burada infaz hakimliklerine önemli yetkiler veriliyor. Aynı zamanda cezaevi gözlem kurullarına önemli yetkiler veriliyor. Maalesef Türkiye’de yargı zaten bağımsız değil dedi ve ekledi:


Gözlem kurulları da önemli kararlarla bir takım suçlar hakkında adil olmayan cezalar verebilecek. Öyle bir ortam oluşturuluyor. Mesela açık bir takım suçlarda açık cezaevlerinde cezayı çekme şansı olabiliyor. Ama bu yasada terör, uyuşturucu ve cinsel suçlarda olamayacak. Bunlar baştan ekarte ediliyor. Yine kapalı cezaevinde açığa geçme şartında gözlem kurulunun, infaz hakimliğinin kararları ağır basacak. Bu ayrımcı bir uygulama olacak.

Cezaevlerindeki kitap, gazete, dergi yasaklarına da değinen Gergerlioğlu, şimdiye kadar fiilen uygulanan durumun yasayla yasal hale getirilmeye çalışıldığına vurgu yaptı. Muhalif yayınların cezaevlerine verilmediğini hatırlatan Gergerlioğlu şu ifadeleri kullandı:

Mesela Yeni Yaşam ve Evrensel gibi gazetelerin cezaevlerine verilmemesi için çeşitli bahaneler getiriyorlardı. Cezaevlerine gazetelerin verilmesi için bunların Basın İlan Kurumu’ndan ilan almaya hak kazanması gerektiği yönünde bir madde koydular. Ama biz biliyoruz siyasi nedenlerden dolayı bazı gazetelerin ilan kurumundan ilan alması engelleniyor. Böylece bu gazetelerin cezaevlerine girişi engellenmiş olacak. Ya da farklı türden yayınların cezaevine girmesine Adalet Bakanlığı izin verecek. Zaten şimdiye kadar özellikle Kürtçe yayınlar olmak üzere farklı dillerde yayınların cezaevine girmesi önünde engeller vardı. Bu yasayla artık yasal hale gelecek.

Yasayla bazı konularda iyileştirmelerin yapıldığını kaydeden Gergerlioğlu, Mesela hamile kadınlar konusunda iyileştirmeler getirmişler. Burada hakimler tarafından da bir suistimal durumu vardı. Hamile ve yeni doğum yapmış kadınların tutuklanmaması gerekirdi. Ama hakimler o konudaki belirsizlikten istifade edip hapis cezaları veriliyordu. Bu konuya netlik getirildi tespitini paylaştı.

Kapsam dışı bırakılan suçlarla ilgiliyse, Gergerlioğlu şunları söyledi:

Bu istisna suçlar nedir? İşte terör mesela. Yani düşünen insan. Adı büyük ama fiiliyata baktığınızda küçük suçlar. Diyelim bir tweet attınız. Bu terör suçuna giriyor. Burada 0-6 yaş arasındaki çocuğun annesinin yararlanacağı şeyden yararlanamıyor. Veyahut 60 yaşını geçmiş mahpusların alacağı indirimi alamıyorsunuz. Ya da daha az alıyorsunuz. Bunun gibi hususları görüyorsunuz. Yine denetimli serbestlikler dışında istisna suçlar hep mağdur edilecek durumdadır. Yani uslu mahpuslar olmaları istenecek. Veyahut diyelim ki tutuklu cezaevi dışında hastaneye giderken bir şeye itiraz etti ve kollukla tartışmaya girdi. Tutuklu yandı demektir. Orada bile cezaevindeymiş gibi kurallar uygulanacak. İnsanlar ihlale uğradığı için itiraz ediyor. Ama bunu yaptığı için hemen disiplin suçuyla bunun infazı yakılacak.

İşte eve kapanmışız, işe gitmiyoruz ya da hayatımızda görmediğimiz olağanüstü tedbirler alıyoruz. Sen bu durumda kalkıp en önemli şey olan insan yaşamını düşünmüyorsun gidip yeni yasaklar getirmekle meşgulsün. ‘Ben mahpusa hayatını nasıl biraz daha zindan ederim. Siyasi mahpusun biraz daha canını nasıl okurum. Adli ile siyasi tutuklu arasında nasıl daha iyi ayrım yaparım. Benim sözümü dinlemeyeni nasıl biraz daha terbiye ederim’ diyorsun ve kafayı bunla bozuyorsun. Bir insan yaşamını yitirdiğinde sen burada istediğin kadar iyileştirme yaptım de değişen bir şey olmayacak. Evet, iyi şeyler de var ama asıl önemli hususu es geçerek sadece teknik infaz yasasına yoğunlaşmak çok anlamlı değil. Şu anda insanların tek derdi o delikten çıkmak ve yakınlarına kavuşmaktır. Biz bu konuda Meclis’te sabaha kadar tutuklular için tutuksuz yargılama, mahkumlar için de infaz erteleme kararı alınması ve cezaevleri boşaltılsın dedik. Burada da tek istisnamız kadına ve çocuğa yönelik suçlar hariç dedik. Gerçekten şuanda cezaevlerinde büyük bir tedirginlik var ve birçok ülke cezaevinde ölümler başladı. Bu konuda herhangi bir önlemin alınmaması büyük bir vebale neden olacaktır.

Son güncelleme: 11:40 05.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı