• Turkhane Logo

Koca’ya soruldu: Türkiye’deki Suriyeliler nasıl aşılanacak?

HDP Milletvekili Peköz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Türkiye’deki mültecilerin nasıl aşılanacağını sordu.

16:03 22 Ocak 2021 Cuma
Koca’ya soruldu: Türkiye’deki Suriyeliler nasıl aşılanacak?
HDP Milletvekili Peköz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Türkiye’deki mültecilerin nasıl aşılanacağını sordu.


Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın Çin’den getirilen SinoVac aşısıyla başlattığı aşılama kampanyası belirlenen risk gruplarına yapılırken, geçici koruma statüsündeki milyonlarca Suriyeli’nin yanı sıra 1 milyon civarındaki düzensiz mültecinin nasıl aşılanacağı konusu ise belirsizliğini koruyor.

Covid-19 aşılama çalışması tüm hızıyla devam ederken Türkiye’de bulunan geçici koruma statüsündeki 3,6 milyon Suriyeli ile düzesiz göçmen konumundaki 1 milyon civarındaki mültecilerin nasıl aşılanacağı konusu ise belirsizliğini koruyor.


TÜRKİYE’DEKİ 5 MİLYON MÜLTECİ…

Bakanlık, aşılama takvimi için öncelikli risk gruplarını belirledi, kamuoyuna duyurdu, bu programa göre aşılama yapıyor. Ancak ne risk gruplarında da ne de herhangi bir bir çalışmada sayıları 5 milyona yaklaşan mültecilerle ilgili bir bilgi bulunmuyor.

SAĞLIK BAKANI KOCA’YA SORULDU?: MÜLTECİLER NE OLACAK? 

Konuyu bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Türkiye’deki mültecilerin nasıl aşılanacağını sordu.

Peköz, Türkiye’deki geçici koruma altında yaşayan kayıtlı Suriyeli sayısı 13 Ocak 2021 tarihi itibarıyla toplam 3 milyon 645 bin 557 kişi olduğunu hatırlatarak, diğer ülkelerden gelen göçmen ve mültecilerin sayısının ise yaklaşık 1 milyon civarında olduğunu kaydetti. 

HENÜZ RESMİ AÇIKLAMA YAPILMADI 

Peköz, önergesinde, “Sağlık Bakanlığı tarafından Kovid-19 salgınına karşı açıklanan aşı takviminde geçici koruma altında yaşayan kayıtlı Suriyelilerin, göçmenlerin, sığınmacıların ve mültecilerin nasıl aşılanacağı konusunda herhangi bir bilgi olmadığı gibi konuyla ilgili resmi bir açıklama da henüz yapılmamıştır” ifadelerini kullandı. HDP’li Kemal Peköz’ün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorular şöyle:

‘TÜRKİYE’DEKİ MÜLTECİLER NASIL AŞILANACAK, BİR PROGRAMINIZ VAR MI?’

Geçici koruma altında Türkiye’de yaşayan Suriyeliler nasıl aşılanacaktır? Bu konuda bir çalışmanız ve programınız var mıdır?

Türkiye’de yaşayan sığınmacı nasıl aşılanacaktır? Bu konuda bir çalışmanız ve programınız var mıdır?

Türkiye’de yaşayan göçmenler nasıl aşılanacaktır? Bu konuda bir çalışmanız ve programınız var mıdır?

Türkiye’de yaşayan mülteciler nasıl aşılanacaktır? Bu konuda bir çalışmanız ve programınız var mıdır?

Tarafınızdan açıklanan aşı takviminde bahsi geçen meslek türüne göre aşılanma takvimi mültecileri/sığınmacıları/göçmenleri/geçici koruma altındaki kişileri kapsamakta mıdır?

Kovid-19’a yakalanma açısından daha dezavantajlı gruplardan olan söz konusu gruplar neden aşı takvimine dahil edilmemiştir?

Son güncelleme: 16:03 22.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı