• Turkhane Logo

KHK’lı eski çalışanların Meclis’e alınmamasına sert tepki: ‘Nazi pratiği’

KHK’larla ihraç edilmiş eski TBMM personelinin yerleşkeye girişlerinin yasaklanması sert tepkilere neden oldu.

11:26 09 Ekim 2020 Cuma
KHK’lı eski çalışanların Meclis’e alınmamasına sert tepki: ‘Nazi pratiği’
KHK’larla ihraç edilmiş eski TBMM personelinin yerleşkeye girişlerinin yasaklanması sert tepkilere neden oldu.


KHK’yla Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter ‘Nazi pratiği’ benzetmesi yaparken, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Anayasa üstünde tepiniyorlar” dedi.

TBMM Başkanlık Divanı, Başkan Mustafa Şentop Başkanlığında toplanarak, “Meclis Güvenlik Yönetmeliği”nde değişikliklere gitti. Buna göre OHAL KHK’sı ile ihraç edilen personelin Meclis yerleşkesine girmelerini yasaklayan madde, oy çokluğuyla kabul edildi. Karara göre 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren çeşitli nedenlerle Meclis’ten ihraç edilmiş olan çalışanlar Meclis’e giremeyecek.


Bu karar, Meclis’te idari soruşturma sonunda ihraç edilenlerle birlikte 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL KHK’sı ile ihraç edilenleri de kapsayacak. Bu düzenlemenin şimdilik yaklaşık 70 kişiyi etkileyeceği iddia ediliyor.

Meclis Başkanlığı’nın KHK’lıları ‘dışlaması’ ve yasak koyarak yerleşkeye girişlerini engellemesine sert tepkiler geliyor. İşte o tepkilerden bazıları…

“SOYKIRIM UYGULAMASI”

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Şu rezalete bak!!! TBMM’de soykırım uygulaması. Hem zulüm KHKsı ile ihraç et, hem de milletin meclisini milletin ferdine yasakla!!! Anayasa üstünde tepiniyorlar, başka hangi kamu kurumuna giremeyecek!??”

“NAZİ PRATİĞİ”

Ankara Üniversitesi’nden ihraç KHK’lı akademisyen Cenk Yiğiter: “KHK’lıların TBMM’ye girişi yasaklanmış. Nazi pratiğini taşıdıkları bir diğer aşama burası. Hala anlaşılamadı: KHK ile insanları istedikleri gibi kamu görevinden ihraç etme gücünü edinmediler sadece, kimin yurttaş olup olmayacağına karar verme gücünü edindiler.”

“NAZİLER BİR ANDA İMHA KAMPLARINA SEVKİYAT EMRİNİ VERMEDİ”

“Bu güç bir toplumu rahatsız etmiyorsa, o toplum suça ortaktır, başına gelecek türlü felaketin de önünü açmaktadır. Bu iş çocuk oyuncağı değil, Naziler de bugünden yarına bir anda imha kamplarına sevkiyat emrini vermedi. Bu gücü edindiler ve bu toplum buna rıza gösterdi.”

“KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARILANLARI VATANDAŞTAN SAYILMIYOR”

KHK’lı avukat Levent Mazılıgüney: “Bu hukuksuzluğa oy veren siyasetçiler KHK’lıları, kamu görevinden çıkarılanları halktan, vatandaştan saymıyor anlaşılan. Halkın meclisinden halkı, vatandaşları dışlayamazsınız. Orası tapulu mülkünüz değil.”

“GAZ ODALARINA DOLDURUN, HEM SİZ KURTULUN HEM BİZ”

KHK’lı Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil: “Madem vatandaştan saymıyorsunuz, verin pasaportumuzu, vatandaşlıktan da çıkarın.!! Hatta gaz odalarına doldurun KHK’lıları, hem siz kurtulun, hem biz.!”

“YASAMA ORGANININ TARİHİ AÇISINDAN UTANDIRICI”

Gelecek Partisi Adalet Politikaları Başkan Yardımcısı Bahadır Kurbanoğlu: “KHK’lı olmanın “damgalanma” anlamına gelmesi, başta lekelenmeme hakkı olmak üzere pek çok evrensel norm çiğnenerek bu sürecin devam ediyor olmasının üzerindeki şaibeyi kaldırmak yerine böyle bir karara imza atmak, yasama organının tarihi açısından da utandırıcı.”

Son güncelleme: 11:26 09.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı