• Turkhane Logo

Kaza yapan KHK'liye kasko ödemesi yapılmadı

Kanun Hükmünde Kararname ile kamudan ihraç edilen bir kişinin aracıyla yaptığı kazada, sigorta şirketi mağdur, 'F...'cü olduğu gerekçesiyle maddi zararın karşılanmasını reddetti.

22:28 27 Aralık 2019 Cuma
Kaza yapan KHK'liye kasko ödemesi yapılmadı
Kanun Hükmünde Kararname ile kamudan ihraç edilen bir kişinin aracıyla yaptığı kazada, sigorta şirketi mağdur, 'F...'cü olduğu gerekçesiyle maddi zararın karşılanmasını reddetti.



15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan bir kişinin aracı ile yapılan kazada, sigorta şirketi kasko bedelinin söz konusu kişi, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildiği için yapmayı reddetti.

Independent Türkçe’den Can Bursalının haberine göre, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile memuriyetten ihraç edilen H.B. adlı kişi, daha sonra tutuklandı. Ancak tutuklu olduğu süreçte, kendisine ait aracı kullanan eşi trafik kazası yaptı. 


Kazada, 20 bin liralık maddi hasar meydana geldi. Araca kaza, çalınma gibi durumlarda maddi zararın karşılanması için kasko yapılmıştı. Kasko poliçesini düzenleyen şirket, maddi zararı H.B.nin KHKli olduğu gerekçesiyle ödemeyeceğini belirtti. 

28 Mayıs 2017 ile 28 Mayıs 2018 tarihleri arasını kapsayan poliçenin başlamasından bir gün sonra meydana gelen kazada, araç pert kayıtlı hale geldi. 52 bin lira değeri olan araç, sigorta şirketi ödeme yapmayınca, H.B. tarafından 32 bin liraya satıldı. 

Sigorta şirketi ödeme yapmaya yanaşmayınca H.B. tüketici mahkemesine dava açtı. Davada, ödemeyi yapmayan sigorta şirketi Doğa Sigortanın avukatı, H.B.nin F... soruşturması kapsamında cezaevinde olduğunu, hakkındaki F... suçlaması nedeniyle kara listede bulunduğunu ve bu yüzden ödeme yapılmadığını belirtti. 

Yargılama aşamasında dosya bilirkişiye gönderildi. Bilirkişi, sigorta şirketinin poliçe limitleri dahilinde 20 bin liralık hasardan sorumlu olduğunu belirtti. Mahkeme, sigorta şirketinin poliçe kapsamında 20 bin lira bedelden sorumlu olduğuna hükmederek, paranın yasal faiziyle birlikte davacı H.B.ye ödenmesine karar verdi. Karar üzerine sigorta şirketi dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı.

Doğa Sigorta, sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile malvarlığına tedbir konulan kişilere ödeme yapılmaması yönünde şirketlere genelge iletildiği ve bu yüzden ödeme yapılmadığını duyurdu. Şirketin açıklamasında ayrıca, dosyanın istinafa taşındığı ve bölge adliye mahkemesinin kararından sonra yeniden işlem yapılacağı da belirtildi. 

Son güncelleme: 22:28 27.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı