• Turkhane Logo

Kaymakam Safitürk suikastında bir delil daha yok edildi: Hard disk çökmüş!

Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün öldürülmesine dair istinaf mahkemesine gönderilen dosyaya yeni giren belgelerde daha önce savcılığın talep ettiği emniyete ait 155 kayıt sisteminin bulunduğu hard diskin bozuk olduğu öne sürüldü.

15:32 06 Şubat 2020 Perşembe
Kaymakam Safitürk suikastında bir delil daha yok edildi: Hard disk çökmüş!
Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün öldürülmesine dair istinaf mahkemesine gönderilen dosyaya yeni giren belgelerde daha önce savcılığın talep ettiği emniyete ait 155 kayıt sisteminin bulunduğu hard diskin bozuk olduğu öne sürüldü.



Mardin’in Derik Belediyesi’ne kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün 10 Kasım 2016 tarihinde makamına konulan bomba sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesinde duruşmalı görülen istinaf mahkemesine yeni belgeler gönderildi. Daha önce Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenen ancak “Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına gönderildiği” belirtilerek, bir türlü dosyaya eklenmeyen evraklar, istinaf mahkemesinin talebi üzerine gönderildi. Dosyaya giren belgelere göre, Derik İlçe Emniyet Müdürlüğünden Haber Merkezi 155 kayıtlarının istendiği anlaşılırken, gelen belgelerde kayıtlara ulaşılamadığı ileri sürüldü.

BAŞSAVCILIK İSTEDİ EMNİYET GÖNDERMEDİ


Dosyaya giren evraklarda Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Derik ilçesine ait 155 kayıtlarını istediği ancak kayıtlara ulaşılamadığı belirtilerek, “155 kayıtlarının tutulduğu Duman Bilgisayarı Harddisc arızası nedeniyle çöktüğü, verilerin kurtarılması için Harddisc Mardin Siber Suçlarla Mücadele Şube Müd. Gönderilmiş ise de sonuç alınamaması nedeniyle Diyarbakır Polis Laboratuvarları Müd. gönderilmiş, Diyarbakır Polis Laboratuvarında Veri kurtarma kısmının kapandığı anlaşılmıştır. Bu nedenle hard disk Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına gönderilmesi nedeniyle bahse konu kayıtlar gönderilememişti” denildi.

HİÇBİR KURUM AÇAMADI

Konuyla ilgili “teslim-tesellüm” tutanaklarının gönderildiği ancak savcılığın ıslak imzalı evrakları istememesi üzerine söz konusu evrakların da dosyaya eklenerek gönderildiği belirtildi. Dosyaya giren evraklar arasında konuya dair daha önce iki polis memuru tarafından imza altına alınan 26 Nisan 2017 tarihli tutanakta, “Derik İlçe Emniyet Amirliğimizin Destek Büro Amirliği Muhabere Büro Hizmetlerinde kullanılan ihbar otomasyon 155 kayıt sisteminin bulunduğu duman programının bilgisayarı arızalanmış olup; Seagate marka 9VM4T765 seri nolu harddiste bulunan verilerin kurtarılması istenilmiştir. Müdürlüğümüz personeli tarafından Seagate marka 9VM4T765 seri nolu hard diskin imajı alınmaya çalışılmış, hard disk arızası dolayısı ile imaj alma işlemi gerçekleştirilememiştir” ifadelerine yer verildiği görüldü. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü de Derik İlçe Emniyet Amiriliği’ne gönderdiği yazıda hard disk arızası nedeniyle imaj alma işleminin gerçekleştirilemediği cevabını verdi.

‘DOSYAYI ÇÖZÜME ULAŞTIRACAK HER ŞEY BOZUK’

Dosyaya giren evraklardaki yeni bilgiyi değerlendiren Saime Ateş Mesutoğlu, kendisinin dosyada 4 ay tutuklu kalıp, daha sonra beraat ettiğini hatırlattı. Eşi Şerif Mesutoğlu’nun dosyada tutuklu kalan ve hapis cezası verilen tek isim olduğunu hatırlatan Mesutoğlu, “Bu dosyada her ne oluyorsa dosyayı açığa kavuşturacak her şey bozuk çıkıyor. Daha önce de Kaymakam Beyin telefonunun açılamadığını söyleyerek göndermişlerdi. Yine bizim talep ettiğimiz belediye binasının kamera kayıtları da kameraların bozuk olduğu söylenerek, gönderilmemişti. Eşime ceza verilmesine gerekçe yapılan ve bir PKK sığınağında ele geçirildiği belirtilen not kağıdının da orijinaline bir türlü ulaşamadılar. Sadece fotokopisi üzerinden bir inceleme yapıp, eşime ait olduğunu iddia ettiler. Sahte tanıklar oluşturulduğu, zorla önceden hazırlanan ifadelerin bazı kişilere imzalatıldığı da ortaya çıkmıştı. Bizim en önemli delil olarak gördüğümüz Kaymakamlık binası da benim bizzat dilekçe ile başvuru yapmama rağmen yıkılmıştı. Anlayacağınız bu dosyayı çözüme ulaştıracak her şey bozuk. Eşim 227 gündür adil yargılanma talebi ile açlık grevinde. Biz artık bu dosyada gerçeklerin açığa çıkarılmasını istiyoruz” diye belirtti.

DAVA HAKKINDA

Mardin’in Derik Belediyesi’ne kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk, 10 Kasım 2016 tarihinde makamına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmiş, sonrasında olaya ilişkin gözaltına alınan 71 kişiden 15’i tutuklanmıştı. Tutuklular hakkında açılan dava da geçtiğimiz yıl Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanmış ve 14 kişi hakkında beraat kararı verilirken, dönemin Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Şerif Mesutoğlu hakkında, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis cezası verilmişti.

Dosyanın Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesince 8 kişi yönünden bozulmasının ardından Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesinde başlayan yargılamada Safitürk ailesi, 3 yılı aşkın bir süredir mahkemeler tarafından ifadesine başvurulmayan dönemin Derik İlçe Emniyet Amiri Hakan Kutluay’ı işaret ederek, “Bu olayın baş faili emniyet amiridir. Emniyet amiri delilleri yok etmiştir. Bu amir devleti temsil edemez. Bu olayı emniyet amiri çözecektir” ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından mahkemece dinlenmesine karar verilen Kutluay, üzerine atılı iddiaları reddetmişti.

Son güncelleme: 15:32 06.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı