• Turkhane Logo

Katolik dünya ikiye bölündü: 'Papa neden yüzüğünü öptürmedi'

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco'nun dün katıldığı bir etkinlikte parmağındaki papalık yüzüğünü öpmek isteyenlerden ısrarla elini kaçırması Katolik camiada ve sosyal medyada tartışma başlattı.

13:38 27 Mart 2019 Çarşamba
Katolik dünya ikiye bölündü: 'Papa neden yüzüğünü öptürmedi'
Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco'nun dün katıldığı bir etkinlikte parmağındaki papalık yüzüğünü öpmek isteyenlerden ısrarla elini kaçırması Katolik camiada ve sosyal medyada tartışma başlattı.

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesconun dün katıldığı bir etkinlikte parmağındaki papalık yüzüğünü öpmek isteyenlerden ısrarla elini kaçırdı. Bu durum Katolik dünyasında tartışma oluşturdu.

ELİNİ GERİ ÇEKTİ
Papa Francesco, dün İtalyanın Loreto kasabasında bir ayinden sonra cemaati tek tek selamladı. Bu sırada bazı kişilerin Papanın parmağındaki yüzüğü öpmek istemesi ve Papanın da her seferinde elini geri çekmesi kameralara yansıdı.
HER PAPAYA ÖZEL YÜZÜK
Balıkçı Yüzüğü olarak da bilinen papalık yüzüğü, her papa için özel olarak üretiliyor ve papalık makamının sembolleri arasında sayılıyor. Önceki Papa Ratzingerin de papalık yüzüğünü öptürme geleneğinden uzak durmaya çalıştığı bilinse de bu gelenek hala ortadan kalkmış değil.


Papa Francesconun yüzüğünü öpmek isteyenlerden elini kaçırması, genel olarak kendisiyle ters düştüğü bilinen aşırı muhafazakar Katolik medya tarafından sert biçimde eleştirildi. Sosyal medyada da yorumcular arasında hararetli bir Papa haklı mı haksız mı tartışması başladı.AŞIRI MUHAFAZAKARLAR KIZDI

Kürtaj karşıtlığını öne çıkaran aşırı muhafazakar LifeSiteNews sitesi haberi Rahatsız edici video: Papa Francesco dindarların papalık yüzüğünü öpmesine izin vermeyi reddediyor başlığıyla yayımladı. Bu haberin altına yapılan yorumlarda da çok sayıda kişi, Papanın davranışının bir tevazu göstergesi olmaktan çıkıp kabalık teşkil ettiğini söyleyerek tepki gösterdi.

Sosyal medyada yapılan bazı yorumlarda da Papa geleneklere saygısızlıktan deccal yakıştırmasına kadar birçok eleştiri aldı.

GÖSTERİŞTEN UZAK DURUYOR
Öte yandan Papayı savunanlar ise Papa Francesconun bu göreve gelmesinden bu yana gösterişten uzak durmayı tercih ettiğine vurgu yaptı.
Papa Francesconun biyografisini de yazan gazeteci-yazar Austen Ivereigh, Papanın Kutsal Roma İmparatoru olmadığının ve kutsal bir kalıntı muamelesi görmek istemediğinin göstergesi olarak bu tercihte bulunduğunu belirtti.
PAPALAR ARTIK TAÇ GİYMİYOR

ABDdeki Fordham Üniversitesi Din ve Kültür Merkezi Müdürü, Katolik gazeteci-yazar David Gibson da Twitterda yaptığı yorumda Bu gelenek (yüzük öpme), emperyal/monarşik döneme geri dönüştür… Papalar artık taç giymiyor dedi.

Vatikan uzmanları da Papanın yüzüğünü öpme geleneğini geride bırakma çabasının, Katolik Kilisesi içinde 2. Vatikan Konsili ve sonrasında yapılan reformlarla papalık makamının monarşik simgelerden arındırılmasının bir parçası olarak değerlendirilebileceğini vurguluyor.

Papa Francesconun papalık sarayı yerine Vatikandaki bir konukevinde yaşamayı tercih etmesi ve özellikle dini temsilcilere gösterişten uzak yaşam çağrısı yapması da hatırlatılıyor.
MAHKUMLARIN AYAKLARINI ÖPMÜŞTÜ

Katolik teoloji uzmanı Rich Raho da Papanın yüzüğünü öptürmek istememesiyle ilgili olarak yaptığı yorumda Francesco için papalık makamı kendisiyle değil İsayla alakalı. Seçilmesinin ardından kalabalıklara Francesco diye değil İsa diye haykırmalarını söylemişti dedi. Raho sosyal medyada Papanın Kutsal Perşembe ayininde cezaevindeki mahkumların ayaklarını öperken görüldüğü bir fotoğrafı da paylaştı ve (Papa Francesco) yüzüğünü öptürmektense kendisi insanların ayaklarını öpmeyi tercih ediyor diye yazdı.

Son güncelleme: 13:38 27.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı