• Turkhane Logo

Kahramanmaraş'ta bir köy: Ne dokuz ne de onuncu, 'KHK köyü'

Kahramanmaraş’ın Göksun İlçesi’ne bağlı bin 500 nüfuslu Kavşut Köyü’nün adı KHK Köyü oldu. Yaklaşık 200 kişinin ihraç edildiği köyde hakimler, savcılar, doktorlar hayvancılık yaparak geçiniyor.

18:07 26 Ekim 2020 Pazartesi
Kahramanmaraş'ta bir köy: Ne dokuz ne de onuncu, 'KHK köyü'
Kahramanmaraş’ın Göksun İlçesi’ne bağlı bin 500 nüfuslu Kavşut Köyü’nün adı KHK Köyü oldu. Yaklaşık 200 kişinin ihraç edildiği köyde hakimler, savcılar, doktorlar hayvancılık yaparak geçiniyor.


Kahramanmaraş’ın Kavşut Köyü KHK mağduriyetini en derinden yaşayan köylerin başında geliyor. www.24saatgazetesi.com’dan Ahmet Erkan Yiğitsözlü’nün haberine göre köyde ihraç edilen yaklaşık 200 kişi var.

Neredeyse her evde, her ailede KHK mağduruna rastlamak mümkün. Hayvancılıkla geçinen Kavşut’a köy sakinleri artık “KHK köyü” diyor. Zor şartlarında okuyup cumhuriyet savcısı olan Bayram Köroğlu da ihraçtan nasibini alanlardan. 15 ay cezaevinde kalan, ardından beraat eden Köroğlu, aldığı beraata rağmen “irtibat ve iltisak” gibi bir gerekçeyle görevine döndürülmediğini anlattı. Köroğlu, geçinebilmek için bir dönem çiğ köftecilik yapmış.


Kavşut Köyü’nde doktorundan askerine, hâkiminden savcısına, polisinden gardiyanına ya da öğretmenine kadar her meslek grubundan birçok kişinin ihraç edildiğini söyleyen Köroğlu, “Köylüm olan bu kişiler, şimdi mesleklerini yapamıyorlar. Birçoğu cezaevinde. Bazıları ise kapıcılık, esnaflık hatta çobanlık yapıyor” dedi.

KHK’lı oldukları için dışarıda avukatlık yapmalarına da izin verilmediğini bildiren Köroğlu, “Birleşmiş Milletler’in tabiriyle ‘sivil ölüme’ mahkûm edildik. Yurt dışına çıkamıyoruz. Özel sektörde iş yapmamıza izin verilmiyor. Bir dönem geçinebilmek için çiğ köftecilik dahi yaptım. Yaşadığımız acıların tarifi yok. Türk tarihinde görülen ender görülen zulümlerden birine tanıklık ettik. Toplumdan dışlandık. Kimse bize iş vermek istemiyor. Mahkemelerde adalet yok maalesef. KHK en çok da bizim köyümüze darbe vurdu.”

/

“VATANIMIZI SEÇMEKTEN BAŞKA SUÇUMUZ YOK”

Göksun Belediyesi’nde itfaiye şoförü iken ihraç edilen Ramazan Kara, köylerinde bir hanedeki 4 kişinin ihraç edildiğini, bu yüzden hallerine şükrettiklerini ifade ederek, “Biz, suç işlemedik. Vatanımızı sevmekten başka suçumuz yok” sözleriyle mağduriyetlerini dile getirdi.

15 Temmuz’dan hemen sonra akrabaların birbirinin yüzüne bakmadığını, hatta köylerine “terörist köy” adının verildiğini söyleyen Kara, “Yıllarca birbirini tanıyan insanlar birilerine düşman oldu. Bu köy, ihraç olsun ya da olmasın vatanını seven insanlardan oluşuyor” diye konuştu.

8 ailenin en küçüğü olan polis Beyazıt Köşker, sülalesinden okuyan tek kişinin kendisi olduğunu anlatırken, “Polislik hayalimdi. KHK ile hayallerim yıkıldı, işsiz kaldım. Şimdi pazarcılık yaparak geçimimi sağlıyorum” dedi.

Başta anne-babası olmak üzere tüm kardeşlerinin fedakârlıkları sayesinde okuyarak polis olduğunu anlatan Köşker, “Bugün yaşadıklarımız ileride çok konuşulacak. Çok şükür bir suçumuz yok. O yüzden vicdanımız rahat. Bir şekilde geçimizi sağlıyoruz. Ben en çok da anne babamın bana yaptığı emeğe üzülüyorum” ifadelerini kullandı.

KAPICILIK YAPIYOR

Polis iken KHK ile ihraç edilen Ahmet Köroğlu ise şimdilerde Kayseri’de kapıcılık yaparak geçimini sağlıyor. Hafta sonları da babasına yardım etmek için köyüne gelen Köroğlu yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Burada doğdum. İlkokulu bitirdikten sonra hayatım el kapılarında, gurbette geçti. Okudum, tarih öğretmeni oldum. Atanamayınca polislik sınavlarına girdim. Kazandım, polis oldum. Severek yaptığım işimi elimden aldılar ama bir gün işime iade olacağıma inanıyorum. O gün döner miyim bilmiyorum. Şu anda dağlarda hayvanlarımla çok mutluyum. Hâkim ve savcı olan amcamın çocukları da benim gibi ihraç oldu. Bu köyde yaşam, zor olduğu için iki alternatifimiz var. Okuyanlar memur, okuyamayanlar ise kapıcı oluyor. Şu anda okuyanların büyük çoğunluğu, KHK ile ihraç edildi. Bize okumak nasip olmuştu, ancak buna da irtibat ve iltisak denilerek izin vermediler.”



KHK İLE 140 BİN MEMUR İHRAÇ EDİLDİ

15 Temmuz 2016’dan sonra ilan edilen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 140 binden fazla memur işlerinden olurken 500 binin üzerinde kişi de adli işlem gördü. Çok sayıda kişi, hakkında adli ve idari soruşturma olmamasına rağmen sırf KHK’lı oldukları gerekçesiyle yurt dışına çıkış izni verilmediği için mağdur oldu. Bu durum, geçtiğimiz günlerde yayınlanan 3. yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri Raporu’nda detaylı bir şekilde dile getirildi. Rapora göre, KHK’lıların işlerinden ihraç edilmekle kalmadığı özel sektörde de çalışılmasının önüne geçildiği, sosyal yardımlaşma ödeneklerinin kesildiği bildiriliyor. KHK mağdurlarının çevreleri ile birlikte 1,5 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor.

Son güncelleme: 18:07 26.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı