• Turkhane Logo

İstanbul’a bir hafta yağması beklenen kar geliyor! İşte İstanbul’un tarihi kışları

Tarihi boyunca kar yağışlı kara kışları zor geçiren İstanbul’un, önümüzdeki Cumadan itibaren bir hafta sürmesi beklenen kar yağışının etkisi altına girmesi bekleniyor. İşte İstanbul’un bilinen en büyük kara kışları…

10:34 09 Şubat 2021 Salı
İstanbul’a bir hafta yağması beklenen kar geliyor! İşte İstanbul’un tarihi kışları
Tarihi boyunca kar yağışlı kara kışları zor geçiren İstanbul’un, önümüzdeki Cumadan itibaren bir hafta sürmesi beklenen kar yağışının etkisi altına girmesi bekleniyor. İşte İstanbul’un bilinen en büyük kara kışları…



Mevsim sıcaklarının üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında, son tahminlere göre önümüzdeki günlerde sert düşüş bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre, Türkiye 10 gün sürmesi beklenen soğuk havanın etkisi altına girecek. Cuma günü İstanbul ve Marmara genelinde kar olasılığı var. Asıl kar yağışının Pazar ve Pazartesi günü yağacağı belirtildi. 12 Şubat’ta başlaması beklenen karın yaklaşık bir hafta sürmesi bekleniyor.

İSTANBUL’UN KAR İLE SINAVI


Bizans ve Osmanlı’ya başkentlik yapan İstanbul tarihi boyunca kar ile imtihan verdi. Kar yağışı şehre her zaman sorunları da beraberinde getirdi. İmparatorluklar dönemlerinde 30 yılda bir görülen ‘kara kış’ kente ölüm de getirdi.

İstanbul’un bilinen tarihi boyunca kara kışla yaşadığı imtihanları Cumhuriyet’e anlatan Tarihçi Necdet Sakaoğlu, bir kış mevsimi tahta geçen 3. Osman’ın dönemine denk gelen kara kış yüzünden padişahın halk arasında uğursuz sayıldığını anlattı.

Kentte 2 ay süren 1754’teki kar yağışında, Haliç dondu, Üsküdar ile Sarayburnu arası buzlarla kaplandı. Tarihçi Sakaoğlu, bunun Karadeniz’e dökülen büyük ırmaklardan kopuk gelen buzların neden olduğunu anlattı.

Osmanlı döneminde deniz yoluyla gelen yakacaklar kar engeline takılınca İstanbul’da yaşayan halk çok zor şartlarda, bu soğukları geçirmek zorunda kaldı. Hastalıkları ve büyük yangınları da beraberinde getiren kar çoğu zaman can aldı.

İSTANBUL’UN ZOR KIŞLARI

Yakın tarihte İstanbul’un en büyük kışı olarak kabul edilen 1929’da 6 Ocak’ta başlayan kar yağışı, 12 Mart’a kadar devam etti. Asıl büyük kışın yaşandığı Avrupa’da Tuna Nehri dondu. Donan nehrin çözülme evresi İstanbul’u da etkiledi. Karadeniz’e inen çözülmüş buzlar dalgalarla sürüklenerek Rumelihisarı önüne geldi ve boğazı kilitledi.

1963’teki ağır geçen kış mevsiminde, Trakya’daki tipiyi fotoğraflamaya çalışan bir kaç gazeteci donarak hayatını kaybetti.

1987’DEKİ KAR SÜRPRİZİ

1987 yılında da kar yağışı bakımından olağanüstü bir kış yaşandı. Yaklaşık bir metre kalındığındaki karın altında kalan şehirde hayat tamamen durdu.

Meteorolojinin 9 derece tahmin ettiği hava sıcaklığı 4 Mart 1987 gecesi -5 dereceye kadar düştü. Soğuk havanın etkisiyle birlikte tipi şeklinde başlayan kar yağışı İstanbul’u beyaza bürüdü. Bir metreye ulaşan kar yüzünden eğitime 2 hafta zorunlun ara verildi. Günlerce işe gidemeyen İstanbullular evlerde mahsur kaldı.

Son güncelleme: 10:34 09.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı