• Turkhane Logo

İmamoğlu ve Yavaş’ı hedef aldı: Belediyeler yardım toplayamaz!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle, belediyelerin valilik izni almadan yardım kampanyası başlatmasını yasakladı. Aksi halde soruşturma açılacağını belirtti.

17:44 31 Mart 2020 Salı
İmamoğlu ve Yavaş’ı hedef aldı: Belediyeler yardım toplayamaz!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle, belediyelerin valilik izni almadan yardım kampanyası başlatmasını yasakladı. Aksi halde soruşturma açılacağını belirtti.


Genelge, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin kampanyaları sonrası geldi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası sivil toplum kuruluşları (STK) dışında bazı yerel yönetimler de yardım kampanyası başlattı.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da sürece bir genelge ile dahil oldu.

YEREL YÖNETİMLERİN MUAF OLMADIĞI BELİRTİLDİ

81 il valiliğine gönderilen yazıda ‘Yardım Toplama Kanunu’na göre, bağış ve yardım toplamak isteyen kurumların ‘yetkili makamdan izin alma zorunluluğu’ bulunduğu hatırlatıldı. Yerel yönetimlerin kanundan muaf olmadığı kaydedildi.

YETKİNİN VALİLİKLERDE OLDUĞU İFADE EDİLDİ

Ayrıca, birden fazla ilçede tertiplenen bağış kampanyası için izin gerektiği, bu noktada yetkinin valiliklerde olduğu vurgulandı.

Bazı belediyelerin ve derneklerin izin almadan yardım toplama faaliyetine giriştiği bildirilen genelgede şu ifadeler yer aldı:

GEREKLİ İŞLEMLERİN YAPILMASINI RİCA EDERİM

“Bu kapsamda olan kurum, dernek ve vakıfların ivedilikle uyarılarak, bu kapsamdaki faaliyetlerinin, uygulamalarının Yardım Toplama Kanununun hükümlerine uygun yürütmesinin sağlanması; ikaza rağmen mevzuata uygun faaliyet yürütmeyenler ile ilgili anılan Kanunun 6’ncı maddesinin ‘İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır’ hükmü çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılması hususunda, bilgi edinilmesi ve gereğini arz ve rica ederim.”
  Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek.

Sen de destek ol!#BirlikteBaşaracağız

Bağış bilgileri için; https://t.co/MI3jRaHn3B pic.twitter.com/LlRdFIMdhQ — Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) March 31, 2020
İMAMOĞLU SOSYAL MEDYA HESABINDAN AÇIKLAMA YAPTI

Bakanlık yazısı sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu. Twitter hesabından açıklama yaptı.

Belediyelerin ve belediye başkanlarının bağış toplama ve bağış alma yetkisi olduğunu dile getirerek “Süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek” dedi.

HER TÜRLÜ YOLLA PARA YATIRABİLECEKLERİNİ SAYGIYLA DUYURURUM

İmamoğlu, paylaştığı görselde 5393 Sayılı kanunun 15. maddesi ve 59. maddesi, 5216 sayılı kanunun 18. maddesi G bendi gereğince belediyelerin bağış alma yetkisi ve belediye başkanlarının da bağış kabul etme yetkisi olduğunu hatırlattı.

“Bağış yapmak isteyenlerin Belediyemizin hesaplarına her türlü yolla para yatırabileceklerini saygıyla duyururum” açıklaması yaptı.

VAKIFBANK HESAPLARA BLOKE KOYDU İDDİASI

Öte yandan, Vakıfbank, İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyelerinin bağış hesaplarını bloke ettiği öğrenildi.

Cumhuriyet’e konuşan CHP kaynakları, bilgiyi doğrularken VakıfBank’tan konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Sosyal medyada da çok sayıda yurttaş bağış yapamadıklarını duyurdu. İşte o paylaşımlardan bazıları:

/




İSTANBUL VE ANKARA BELEDİYELERİ HAREKETE GEÇMİŞTİ

​Koronavirüs salgını sonrası İBB Başkanı, düzenlenen yardım kampanyasıyla tespit edilecek 250 ila 300 bin aileye gıda kolisi dağıtacaklarını açıklamıştı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise 500 bin aileye düzenli gıda yardımı yapılacağına yönelik organize ve planlı bir çalışma başlattıklarını söylemişti.

 

Son güncelleme: 17:44 31.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı