• Turkhane Logo

İHD’den felç riski bulanan hasta tutuklu Lütfi Koç için infaz erteleme çağrısı

İHD öncülüğünde kurulan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 22 aydır cezaevinde bulunan ve felç riski bulunan hasta tutuklu Lütfi Koç için infaz ertelemesi verilmesi çağrısında bulundu.

16:26 17 Nisan 2021 Cumartesi
İHD’den felç riski bulanan hasta tutuklu Lütfi Koç için infaz erteleme çağrısı
İHD öncülüğünde kurulan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 22 aydır cezaevinde bulunan ve felç riski bulunan hasta tutuklu Lütfi Koç için infaz ertelemesi verilmesi çağrısında bulundu.



Anayasa Mahkemesi’nin durumunun aciliyetini kabul etmesine rağmen Koç’un başvurduğu yerel mahkemeler taleplerine olumlu cevap vermiyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde, sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 345’inci haftasında Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan ağır hasta tutuklu Lütfi Koç’un durumuna dair bilgiler paylaştı. Toplantıda konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, 22 aydır cezaevinde olduğunu belirttiği Koç’un kendilerine gönderdiği mektupta yer alan bilgileri paylaşarak, durumunun ciddi olduğunu, felç kalma riski bulunduğunu söyledi.


Lütfi Koç’un 16 Mart 2021 tarihinde kendilerine yazdığı mektupta 22 aydır cezaevinde bulunduğunu aktaran Çevirmen, “Beyninde 2 adet kist tespit edilmiş, başı dahil vücudunun sol tarafından komple felç geçirmektedir. İzmir Katip Çelebi Devlet Hastanesi sağlık heyetine başvurmuş ve 8 ay sürmüş, karar verecekleri gün ‘3 ay daha takip edeceğiz’ denilmiş, ertesi hafta apar topar Afyon 1 Nolu T Tipi Cezaevine sevk edilmiştir. 1-2 hafta içinde Afyon Devlet hastanesi sağlık heyetine başvurmuş ancak olumsuz yanıt verilmiştir. Yüzüne karşı ‘sen birkaç kez felç geçirmişsin, bitmiş artık geçirmiyorsun’ denilmiş, halbuki 1 senedir sürekli felçler geçirmektedir” ifadelerini kullandı.

Hasta tutuklu Lütfi Koçun Eşi ;

Sayın yetkililer lütfen geç olmadan eşimi tahliye edin. Tedavi olmazsa ya felç kalacak ya da ölecek. Geç kalınmadan eşimin tahliyesini talep ediyoruz.
  Hasta tutuklu Lütfi Koçun Eşi ;

Sayın yetkililer lütfen geç olmadan eşimi tahliye edin. Tedavi olmazsa ya felç kalacak ya da ölecek. Geç kalınmadan eşimin tahliyesini talep ediyoruz. @abdulhamitgul
@adalet_bakanlik
NedenHala Cezaevindeler pic.twitter.com/pb7nysdgnl — Odak Dünyam (@odakdunyam) April 10, 2021
NÖROLOJİ DOKTORLARI “FELÇ RİSKİ VAR” DEDİ

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi’nin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Zaten göründüğü nöroloji doktorlarının kendisine ‘bunun bir tedavisi yok felç kalma riskin var’ dediklerini, fakat bunun raporlara yansımadığını, daha sonra çekilen beyin MR raporunda beynindeki kist lezyonlarının büyüdüğünün görüldüğünü, felçlerinin devam ettiğini, cezaevinde felç olacağının kesin olduğunu, kafasının içinde çok anormal/çok kuvvetli elektrik çarpmaları olduğunu, istem dışı idrar kaçırdığını, istem dışı ağzından tükürükler geldiğini, ne yapacağını şaşırır vaziyette olduğunu da aktarmıştır.”

“KARNININ SAĞ TARAFINDA ANORMAL ŞİŞLİK VAR”

“1 yıl önce karnının sağ tarafında anormal/tuhaf bir şişkinlik belirmiş, devamlı ağrı ve kramplar meydana gelmiştir. Kolonoskopi-endoskopi vb. tetkiklerden bir sonuç çıkmadığı ifade edilmiş ancak bu şişkinliğin ne olduğuna dair hiç kimse hiçbir şey söylememiştir. Hala karnının sağ tarafının çok anormal bir şekilde şişlik olduğunu, kimsenin umurunda olmadığını, çaresiz kaldığını belirtmiştir.”

“ALT MAHKEMELER TALEPLERİNE CEVAP VERMİYOR”

“Lütfi Koç, 8 ay önce bu hastalıklarından kaynaklı tahliye talepli dilekçesini Yargıtay’a ve 6 ay önce tutuklandığı İzmir 13. Ağır Cezaya yazmış ancak hiçbirinden cevap gelmemiştir. Anayasa mahkemesine yazdığı dilekçeye gelen cevapta ise ‘durumunuzun acil olduğu anlaşılmış olup öncelikle alt mahkemelere başvurmasının gerektiği’ söylenmiş, ancak alt mahkemelerden bir cevap gelmemiştir. İki hafta sonra yine acil sağlık sorunları nedeniyle her türlü denetimli şartları ile tahliye talebini Afyonkarahisar İnfaz hakimliğine iletmiş, Hakimlik ‘durumun Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığının konusu olduğu için yazıyı oraya gönderdiklerini’ kendisine yazıyla iletmişlerdir.”

“YÜZDE 100 ENGELLİ 6 YAŞINDAKİ OĞLUNU 1 YILDAN FAZLADIR GÖRMEDİ”

Babası Muhammed yahyayı 1,yıldır göremiyorum ciğerim yanıyor diyor 1 yıldır kızım babasına sarılamıyor afyon cik gitmesiylede artık göremiyor…
  Babası Muhammed yahyayı 1,yıldır göremiyorum ciğerim yanıyor diyor 1 yıldır kızım babasına sarılamıyor afyon cik gitmesiylede artık göremiyor...

AçıkGörüş Hakkımız @adalet_bakanlik pic.twitter.com/AkPfqUusN7 — Züleyha KOÇ (@LutfiKocHasta) January 16, 2021
“Cezaevinde her an felç kalma riski bulunmakta, karnının şişkinliği hiç geçmemekte ve teşhis konulamamaktadır. Ayrıca yüzde 100 engelli, 6 yaşındaki oğlunun çok özel bir hastalık komplikasyonun bulunduğunu, uyuduğu zamanlarda dahil olup 24 saat başında durup elinin tutulmasının gerektiğini, bu hastalık komplikasyonu nedeniyle elini bıraktıkları her an ağır krizler geçirdiğini ve ölecek hale geldiğin, çok ağrı-acı çektiğini ve oğlunu bir yıldan fazladır görmediğini aktarmıştır. Oğlunu, ikamet yerleri olan İzmir’den daha önce bulunduğu Menemen Cezaevine çok zor getirebildiklerini, Afyon’a getirilmesinin imkansız olduğunu, bu durumu Adalet Bakanlığına yazdığını ve İzmir’e sevk talep ettiğini, ayrıca oğlunun gözleri görmediği ve kulakları duymadığı için tek iletişim yollarının temas olduğunu, nu nedenle alınacak koronavirüs tedbirleriyle birlikte 10 dakika bile olsa açık görüş yaptırılmasını istediğini, 2 aydır bir cevap gelmediğini ve zaten de gelmeyeceğini” düşündüğünü de ifade etmiştir.

Lütfi Koç’un ağır ve yaşamını tehdit eden hastalıkları nedeniyle acil olarak tetkik ve tedavileri sağlanmalı, yaşamsal risk taşıması nedeniyle heyet raporları aldırılarak infazının ertelenmesi hususunda çalışma yapılması, bu süreç zarfında da %100 engelli oğlunu görebilmesi için ailesinin ikamet etmiş olduğu ilde bulunan bir cezaevine sevk edilmesi acil olarak sağlanmalıdır.”

Son güncelleme: 16:26 17.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı