• Turkhane Logo

Hulusi Akar’ın imzasıyla ihraç edilen TSK personelinden tazminat istenmeye başlandı

TSK’dan ihraç edilen KHK’lılar Hulusi Akar’ın imzasıyla atılanlar ve doğrudan atılanlar diye ikiye ayrıldı. Akar’ın imzasıyla ihraçlardan astronomik tazminat isteniyor.

09:58 14 Mart 2020 Cumartesi
Hulusi Akar’ın imzasıyla ihraç edilen TSK personelinden tazminat istenmeye başlandı
TSK’dan ihraç edilen KHK’lılar Hulusi Akar’ın imzasıyla atılanlar ve doğrudan atılanlar diye ikiye ayrıldı. Akar’ın imzasıyla ihraçlardan astronomik tazminat isteniyor.



Bold Medyadan Cevheri Güvenin haberine göre; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın verdiği rakamlara göre Şubat 2020 itibariyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen personel sayısı 28 bin 148 kişi. Bunlardan 24 bin 185’ine KHK’larla işlem yapılırken, 3 bin 963 kişisi ise bakan imzasıyla ihraç edildi.Bakan imzasıyla ihraç edilenler mesleklerini kaybetmenin dışında yeni bir zorlukla karşı karşıya. İhraç edilen askerlerden rütbeleri ve aldıkları eğitimlere göre devlete tazminat ödemeleri için yazı gönderilmeye başlandı.

Kuvvet Komutanlıklarının Maliye Daire Başkanlıkları tarafından gönderilen yazılarda 7 bin ile 80 bin TL arasında değişen miktarda tazminat ödemesi talep ediliyor.


Pilot, uçak savar ya da tank eğitimi almış kişilerden istenen tazminat 80 bin lirayı bulurken, eğitiminde düşük teknoloji kullanılan eski TSK personellerinden ise 7-10 bin TL civarında tazminat isteniyor.

FAİZİYLE BİRLİKTE

“Öğrenim giderlerinden kaynaklanan hazine alacağı ilk borç bildirimi” başlığıyla eski TSK personeline gönderilen yazıda şöyle deniyor:

“Türk Silahlı Kuvvetlerinden Kanun’un 112. Maddesi gereğince re’sen ilişiğinizin kesilmesi nedeniyle ilgi yönetmelik kapsamında adınıza yapılan öğrenim ve yetiştirme masraflarından kaynaklanan hazine alacağı oluşmuştur. Bu kapsamda, ilişik kesme tarihi itibariyle işlemiş faiz dahil olmak üzere ödemeniz gereken miktar …..’dır.  Anılan tutarı tarafınıza yapılan tebligat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödemeniz gerekmektedir.”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın imzasıyla ihraç edilen 3 bin 963 kişiye sözkonusu ödeme emirleri gönderilirken, şu ana dek sadece Kara Kuvvetlerinden bin subay ve astsubaya bildirim yapıldığı belirtiliyor.

KHK’LILAR ARASINDA DA AYRIM

Resmi gazetede KHK’yla listeler halinde ihraç edilen TSK personelinden tazminat istenmediği belirtiliyor. Ancak bakan imzasıyla ihraç edilen yaklaşık 4 bin kişiden ise tazminat isteniyor.

15 Temmuz’dan sonra çıkartılan bir KHK’da bakanlara, kendilerine bağlı kurumlardan imzayla personel çıkartma yetkisi verilmişti. Bu çerçevede bakıldığında Akar’ın yaptığı ihraçlar da bir KHK’ya dayanıyor. Ancak KHK’lılar arasında da ayrım yapıldığı gözleniyor.

BİLDİRİM GEÇ GÖNDERİLDİ AMA FAİZ İŞLETİLDİ

Eski TSK personellerine ödeme bildirimleri ihraç tarihlerinden 1 yıl sonra yapılmasına rağmen, aradan geçen bir yılın faizinin de istendiği öğrenildi.

ÇOĞU İŞSİZ

TSK’dan ihraç edilen personelin iş bulmasının diğer KHK’lılara göre daha zor olduğu belirtiliyor. İhraç edilenlerin çoğunun işsiz olduğu ve binlerce liralık ödemeyi yapamayacakları belirtiliyor.

Ancak gönderilen ödeme emrinde, borç için gerekirse taksitlendirme yapılabileceği, aksi takdirde alacak davası açılacağı belirtiliyor..


Kaynak: BOLD 

Son güncelleme: 09:58 14.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı