• Turkhane Logo

HRW: “İnfaz düzenlemesi cezaevinde olmaması gereken binlerce mahkum dahil edilmediği için gölgelendi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Koronavirüs salgını döneminde TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilip Genel Kurula sevk edilen infaz düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı.

13:39 05 Nisan 2020 Pazar
HRW: “İnfaz düzenlemesi cezaevinde olmaması gereken binlerce mahkum dahil edilmediği için gölgelendi
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Koronavirüs salgını döneminde TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilip Genel Kurula sevk edilen infaz düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı.





İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “mahpusları KOVID-19’dan korumak için önlem alırken, en büyük risk altında bulunan mahpusları dikkate almamak olmaz.” dedi. Williamson, “Virüsten ölme riski olanlar ve hapse zaten hiç girmemiş olması gerekenler başta olmak üzere, terör suçlamasıyla hapiste tutulan binlerce tutuklu ve hükümlünün alınan önlemlerin dışında bırakılmış olması, Türkiye hükümetinin aşırı kalabalık hapishanelerde tutulan insan sayısını azaltmak yönünde attığı olumlu adımı boşa çıkartıyor.” şeklinde konuştu.


HRW açıklamasında, “Türkiye, binlerce devlet memurunu, avukatı, siyasetçiyi, aktivisti ve gazeteciyi, şiddet içeren suçlar işlediklerini, şiddet eylemlerini kışkırttıklarını veya yasadışı silahlı örgütlere lojistik destek sağladıklarını gösteren deliller bulunmamasına rağmen tutuklamış, kovuşturmuş ve mahkum etmişti. Kanun tasarısında terörle mücadele yasası kapsamındaki suçlar için getirilen genel istisna, bu suçlardan hüküm giymiş bütün mahpusları kapsıyor ve yargılaması süren veya henüz başlamamış durumdaki tutuklulardan hiç bahsetmediği gibi, bu iki gruptan birinde olmakla birlikte, kronik sağlık sorunları nedeniyle KOVİD-19 karşısında ölümcül risk altında bulunan tutuklulara veya hükümlülere de bir ayrıcalık tanımıyor. Bu son gruptakilerin arasında, şiddet içeren suçlardan hüküm giymiş mahpuslar da bulunuyor.” ifadesini kullandı.

Örgüt, Türkiye’de şu an cezaevinde olan 14 mahkumun durumunu incelediklerini ve bunların Corona virüsü salgını karşısında ciddi anlamda risk altında olduklarını aktardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü uzmanları, Türkiye’deki yetkililere, özellikle bu mahkumların durumlarının değerlendirmeye alınması ve gelecek hafta oylamaya sunulacak kanun tasarısı kapsamında yürürlüğe girecek uygulanmalardan faydalanmalarının sağlanması çağrısında bulundu.

İnfaz düzenlemesi gölgelenmiş durumda

Kurumun Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, yetkililerin Corona virüsünden korunmak amacıyla bazı mahkumlarla ilgili harekete geçerken, durumları en fazla risk taşıyanları gözardı etmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Williamson, “Türk hükümetinin aşırı kalabalık olan cezaevlerinde yoğunluğu azaltmaya yönelik olumlu girişimi, terör suçundan hüküm giymiş ve aslında şu an cezaevinde bile olmaması gereken ya da virüsten dolayı ölüm tehdidiyle karşı karşıya olan binlerce mahkumun dahil edilmemiş olması nedeniyle gölgelenmiş durumda,” dedi.

HRW’NİN AÇIKLAMASININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Son güncelleme: 13:39 05.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı