• Turkhane Logo

Her muhalif gazeteciye aynı suçlama: ‘Örgüt üyeliği’ dönem dönem açılıp kapatılan bir çuval mı?

Van’da helikopterden atılan Servet Turgut ve Osman’ın haberini kamuoyuna duyuran gazetecilerin avukatı Ekin Yeter, muhabir ile haber kaynağı arasındaki görüşmelerin suç sayıldığını söyledi.

15:49 19 Ekim 2020 Pazartesi
Her muhalif gazeteciye aynı suçlama: ‘Örgüt üyeliği’ dönem dönem açılıp kapatılan bir çuval mı?
Van’da helikopterden atılan Servet Turgut ve Osman’ın haberini kamuoyuna duyuran gazetecilerin avukatı Ekin Yeter, muhabir ile haber kaynağı arasındaki görüşmelerin suç sayıldığını söyledi.



Yeter, “‘Örgüt üyeliği’ suçu dönem dönem ağzı açılıp kapatılan bir çuval mıdır?” diye sordu.

Van’da jandarma tarafından gözaltına alındıktan sonra işkenceye maruz bırakılan ve helikopterden atıldıkları belgelenen yurttaşların haberini yapan gazeteciler Mezopotamya Ajansı muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala hakkında ‘örgüt üyesi’ olmak suçlamasıyla tutuklama kararı verildi.


‘Devlet aleyhine toplumsal olayları haber yapmakla’ suçlanan gazetecilerin avukatı Ekin Yeter, “‘Örgüt üyeliği’ suçu dönem dönem ağzı açılıp kapatılan bir çuval mıdır?” diye sordu.

“KOPYALA-YAPIŞTIR KARARLAR”

Dosyayı inceleyemeden, tahmin yürüterek müvekkillerinin ifade işlemlerine katıldıklarını söyleyen Yeter, “Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) göre soruşturmalarda gizlilik kararının soruşturmayı tehlikeye düşürdüğü durumlarda alınması gerekirken günümüzde tüm siyasi davalarda kopyala-yapıştır biçimde bu karar alınıyor” dedi.

Müvekkillerinin savunma hakkı ihlal edilerek ifade işlemlerinin tamamlandığını belirten Yeter, gizlilik kararı nedeniyle dosyayı hala inceleyemediklerini, osya hakkında fikir yürütmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Yeter, “Sorulan sorulara göre dosyada suç unsuru içerecek bir fiilin olmadığını görüyoruz. Dosya tamamen mesleki faaliyetlerden ibaret olup bu faaliyetler hukuki dayanaktan yoksun bir biçimde, kriminalize edilerek müvekkillerimiz tutuklanmıştır” dedi.

MUHABİR VE HABER KAYNAĞI ARASINDAKİ GÖRÜŞME SUÇMUŞ

“Muhabir ve haber kaynağı ile yapılan görüşmeler örgütsel gibi değerlendirilmiş olup bir gazetecinin arşivleme amacıyla sakladığı ve hakkında toplatılma kararı bulunmayan gazete sayıları suç sayılmıştır” diyen Yeter, şöyle devam etti:

“Ajansta bulunan bir not defterinde Covid-19’un cezaevlerindeki etkisini konu alan röportaj notları suç sayılmıştır. Ve gazetecilere ‘Neden sadece örgütsel haberler yapıyorsunuz?’ diye sorulmuştur. ‘Örgütsel haber’ nedir? Basın kanununda ya da etik ve ilkelerinde böyle bir kavram var mı? Neye istinaden müvekkile bu soru yöneltiliyor?”

“HER MUHALİF GAZETECİ ÖRGÜT ÜYESİ SAYILIYOR”

“Bir haberin örgütsel olup olmadığı hangi kritere göre belirleniyor?” diye soran Yeter, “Gazetecilerden birinin tapelerinde inşaatı tamamlanmış fakat 2 yıldır faaliyete geçmemiş bir sağlık ocağının haberiyle ilgili görüşmeler var. Bu yargı mekanizmalarına göre örgütsel bir haber midir?” ifadelerini kullandı.

Yeter, “‘Barış süreci’ sona erdiğinde her muhalif, örgüt üyesi olarak mı görülmektedir?” sözleriyle tepki gösterdi.

VAN’DA 7 GAZETECİ TUTUKLU

Yeter, “Mezopotamya Ajansı son zamanlarda kamuoyunda büyük yankı uyandıran haberler yapmıştır ve örgüt üyeliği sopasından nasibini almıştır” diyerek şöyle devam etti:

“Her muhalif gazeteci örgüt üyesi olarak değerlendirilecekse yakında ülke genelinde gazeteci kalmayacak. Tüm gazeteciler ve bizim haber alma hakkımız da büyük risk altında. Sadece Van’da şu anda 7 gazeteci tutuklu.”

NE OLMUŞTU?

Gözaltına alınan gazeteci Cemil Uğur, 11 Eylül’de Van’ın Çatak ilçe kırsalında operasyona çıkan askerlerin gözaltına aldığı köylüler Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atıldıklarını belgeleriyle haberleştirmişti. Köylülerden Turgut günlerce kaldığı yoğun bakım ünitesinde hayatını kaybetmişti.

İki köylünün helikopterden atıldığı iddialarıyla ilgili soruşturma yürüten Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Ekim’de dosya ile ilgili gizlilik ve yayın yasağı kararı almıştı.

6 Ekim sabahı Mezopotamya Ajansı’nın Van Bürosu ile aralarında Jinnews muhabirlerinin de bulunduğu çok sayıda gazetecinin evine baskın düzenlenmiş, baskınlarda MA muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve Nazan Sala gözaltına alınmıştı.

Son güncelleme: 15:49 19.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı