• Turkhane Logo

Helin göçtü, İbrahim’i kurtarın!

Grup Yorum’un 28 yaşındaki üyesi Helin Bölek, özgürce türkü söylemek için tutuklu bulunduğu cezaevinde açlık grevine başladı.

10:46 09 Nisan 2020 Perşembe
Helin göçtü, İbrahim’i kurtarın!
Grup Yorum’un 28 yaşındaki üyesi Helin Bölek, özgürce türkü söylemek için tutuklu bulunduğu cezaevinde açlık grevine başladı.



KaranlıktakiAydınlık yazarlarında YUSUF DERELİnin haberine göre AKP rejiminin ‘duyarsızlığı’ nedeniyle açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdü ve 288. günün sonunda hayatını kaybetti. Bir protesto biçimi olarak ölüm orucunu kabul etmek ya da desteklemek mümkün değil. Peki, Helin’in özgürce şarkı söylemesi neden bu kadar büyük bir tehlikeydi AKP rejimi için? Helin türkü söylese, rejim mi yıkılırdı? Helin Bölek göçtü gitti, arkasında yol arkadaşı İbrahim Gökçek’i bırakarak. AKP rejimi, ‘insanlığa’ ve özgürlük taleplerine kulak vermezse İbrahim de çok kısa bir süre içerisinde toprağa düşecek.

“Videolar, silahlar ve parmak izleriyle suçu sabit bulunan IŞİD’ciler beraat ettiriliyor. Bir adaletsizlik ile karşı karşıyayız. Bu mahkemeden lehe bir karar bekliyor muyum? Bilemiyorum. Adaleti bu salonda görmeyeli çok oldu. Biz mahkeme salonlarında suçsuzluğumuzu anlatarak adaleti ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bugün 4 Grup Yorum üyesinin açlık grevinde olmasının nedeni budur. Haksız ve adaletsiz şekilde buralardayız. Sizden tek isteğimiz adil bir yargılama.”


Böyle demişti, hayatının baharında toprağa verilen Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek… İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılaması sırasında mahkeme heyetine böyle seslenmişti Bölek. Silivri 9 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde gardiyanların saldırısına uğramıştı aylar önce. Oturma eylemi yaptığı için!

2016 yılının Kasım ayında İstanbul’da, İdil Kültür Merkezi’ne düzenlenen bir polis operasyonu sırasında grubun yedi üyesiyle birlikte ‘polise mukavemet, hakaret ve terör örgütü üyesi olma’ suçlamalarıyla önce gözaltına alınmış ardından da tutuklanmıştı Helin Bölek ve arkadaşları. 

TAHLİYE OLDUĞU GÜN GÖZALTI KARARI

27 Şubat 2018’de ‘tahliye’ edildi ancak daha cezaevinden çıkmadan yeniden ‘gözaltı’ kararı çıkarıldı. Bu haber de 2018’in Mart ayından: “Tahliye edildiği gün cezaevinden çıkamadan gözaltına alınan Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in de aralarında olduğu dört kadına çıplak arama yapıldı.”

AÇLIK GREVİNDEN ÖLÜM ORUCUNA

Helin Bölek’in yanı sıra Bahar Kurt, Barış Yüksel, İbrahim Gökçek ve Ali Aracı cezaevinden yaptıkları bir açıklama ile yaşadıkları baskılar, uygulanan konser yasakları, kültür merkezlerine yapılan baskınların son bulması için 17 Mayıs 2019 tarihinde ‘süresiz ve dönüşümsüz’ açlık grevine başladıklarını duyurdular. Açlık grevi, AKP rejiminin ‘vurdumduymazlığı’ sonrası ‘ölüm orucuna’ dönüştü…



ÖLÜME TAHLİYE

İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde 20 Kasım 2019 tarihinde görülen duruşmada, ‘terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla yargılanan Bahar Kurt ve Helin Bölek tahliye edildi. Ancak Kurt ve Bölek, süresiz açlık grevi eylemlerini tahliyeden sonra da sürdürdü. Grubun bir diğer üyesi olan İbrahim Gökçek, açlık grevinin 199. gününde, ölüm orucuna başladı. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 24 Şubat’ta salıverildi.

EVE BASKIN YAPILDI; ZORLA TEDAVİ

AKP rejimi, ‘özgürce türkü söylemek’ isteyen sanatçılara kulak vermek yerine, zor kullandı. Ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in kaldığı ev 11 Mart’ta polisler tarafından basıldı. Bölek ve Gökçek baskın sonrası sonrası zorla hastaneye götürüldü. Kamuoyunun tepkisi sonrası İbrahim ve Helin 16 Mart’ta yeniden eve getirildi.

288 GÜN DİRENEBİLDİ

Aynı evde, farklı odalarda kalıyordu İbrahim Gökçek ve Helin Bölek. Artık nefes almakta bile zorlanıyorlardı ve Helin Bölek, 288. gün hayatını kaybetti. 28 yaşında gencecik bir kadın, ‘özgürce türkü söylemek istediği’ için başlattığı ölüm orucu sonrası hayata gözlerini yumdu. Helin’i yol arkadaşı İbrahim, tekerlekli sandalyeyle uğurladı. İbrahim Gökçek’in de durumu ağırlaşıyor. Arkadaşından 2 gün önce başlamıştı ölüm orucuna. Bugün 294. gününde ve direniyor. Tanınmaz hale geldi. AKP rejimi, ‘insanlığı’ hatırlamaz ve özgürlük taleplerine kulak tıkamaya devam ederse çok yakın bir zamanda toprağa bir can daha düşecek… 

Son güncelleme: 10:46 09.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı